to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 18.10.2020

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Έχουμε παραχωρήσει την εξωτερική μας πολιτική στη Γερμανία

«Ενάμιση χρόνο τώρα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποια είναι η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά; Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο κλιμακώθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται δεδομένος. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί καλλιεργεί λανθασμένες προσδοκίες και βασίζεται σε ψέματα»


Σημεία συνέντευξης του Γιάννη Μπαλάφα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθηνών, στο ραδιοφωνικό σταθμό REALFM (στoυς δημοσιογράφους Α. Γιάμαλη και Γ. Παγάνη):

Για τα ελληνοτουρκικά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Ενάμιση χρόνο τώρα έχουμε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποια είναι η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά; Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο κλιμακώθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται δεδομένος. Η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί καλλιεργεί λανθασμένες προσδοκίες και βασίζεται σε ψέματα. Ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε από την προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής, από την οποία η χώρα μας δεν πήρε κυριολεκτικά τίποτα και πανηγύριζε. Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο, η Τουρκία μπαίνει στην Αμμόχωστο και βγάζει το OrucReis για έρευνες.

Έχουμε παραχωρήσει την εξωτερική μας πολιτική στη Γερμανία που, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που έχει σήμερα στην Τουρκία, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις μαζί της από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Φτάσαμε ως εδώ γιατί ο «αέρας έσπρωχνε» το OrucReis. Γιατί αντί να μιλάμε για μία διαφορά, την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για μείζονα διαφορά, αφήνοντας έτσι το περιθώριο για την ύπαρξη και άλλων διαφορών. Σας θυμίζω ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που σε άρθρο του στο διεθνή Τύπο  μίλησε για διεκδικούμενες εκατέρωθεν ζώνες. Φτάσαμε ως εδώ, επίσης, γιατί ο αναπλ. ΥΠΕΞ κ. Βαρβιτσιώτης, δήλωνε ότι «δεν είναι στη στρατηγική μας οι κυρώσεις». Όλα αυτά τα βλέπουν και τα ακούνε οι αντίπαλοι μας με αποτέλεσμα να αποθρασύνονται. Τελευταίο δείγμα, η δήλωση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη ότι «Η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια».

Γίνεται διαρκώς λόγος γιατί δεν προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επέκταση των 12 ν.μ. όταν ήταν στην κυβέρνηση. Δεν προχωρήσαμε γιατί σε εκείνη τη φάση δεν είχαμε ούτε το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο, ούτε την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα. Και ακόμη, όταν ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκίνησε τις συζητήσεις για το ζήτημα των 12 μιλίων στο Ιόνιο βρήκε απέναντί του μια ΝΔ που ως πατριδοκάπηλη αξιωματική αντιπολίτευση φωνασκούσε και ωρυόταν. Σήμερα, όμως, έχουν αλλάξει οι συνθήκες, η δική μας στάση ως αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη και πατριωτική, οπότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη επέκταση. Αντιθέτως είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς πρέπει να αποτελεί την κόκκινη γραμμή μας.

Βγήκε χθες ο κ. Αλ. Διακόπουλος, αντιναύαρχος ε.α και μέχρι πρότινος σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο παραίτησαν εξαιτίας της δήλωσής του για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας από το OrucReis, και δήλωσε ότι «Δεν θέλω να κρίνω τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι χωρίς συζήτηση τα 12 ν.μ....»

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι όταν ένα δικαίωμά σου αμφισβητείται defacto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις.Η κυβέρνηση δεν λέει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα, απλά το μεταθέτει στο μέλλον. Αν τώρα δεν είναι επιτακτική ανάγκη, πότε θα είναι; Ο διάλογος και η προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία  πρέπει να πηγαίνει μαζί με την αποφασιστική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, στο πλαίσιο μιας σαφούς εθνικής  στρατηγικής.

Για το νέο πτωχευτικό κώδικα

Η αντίθεση στο νέο πτωχευτικό κώδικα εκφράζεται τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όσο και από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Είναι πολύ βασικό, όμως, ότι την πλήρη αντίθεσή τους εκφράζουν όλοι οι πληττόμενοι φορείς, που εκπροσωπούν κυρίως τη μεσαία τάξη (Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Δικηγορικοί και άλλοι σύλλογοι). Και είναι εναντίον, πρώτον, διότι, στο θέμα των φυσικών προσώπων, ο πτωχευμένος θα αναγκαστεί να ζήσει με 611 ευρώ και το όποιο επιπλέον εισόδημά του θα πηγαίνει στην πληρωμή του χρέους. Δεύτερον, θα του παίρνουν το σπίτι, το οποίο θα μπορεί να το νοικιάζει για 12 χρόνια και στη συνέχεια του δίνεται η δυνατότητα να το αγοράσει στην εμπορική του αξία, χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη το ποσό που έχει ήδη δαπανήσει ως ενοίκια. Πρόκειται για τεράστιο χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Αντί για ενίσχυση ρευστότητας και ρεαλιστικές ρυθμίσεις για αποπληρωμή των χρεών, έχουμε αυτή τη λαιμητόμο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας κινείται σε τελείως άλλη λογική από όλα όσα είχαμε επιχειρήσει εμείς ως κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)