to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 20.05.2021

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Η «ατομική σύμβαση» είναι το σημείο - κλειδί στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

«Οι κ. Χατζηδάκης-Μητσοτάκης ανατρέποντας κάθε λογικό επιχείρημα ισχυρίζονται -και θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν- ότι όταν ένας εργαζόμενος θα διεκδικεί καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή θα κληθεί να συνάψει μια σύμβαση με τον εργοδότη του θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τον ατομικό διάλογο με τον εργοδότη του, λες και ο διάλογος που θα διεξαχθεί θα είναι ανάμεσα σε ισότιμα μέλη» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μιλώντας στο Kontra


Ο Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, τόνισε συγκεκριμένα μιλώντας στο Kontra Channel:

Για το αντεργατικό-αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Η ΝΔ επιλέγει να φέρει το αντεργατικό-αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά σε μια περίοδο που ακόμα πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης και σε υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ η βουλή υπολειτουργεί και δεν διεξάγεται ένας ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς και τους εταίρους. Μία περίοδο που ο φόβος της πανδημίας συνεχίζεται και η ανασφάλεια από την έλλειψη ουσιαστικής κυβερνητικής αντιμετώπισης εντείνεται.

Το αντιδραστικό σημείο “κλειδί” που φέρνει το νέο νομοσχέδιο και το οποίο αποφεύγει να αναφέρει η ΝΔ είναι η «ατομική σύμβαση». Η κατάργηση, δηλαδή, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η διευθέτηση των εργασιακών συνθηκών ενός εργαζόμενου μέσα από την ατομική «συνεννόηση» με τον εργοδότη. Οι κκ. Χατζηδάκης-Μητσοτάκης ανατρέποντας κάθε λογικό επιχείρημα ισχυρίζονται -και θεωρούν ότι μπορούν να πείσουν- ότι όταν ένας εργαζόμενος θα διεκδικεί καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή θα κληθεί να συνάψει μια σύμβαση με τον εργοδότη του θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα  μέσα από τον ατομικό διάλογο με τον εργοδότη του, λες και ο διάλογος που θα διεξαχθεί θα είναι ανάμεσα σε ισότιμα μέλη. Απαγορεύοντας, μάλιστα, να παρίσταται κατά την συζήτηση δικηγόρος εφόσον ο εργαζόμενος το επιθυμεί. Μέχρι και η κ. Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της ΝΔ και εργατολόγος, δήλωσε “η σχέση μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη δεν είναι μια ισότιμη σχέση, αλλά υπάρχει σχέση εξάρτησης.”

Έρμαιο των εργοδοτών, λοιπόν, ο εργαζόμενος και πλήρως αποδυναμωμένος, αλλά “θα μπορεί να μαζεύει τις ελιές του…”.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι αυτό που επιχειρεί η ΝΔ μέσα από την κατάργηση των ΣΣΕ είναι η προώθηση των απλήρωτων υπερωριών και άρα η κατάργηση του οκτάωρου και η συνακόλουθη μείωση των μισθών. Η κατάργηση της υποχρέωσης από την πλευρά του εργοδότη του βάσιμου λόγου απόλυσης που έχει ήδη ψηφιστεί από τη ΝΔ, συμπληρώνεται από το νομοσχέδιο με την μη επαναπρόσληψη του απολυμένου εργαζόμενου έστω κι αν αυτός δικαιωθεί δικαστικά.

Ένας επιπλέον λόγος που δεν θα έπρεπε η ΝΔ να φέρνει στη Βουλή νομοθετικά τερατουργήματα,  μια Βουλή που λειτουργεί  πλημμελώς ακόμα με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι ότι προκαλούν και διχάζουν την κοινωνία, διαλύοντας την απαραίτητη σε αυτή την  περίοδο κοινωνική συνοχή.

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων

Είμαστε σταθερά υπέρ των εμβολιασμών και το αποδείξαμε με τη στάση μας από την πρώτη στιγμή. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμβολιαζόμαστε, φυσικά, στη σειρά μας και χωρίς να παρακάμπτουμε τη σειρά σε βάρος συμπολιτών μας.

Αυτά όμως που συμβαίνουν με τους εμβολιασμούς δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα. Για παράδειγμα έκοψαν τους εμβολιασμούς από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι για να εμβολιαστούν στα νησιά. Δεν υπήρξε ποτέ μια αξιολόγηση των κοινωνικών και εργασιακών ομάδων προτεραιότητας που χρήζουν εμβολιασμού, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Και, προφανώς, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την καθυστέρηση που έχουμε σε ποσοστό εμβολιασμένων.  Πρόσφατα στο φιλοκυβερνητικό site “Πρώτο Θέμα” αναρτήθηκε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μόνο το 20% του πληθυσμού. Οι χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις μιλάνε για  16,4%.

Είμαστε, λοιπόν, πολύ μακριά από το στόχο του 70% μέχρι τα τέλη Ιουνίου που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ας σταματήσει να δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού και να εντείνει τους εμβολισμούς. Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα με την πανδημία, γεγονός που θέτει μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)