to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 23.06.2019

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η Ν.Δ. θέλει να συλλάβει ως «αιχμαλώτους πολέμου» τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους

«Εμείς δεν θέλουμε να ξεριζώσουμε καμία από τις παραδοσιακές ελληνικές αρχές. Τις σεβόμαστε, τις υπερασπιζόμαστε. Αυτό που θέλουμε να ξεριζώσουμε είναι η πολιτική και οι πρακτικές έξω και μακριά από κάθε αρχή. Μακριά από τη δημοκρατία. μακριά από τη δικαιοσύνη, μακριά από την ισονομία, μακριά από την αλληλεγγύη και κοντά μόνο στα πολιτικά τζάκια της διαφθοράς και της διαπλοκής»


Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, Γιάννη Μπαλάφα, στην εφημερίδα «Ο Παλμός της Γλυφάδας» και στην δημοσιογράφο Έφη Φιλιπποπούλου.

Είναι διαπιστωμένο ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν τον ίδιο πολιτικό βηματισμό. Πού νομίζετε ότι οφείλετε αυτό; Πώς το εξηγείτε;
Όλοι υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αρχές, το ίδιο πολιτικό πρόγραμμα, την ίδια κατεύθυνση. Δεν υπήρξε κανένας ο οποίος να υπερασπίζεται κάτι το διαφορετικό. Το ότι ο καθένας μας έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζει αυτές τις θέσεις, είναι κάτι το φυσιολογικό. Δεν είμαστε στρατιωτάκια, είμαστε ελεύθεροι πολίτες με ανεξάρτητες προσωπικότητες. Το ότι υπήρξαν και κάποιες ατυχείς εκφράσεις, είναι αναμενόμενο σε έναν προεκλογικό αγώνα, απλά αξιοποιήθηκε υπερβολικά από τον επικοινωνιακό μηχανισμό των αντιπάλων μας οι οποίοι έψαχναν εναγωνίως να βρουν κάτι, οτιδήποτε, αληθινό ή ψεύτικο, για να μας επιτεθούν, το περιμέναμε. 
Πιστεύετε ότι η γενική κινητοποίηση της ΝΔ ήταν μόνο απόφαση του κόμματος ή οφείλεται και σε άλλα κίνητρα;
Εγώ είδα μια παγκινητοποίηση αυτών που εκφράζουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή.  Κατανοητό. Μια νέα ήττα των υπερασπιστών τους, θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη και πιθανά μη αντιστρεπτή για τα συμφέροντά τους. Προσοχή, δεν αναφέρομαι στους πολίτες που έχουν συντηρητικές επιλογές, όπως είναι δικαίωμα τους. Αναφέρομαι σε αυτούς που ελέγχουν ΜΜΕ, επιχειρήσεις, ομάδες συμφερόντων, στρατούς τραμπούκων και έχουν πολύ χρήμα. Αυτοί έδωσαν τον παλμό, αυτοί φανάτισαν, αυτοί προσπάθησαν επιτυχώς να "γκριζάρουν" την εικόνα μας, υπερπροβάλλοντας τις όποιες αδυναμίες μας και εξαφανίζοντας τις αποκαλύψεις για το κρυφό σχέδιο διακυβέρνησης της ΝΔ.
Πώς εξηγείτε το συντονισμό όλης της αντιπολίτευσης χωρίς εξαίρεση στα κελεύσματα του Κυριάκου Μητσοτάκη;
Στο χωριό μου λέμε ότι "τις φορτωμένες μηλιές χτυπάνε"... Κατανοητός ο αντιπολιτευτικός συντονισμός, ακόμα και από διαφορετικές αφετηρίες. Δεν θα τσουβαλιάσω εγώ όλα τα κόμματα, όλες τις απόψεις, όλους τους πολίτες. Δυστυχώς βεβαίως πολλοί παρασύρθηκαν σε μια άμετρη ακραία αντιπολίτευση, πολλές φορές απολίτικη, με ανιστόρητες αναφορές, με εμφανή τα κίνητρα και σε απόσταση από τις ανάγκες της χώρας και των πολιτών. Η ιστορία θα μας κρίνει όλους, αν και ορισμένοι έχουν ήδη κριθεί...

Νομίζετε ότι έχει χαθεί η επαφή με τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούσατε;
Τις προεκλογικές μας συγκεντρώσεις τις είδατε; Ειδικά στις περιοδείες του πρωθυπουργού ο λεγόμενος "λαϊκός κόσμος" ήταν αυτός που έδινε τον τόνο.  Ενθουσιώδης, πηγαίος, άμεσος, ήταν αυτός που μας έδωσε ώθηση και μας ενθάρρυνε. Όχι δεν έχουμε χάσει την επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ούτε με τους ανθρώπους του πνεύματος της τέχνης και της επιστήμης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τη μνημονιακή επιτήρηση αρχίσαμε να παίρνουμε μια σειρά θετικά μέτρα, ανάλογα με αυτά που μπορούσαμε να υλοποιήσουμε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία. Καταλαβαίνω ότι εκφράστηκε μια πικρία των μεσαίων στρωμάτων για την υπερφορολόγηση. Το γνωρίζω καλά, άλλωστε και εγώ για πολλές δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα εργάστηκα, μηχανικός είμαι, ξέρω το πρόβλημα. Δυστυχώς,  δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας για την στήριξη αυτών των στρωμάτων. 
Δεν βρίσκετε υπερβολική την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας από γεννησιμιού του Ελληνικού Κράτους μέσα σε λίγο χρόνο;
Ξέρουμε καλά ότι οι Έλληνες τα θέλουμε όλα και τα θέλουμε τώρα.  Και εγώ το ίδιο θέλω, απλά γνωρίζω καλά τι μπορεί κάθε φορά να υλοποιηθεί. Ας κριθούμε από όσα καταφέραμε και από όσα προγραμματίζουμε. Μακάρι να τα είχαμε λύσει όλα, αλλά ξέρουμε καλά ότι αυτό δεν γίνεται έτσι...

Μήπως ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από υπέρμετρο ενθουσιασμό παρέσυραν το κόμμα σε υπερβολές που θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί, διότι είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας έχει ορισμένες αρχές που δεν είναι εύκολο να ξεριζωθούν.
Εμείς δεν θέλουμε να ξεριζώσουμε καμία από τις παραδοσιακές ελληνικές αρχές. Τις σεβόμαστε, τις υπερασπιζόμαστε. Αυτό που θέλουμε να ξεριζώσουμε είναι η πολιτική και οι πρακτικές έξω και μακριά από κάθε αρχή. Μακριά από τη δημοκρατία. μακριά από τη δικαιοσύνη, μακριά από την ισονομία, μακριά από την αλληλεγγύη και κοντά μόνο στα πολιτικά τζάκια της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Εμείς πιστεύουμε ότι με μικρές αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Εσείς το πιστεύετε;
Σίγουρα πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανότητες να κερδίσουμε τις εκλογές. Αρκεί να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ, κυρίως να προβάλλουμε το δικό μας πρόγραμμα και να σηκώσουμε από τον καναπέ τους δημοκρατικούς πολίτες που απογοητευμένοι (δικαιολογημένα ή όχι)  δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε το διακύβευμα των εκλογών. Θέλουν να συλλάβουν ως "αιχμαλώτους πολέμου" τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα καθώς και τους μικρομεσαίους και να τα υποχρεώσουν σε μια νέα λιτότητα, σε περικοπή δικαιωμάτων, σε νέα φτώχεια. Δεν θα το επιτρέψουμε, θα παλέψουμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)