to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 25.02.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: «Η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου»

O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο MEGA και τους δημοσιογράφους Ν. Φιλιππίδη, Μ. Αντωνοπούλου & Τ. Μοσχολιού, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το κύριο με τις σημερινές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών είναι ότι δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις ακροδεξιών φωνών, αλλά πρόκειται για αυθεντικές κραυγές αγωνίας που αντιτίθεται στην δημιουργία δομών που θα προστεθούν στις υπάρχουσες»


Όπως τόνισε ο Γ. Μπαλάφας:

Τα νησιά βουλιάζουν. Παραδώσαμε τη Μόρια με 5.500 χιλιάδες πρόσφυγες και τώρα είναι, περίπου 22.500. Δύσκολη  κατάσταση και τότε, αλλά είχαμε καταφέρει να την διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη. Σήμερα, όμως, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων εσφαλμένων κινήσεων της κυβέρνησης η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. Και δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης. Φοβάται τις αντιδράσεις των κατοίκων της ενδοχώρας, εξαιτίας της ακροδεξιάς ρητορικής που είχε υιοθετήσει όλο το προηγούμενο διάστημα  και γι΄ αυτό δεν προβαίνει σε αποσυμφόρηση των νησιών; Θεωρεί ότι οι κάτοικοι των νησιών είναι μη υπολογίσιμο μέγεθος ψήφων;

Το κύριο με τις σημερινές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών είναι ότι δεν αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις ακροδεξιών φωνών, αλλά πρόκειται για αυθεντικές κραυγές αγωνίας που αντιτίθεται στην δημιουργία δομών που θα προστεθούν στις υπάρχουσες. Καμία αποσυμφόρηση δηλαδή, που είναι το βασικό και εύλογο αίτημά τους.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει μόνιμη λύση, αλλά σωστή διαχείριση. Αυτή απαιτεί:

-          Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά στην ενδοχώρα και ορθολογική κατανομή

-          Επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά με σωστές και δίκαιες διαδικασίες, όχι fast track

-          Βελτίωση των στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων-μεταναστών (νερό, δομές, διατροφή περίθαλψη κ.λπ.)

-          Σταθερή πίεση προς την Ευρώπη

Η εικόνα απόβασης διμοιριών ΜΑΤ και μηχανημάτων αποτροπής, και, μάλιστα, με μυστικότητα και η εκτόξευση χημικών στους διαμαρτυρόμενους νησιώτες αποτελεί εικόνα ντροπής, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν τιμά κανέναν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)