to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:20 | 06.06.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η χώρα χρειάζεται σύγχρονο πολιτικό σχεδιασμό, όχι τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη

«Ο πυρήνας του αντεργατικού-αντιδραστικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη είναι η κατάργηση βασικών αρχών του εργατικού δικαίου», τονίζει σε συνέντευξή του ο Γ. Μπαλάφας, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Συνέντευξη έδωσε ο βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Γ. Μπαλάφας, στην οποία αναφέρθηκε στην συμφωνία των G7 για αύξηση της εταιρικής φορολογίας και στο αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη: 

«Η χθεσινή συμφωνία των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7) για αύξηση της εταιρικής φορολογίας στο 15% είναι ιστορική και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Με προτροπή του προέδρου Μπάιντεν αποφάσισαν ότι πρέπει να φορολογηθούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και να μην είναι ανεξέλεγκτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζει την απόφαση αυτή, κρίνοντας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις. Ο πρόεδρος Μπάιντεν με τις πολιτικές του αποφάσεις και παρεμβάσεις δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι η απληστία των ισχυρών είναι καταστροφή για όλους και πρέπει να ακολουθηθεί ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο σε ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ανισότητα και το κράτος πρόνοιας. Γι' αυτό αποφάσισε την αύξηση κατά 6 τρις στον προϋπολογισμό για δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία και στις υποδομές.

Χθες επετεύχθη μία συμφωνία που “βάζει τα γυαλιά” στον κ. Σόιμπλε, όπως και στον κ. Μητσοτάκη - πιστό ακόλουθο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ είναι η ενίσχυση των ισχυρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης που η διαχείρισή του δεν θα αφορά τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, αλλά θα διοχετευθεί μόνο στους έχοντες και  κατέχοντες. Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του πρέπει επιτέλους να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο πυρήνας του αντεργατικού-αντιδραστικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη είναι η κατάργηση βασικών αρχών του εργατικού δικαίου.  Με την θέσπιση αποκλειστικά ατομικών συμβάσεων καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Δρομολογεί την κατάργηση των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν από το εργατικό κίνημα εδώ πολλά-πολλά χρόνια.

Η σχέση “εργοδότης-εργαζόμενος” δεν είναι ισότιμη. Το επιβεβαιώνει και η βουλευτής της ΝΔ και εργατολόγος κ. Άννα Ευθυμίου μιλώντας για σχέση εξάρτησης. Τα συνδικάτα προφανώς είναι ένα “κλειδί ασφαλείας” για τον εργαζόμενο, αλλά η ΝΔ θέλει την κατάργησή τους, όπως ξεκάθαρα δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου λέγοντας ότι “ καλύτερα όλα τα ζητήματα να λύνονται χωρίς τα συνδικάτα”. H απαγόρευση παραστάτη κατά τη διαπραγμάτευση της ατομικής σύμβασης είναι περαιτέρω αποδυνάμωση του εργαζόμενου. Είναι ξεκάθαρο ότι η αντικατάσταση των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις, ειδικά σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής πίεσης και ανεργίας, είναι η πλήρης αποδυνάμωση του εργαζόμενου.

Η ουσία είναι να υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες του εργατικού δικαίου ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να προστατεύεται από τις όποιες εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Μέχρι σήμερα γίνονται διευθετήσεις του χρόνου, όμως πάντοτε μέσα από τις ΣΣΕ. Τώρα θα είναι ατομικές και αυτό σημαίνει μετατροπή του εργαζόμενου σε εργαζόμενο-λάστιχο.

Τέλος, πρέπει να προσθέσω ότι οι αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, οι μειώσεις σε μισθούς και αμοιβές, η αύξηση στην ανεργία κ.λπ. επιφέρουν μείωση της ζήτησης και αδυναμία κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να χτυπιέται και η μικρή και μεσαία επιχείρηση. Είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς τελειωμό.  Δυστυχώς, τα μηνύματα που λαμβάνουμε και για τον τουρισμό δεν είναι αισιόδοξα. Μαθαίνουμε συνεχώς για ακυρώσεις στα ξενοδοχεία της χώρας από τους tour operators, τουλάχιστον, για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Και όλα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι όλα πάνε καλά με την πανδημία, παρόλο που οι ειδικοί επιστήμονες τον διαψεύδουν συνεχώς προειδοποιώντας ότι το καλοκαίρι δεν θα είναι ξέγνοιαστο και ότι είμαστε μακριά από το επιθυμητό τείχος ανοσίας. Εξάλλου έχουμε συνηθίσει τις “έγκυρες” προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2020 δήλωνε “μετατρέπουμε το καλοκαίρι σε καιρό σποράς ώστε να ανατείλει μέσα στο χειμώνα ο ζεστός ήλιος της ανάπτυξης”.

Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο πολιτικό σχεδιασμό και όχι τις ωραιοποιήσεις και τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)