to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 06.07.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η οικονομία είχε αρχίσει να μην πηγαίνει καλά πριν από τον κορωνοϊό

Η οικονομία είχε αρχίσει να μην πηγαίνει καλά πριν από τον κορονοϊό. Ουσιαστικά το πρόβλημα άρχισε να φαίνεται από την ολοκλήρωση του πρώτου τετράμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το 2,8% είχε φτάσει κάτω από το 1%. Η πανδημία ήρθε να “εξυπηρετήσει” την κακή διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να “καλύψει” τα κακώς κείμενα.


O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά Κανάλι1 90,4FM (στον δημοσιογράφο Ν. Μπαρδούνια), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Θα θέλαμε ένα σχόλιο σχετικά με τις καταγγελίες της ΝΔ για χρηματοδότηση του κ. Καλογρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τo δημοσίευμα εφημερίδας για  ηχογραφήσεις της ΕΥΠ σχετικά με συμμετοχή πρώην βουλευτών της ΝΔ ακόμα και σε κυκλώματα παιδεραστίας:

«Μετά από αυτούςτους θλιβερούς αντιπερισπασμούς της ΝΔ είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ άσχημη, εξαιτίας της διαχείρισης της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί αντί να πάρει μέτρα που θα προστατέψουν την οικονομία και τον λαό, αντί να μιλήσει ειλικρινά στους πολίτες, η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο. Μπόχα και δυσωδία αναδύεται συνεχώς και αυτό καταστρέφει τη χώρα.

Επειδή μιλάνε για παρακράτος, όλος ο κόσμος ξέρει το παρακράτος παραπέμπει στη δεξιά. Αυτή είχε τα ηνία της χώρας για πολλές δεκαετίας και δίπλα στο κράτος έστησε και το παρακράτος. Έχουν συσσωρευθεί, λοιπόν, πολλά όλα αυτά τα χρόνια. Ο Α. Τσίπρας έχει προκαλέσει ότι αν υπάρχει το οτιδήποτε που να τον αφορά ας του κάνουν μήνυση. Όχι θρασυδειλίες με την αρωγή των “μπουκωμένων” από την ΝΔ φιλικών της ΜΜΕ. Και για να τελειώνουμε: έχουμε δηλώσει κατηγορηματικά  ότι δεν θα μπούμε στη λογική της λασπομαχίας.»

Και για την Novartis τι λέτε;

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται αλλοδαποί αξιωματούχοι. Όταν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ΗΠΑ –Novartis τα 310εκ. από τα συνολικά 345εκ. του προστίμου αφορούν την Ελλάδα, τι περισσότερες αποδείξεις χρειάζονται; Έτσι καταλαβαίνουμε και το λόγο της αγωνιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης για αλλαγή της ατζέντας στη λογική του “όλοι ίδιοι είμαστε”.»

Αύριο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές που έφεραν τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Γιατί ο Α. Τσίπρας σε χθεσινή συνέντευξή του στο “Έθνος” ήταν απολύτως ακυρωτικός; Μήπως είναι λίγο υπερβολική η κριτική  αυτή;

«Δεν είναι καθόλου υπερβολική. Ας εξετάσουμε κάποια δεδομένα για το τι παραδώσαμε στην ΝΔ, χωρίς να σχολιάσω τι παραλάβαμε το 2015. Συνοπτικά: έξοδο από τα μνημόνια, ρυθμισμένο χρέος, έξοδο στις αγορές, επί δώδεκα συνεχόμενα τρίμηνα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο, μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες και κυρίως, ένα “μαξιλάρι”  37δις. Δεν παραδώσαμε άδεια ταμεία όπως έκανε η ΝΔ, ούτε τα σπαταλήσαμε σε τσέπες ημέτερων.

Δεν μας αρέσει να καταστροφολογούμε αλλά η κατάσταση της οικονομίας μας καθώς και η προοπτική της οικονομίας μας είναι δραματική. Η οικονομία είχε αρχίσει να μην πηγαίνει καλά πριν από τον κορονοϊό. Ουσιαστικά το πρόβλημα άρχισε να φαίνεται από την ολοκλήρωση του πρώτου τετράμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Από το 2,8% είχε φτάσει κάτω από το 1%. Η πανδημία ήρθε να “εξυπηρετήσει” την κακή διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να “καλύψει” τα κακώς κείμενα.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης η κυβέρνηση λειτούργησε με μπαλώματα. Στις 20 Μαΐου εξήγγειλαν τα “μέτρα μπαζούκας”, όπως τα ονόμασαν. Αρχές Ιουλίου αφού αποδείχθηκε ότι  τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα έρχονται με νέα μέτρα - μπαλώματα. Πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”. Ενώ αυτό που πραγματικά χρειαζόταν η αγορά από την πρώτη στιγμή ήταν άμεση ρευστότητα με κεφάλαιο κίνησης, με ζεστό χρήμα. Στις περιοδείες μας αναδύεται η ανασφάλεια και ο φόβος του κόσμου και στις συζητήσεις μας μαζί τους τονίζεται ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνησης και των μέτρων που έχουν ληφθεί.»

Σε συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στους Financial Times δηλώνει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων που είχαν ζητηθεί  από την Τρόικα και έπρεπε να έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Τι σημαίνει αυτό;

«Κατ’ αρχήν πρέπει να δούμε σε ποιες μεταρρυθμίσεις αναφέρεται. Στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με την αντιγραφή χουντικών νομοθετημάτων; Σε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις; Σε αυτές αναφέρεται; Ας το ξεκαθαρίσει.»

Τελικά οδεύουμε προς εκλογές;

«Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη για αυτό, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εκλογές θα έχουμε σε τρία χρόνια. Με την ανοχή του, όμως, όλο αυτό το διάστημα έχει αφήσει να δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Καιροσκοπισμός, δηλαδή, και σε αυτό. Τα μέτρα που παίρνει, ο κόσμος τα μεταφράζει σε κλίμα προετοιμασίας εκλογών. Όλα αυτά, όμως, επιβαρύνουν την ήδη επιβαρυμένη αγορά, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη και ενισχύοντας την ανασφάλεια.»

Το σίγουρο είναι αν γίνουν εκλογές άμεσα θα είναι σαν να αναγνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την  αδιέξοδη κατάσταση που ο ίδιος με την πολιτική του έχει εν πολλοίς δημιουργήσει.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)