to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:30 | 14.08.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Έλλειψη ψύχραιμης και αποφασιστικής στάσης από την κυβέρνηση

Σημεία συνέντευξης του Γ. Μπαλάφα, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm


O Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm (στο δημοσιογράφο Α. Παπαδόπουλο), τόνισε, μεταξύ άλλων:

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση;

«Στην κυβερνητική πολιτική παρατηρείται ένα έντονο έλλειμμα εθνικής στρατηγικής. Ο κ. Μητσοτάκης θεώρησε ότι με το διάγγελμά του κάλυψε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την Τουρκία. Το διάγγελμα αυτό όμως δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι η εθνική αυτή στρατηγική. Είναι οι διερευνητικές συνομιλίες και η προσφυγή στη Χάγη; Ή είναι η απόρριψη της Χάγης και η επικέντρωση στην ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας και οι διμερείς συζητήσεις και διευθετήσεις με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής;

»Πρόκειται μια βασική διαφορά. Διότι αν ισχύει το πρώτο, δεν θα πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα βρούμε μπροστά μας με αρνητικό αντίκτυπο για εμάς. Για παράδειγμα, υπογράψαμε μια μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, στην οποία συμφωνία κάναμε υποχωρήσεις προς την Αίγυπτο, καθώς όπως φαίνεται αποδεχτήκαμε μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και σε άλλα νησιά μας. Αν προχωρήσουμε με την πρώτη στρατηγική, δεν θα λειτουργήσει αυτό εις βάρος μας, επηρεάζοντας τις διμερείς συζητήσεις και την ενδεχόμενη κρίση του Δικαστηρίου της Χάγης;

»Αν όμως η στρατηγική μας είναι η δεύτερη εναλλακτική, θα πρέπει κατ’ αρχάς να το ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα όφειλε να επιδείξει αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αποτρέποντας τις έρευνες του τουρκικού σκάφους “Oruc Reis”. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ισχυρίζεται ότι το τουρκικό σκάφος δεν διενεργεί στην πραγματικότητα έρευνες, αλλά απλώς προκαλεί. Ακόμα και η ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, η «Καθημερινή», διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη σε χθεσινό άρθρο της, υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό σκάφος “έχει ποντίσει εδώ και μέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διεξάγει έρευνες, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις των Αθηνών”. Ο κ. Μητσοτάκης είτε ψεύδεται είτε δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πραγματικότητα διαψεύδει τις κυβερνητικές δηλώσεις. Έχουμε ακούσει διάφορα: για ανέμους που παρασύρουν τουρκικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για άνευ σημασίας καταπάτηση ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατοχωροφύλακες στον Έβρο και διάφορα άλλα παρόμοια.»

Άρα ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

«Είμαστε υπέρ του διαλόγου, της ψύχραιμης αντιμετώπισης, αλλά και της αποφασιστικής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο διάλογο που προτείνουμε μοναδική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Βασική προϋπόθεση όμως είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης. Δεν είναι δυνατό να έχεις μέσα στα ελληνικά ύδατα ένα τουρκικό σκάφος και εσύ να προχωράς σε διερευνητικές συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να εγκαταλειφθεί κάθε παράνομη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.

»Ως προς την αποτροπή στην οποία αναφερόμαστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει θετικό προηγούμενο, όταν το 2018, σε μια αντίστοιχη ενέργεια με το τουρκικό “Barbaros”, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε απόλυτη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, απέτρεψαν κάθε τουρκική ενέργεια. Σήμερα έχουμε μια εικόνα πρωθυπουργού που, σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες, δεν συγκαλεί ούτε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενώ φτάνει να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ όταν τα τουρκικά σκάφη είχαν ήδη φτάσει σχεδόν στη Ρόδο. Ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν είναι ειλικρινής, αλλά επιδεικνύει μια έντονη αλλεργία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού.»

Ποια είναι η άποψή σας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο;

«Οι συμφωνίες για τον καθορισμό των ΑΟΖ δεν είναι σύλληψη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει επί των ημερών μας, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, επειδή είχαν προκύψει σημαντικές διαφωνίες για ζητήματα επήρειας νησιών μας, κλπ. δεν προχωρήσαμε στην ολοκλήρωσή τους. Αυτό ακριβώς είναι ένα από τα θέματα που μας δημιουργεί προβληματισμό ως προς τη συγκεκριμένη συμφωνία με την Αίγυπτο.

»Είναι εύκολο να κάνεις μια συμφωνία για τη συμφωνία. Αλλά ας δούμε τι έχει προκύψει. Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται διαρκώς ότι ο Ερντογάν είναι διεθνώς απομονωμένος. Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και εταίροι μας στην Ευρώπη κάνουν λόγο για “αμφισβητούμενη περιοχή”. Δεν συνιστά αυτό ένα σοβαρό πρόβλημα; Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, με την έλλειψη μιας ψύχραιμης και αποφασιστικής στάσης, με το έλλειμμα μιας συνολικής εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία, μόνο ως “τρικυμία εν κρανίω” μπορεί να χαρακτηριστεί, μια που μιλάμε για θάλασσα.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)