to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 04.02.2023

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: «Για εμάς πολιτικός αντίπαλος είναι η Δεξιά»

Σημεία από τις συνεντεύξεις του Γιάννη Μπαλάφα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και BLUE SKY


Στο στούντιο του  BLUE SKY βρέθηκε σήμερα ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών, και με αφορμή την κακοκαιρία θέλησε να υπενθυμίσει την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ που κάνει λόγο για περίπου εκατό ηλικιωμένους, οι οποίοι αρνούνται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, παρά την αποθεραπεία τους, γιατί δεν έχουν που να πάνε. «Το πρόβλημα της έλλειψης στέγης και της φτώχειας στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις».

Σχετικά με τις συντάξεις ο βουλευτής ανέφερε: «Οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι προσδοκούσαν την αύξηση του 7,75%, που να θυμίσω εδώ ότι είναι αποτέλεσμα του ψηφισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ νόμου το 2017 που είχε προβλέψει την εφαρμογή της αύξησης από 1/1/2023. Η κυβέρνηση όφειλε να εφαρμόσει το νόμο προσαρμόζοντας την αύξηση με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Όμως οι συνταξιούχοι είδαν στους λογαριασμούς μηδενική έως ελάχιστη αύξηση στις συντάξεις τους. Δηλαδή, τους εξαπάτησαν. Και όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης της 13ης σύνταξης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Να θυμίσω ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει την 13η σύνταξη, αλλά την κατάργησε όταν έγινε κυβέρνηση.

Μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για τους συνταξιούχους είναι η άρνηση της κυβέρνησης να τους αποδώσει τα αναδρομικά για τα οποία δικαιώθηκαν από το ΣτΕ.

Η εξήγηση για τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους είναι απλή. Η ΝΔ έχει επιλέξει να εφαρμόζει πολιτικές ενίσχυσης των λίγων. Για αυτό και καθυστερεί όσο μπορεί την καταβολή των αναδρομικών».

Για τα θέματα της ακρίβειας ο Γ. Μπαλάφας τόνισε ότι η ακρίβεια δεν έχει «σταματήσει», παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι θα ήταν πρόσκαιρο φαινόμενο. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζει την ακρίβεια σαν ένα φαινόμενο νομοτελειακό. Είναι ζήτημα κυβερνητικών επιλογών. Ο πληθωρισμός κινείται μεσοσταθμικά στο 7,2%. Και επειδή η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποκρύπτει ότι η δική μας αγοραστική δύναμη είναι σημαντικά χαμηλότερη, διότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Ευρώπη.

Δεν είναι όμως μόνο ζήτημα των χαμηλότερων μισθών. Η ενέργεια στην Ελλάδα είναι σταθερά η ακριβότερη τόσο στην χοντρική όσο και στην λιανική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καθημερινές συνομιλίες μας με καταστηματάρχες μας λένε με απόγνωση ότι «πληρώνουμε για ρεύμα περισσότερο από όσο για ενοίκιο».

Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, καθώς έχει αφήσει τη λειτουργία της αγοράς εντελώς ανεξέλεγκτη. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αύξηση των τιμών. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δήλωσε πρόσφατα ότι 750 προϊόντα στην αγορά έχουν μείωση στη συσκευασία τους.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι χρειάζεται μια σειρά ουσιαστικών μέτρων και παρεμβάσεων μεταξύ των οποίων: η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης με παράλληλο έλεγχο της αγοράς για να παταχθεί η αισχροκέρδεια, η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια, η φορολογία στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των παρόχων ενέργειας, το πλαφόν στις τιμές χοντρικής και λιανικής στα καύσιμα, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, δηλαδή αύξηση, σήμερα, του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ (με τιμαριθμική αναπροσαρμογή), ένα μέτρο που θα συμπαρασύρει και του υπόλοιπους μισθούς. Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν για να ανακουφιστεί ο πολίτης. Αυτή όμως είναι μία πολιτική που η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να ακολουθήσει, όχι για τεχνικούς λόγους αλλά για ιδεολογικούς».


Για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τη Βουλή, ο Γιάννης Μπαλάφας επεσήμανε πως «πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει ένας νόμος με τον οποίο, από αφενός, θα τηρείται το Σύνταγμα της χώρας, θα αναφέρονται δηλαδή οι διατυπώσεις του νόμου στο άρθρο 29, παρ.1 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς «ήξεις αφίξεις». Και, αφετέρου, ένας νόμος που θα αφορά με σαφήνεια μορφώματα ναζιστικού, εγκληματικού χαρακτήρα. Να μην αφήνει κανένα περιθώριο ο σχετικός νόμος διασταλτικών ερμηνειών. Και το λέω αυτό διότι οι καιροί είναι πονηροί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη δήλωση του κ. Βορίδη, σημερινού πρώτου τη τάξει Υπουργού, που υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξουν θεσμικά μέτρα ώστε η αριστερά να μην κυβερνήσει ξανά». Άρα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνταγματική ορθότητα».

Κατά την παρουσία του στον τ/στ ΣΚΑΪ  και την εκπομπή του Γ. Αυτιά, ο Γιάννης Μπαλάφας, αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση. Για εμάς πολιτικός αντίπαλος είναι η Δεξιά, οι άλλες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις είναι εν δυνάμει σύμμαχοι. Είναι αναμενόμενο προεκλογικές δηλώσεις κομμάτων, που κάποιες φορές περιέχουν υπερβολές, έχουν σαν στόχο να περιχαρακώσουν το ακροατήριό τους. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι προγραμματικές συγκλίσεις και θεωρούμε ότι αυτές είναι δυνατές και αναγκαίες. Εξάλλου, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, που εκφράζει με τον πιο αντικειμενικό και αυθεντικό τρόπο τη βούληση του λαού, δημιουργεί την αδήριτη ανάγκη πολιτικών συμμαχιών. Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι στόχος μας είναι η συγκρότηση μιας προοδευτικής, δημοκρατικής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές. Θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να προκύψει μια τέτοια συμμαχική πλειοψηφία πάνω σε ένα κοινό προοδευτικό πρόγραμμα.  

Οι σημερινές δημοσκοπήσεις κινούνται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Το αποτέλεσμα των εκλογών όμως θα το αποφασίσει ο λαός. Και όλες οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος, για τις συντάξεις, ο βουλευτής υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «πλήρη επίγνωση του προβλήματος των συνταξιούχων όπως αυτό έχει προκύψει από τις πολιτικές επιλογές του Κ. Μητσοτάκη. Οι προεκλογικές του υποσχέσεις δεν διορθώνουν το πρόβλημα. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας στο πρόγραμμά μας: επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών τους, αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν από την προσωπική διαφορά και αύξηση των συντάξεων όπως όριζε ο ψηφισμένος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά ειδικότερα τη 13η σύνταξη, απέναντι στα ψεύδη που διακινούν τόσο η κυβέρνηση όσο και μερίδα δημοσιογράφων ότι ήταν μια εφάπαξ καταβολή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι είχε μόνιμο χαρακτήρα. Για αυτό άλλωστε, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση έσπευσε να την καταργήσει ενώ την είχε ψηφίσει ως αντιπολίτευση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)