to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 12.04.2019

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Από τη «σκευωρία» στην «παραγραφή» έχει γυρίσει την υπερασπιστική γραμμή για τη Novartis

«Βλέπουμε διάφορα σοφίσματα με πυρήνα ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα», είπε, χαρακτηρίζοντας «τρομερό επιχείρημα» την αναφορά του κ. Αθανασίου


«Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα, όταν υπάρχει κάτι να το κουκουλώνουμε, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, να το βάζουμε στο συρτάρι, να περιμένουμε να περάσει ο χρόνος παραγραφής και "ούτε γάτα, ούτε ζημιά"», δήλωσε ο βουλευτής B' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.

Αναφερόμενος στη θέση που εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ περί μεθοδεύσεων από την πλευρά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, ο κ. Μπαλάφας παρέπεμψε στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ και εξήγησε: «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην περίπτωση Novartis έχουμε σκάνδαλο και δεν μπορούμε να θεωρούμε εξορισμού και εκ προοιμίου αθώους τους πάντες [...] Ενώ η κύρια γραμμή των εμπλεκομένων ή θεωρούμενων ότι μπορεί να εμπλέκονται ήταν ότι πρόκειται για σκευωρία, όταν βγήκε στην επιφάνεια η τοποθέτηση του Μητσοτάκη, ότι δεν πρόκειται για σκευωρία, αλλά είναι σκάνδαλο [...] τότε γύρισε η υπερασπιστική γραμμή και τώρα λένε: "Τι ασχολείστε; Αφού έχουν παραγραφεί πλέον αυτά τα αδικήματα και εάν διαπράχθηκαν έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το Σύνταγμα"».

«Βλέπουμε διάφορα σοφίσματα με πυρήνα ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα», είπε, χαρακτηρίζοντας «τρομερό επιχείρημα» την αναφορά του κ. Αθανασίου «ο οποίος ήταν και δικαστικός επί σειρά ετών, να λέει ότι αυτά τα αδικήματα, η μίζα, η δωροδοκία, αυτά για τα οποία υπάρχουν κατηγορίες, βουλεύματα, καταγγελίες από το FBI κ.λπ., αυτά τα αδικήματα αν έχουν γίνει, έχουν γίνει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επομένως δεν έχει καμιά δουλειά η Δικαιοσύνη και αυτά πρέπει να πάνε στη Βουλή».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζει η υπόθεση το πολιτικό κλίμα ενόψει των εκλογών σχολίασε: «Θα προτιμούσα να μην υπάρχουν τέτοια σκάνδαλα, γιατί σε τελική ανάλυση αντανακλούν συνολικά στο πολιτικό σύστημα και η ζημιά είναι σημαντική και ωφελούνται αυτοί που ωφελούνται. Αλλά δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τη διερεύνηση, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν είναι υπόθεση του πολιτικού, της πολιτικής να βγάζει πορίσματα για την αθωότητα ή την κατηγορία».

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πορεία της οικονομίας και την μετάβαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσιγκτον με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, ο κ. Μπαλάφας είπε: «Είναι γεγονός και αυτό είναι καλό για τη χώρα μας, για τους Έλληνες ότι όλοι οι δείκτες, τα δεδομένα, οι πληροφορίες, οι δηλώσεις διεθνών παραγόντων, παραγόντων που έχουν σχέση με το τους δανειστές, με τους θεσμούς, με άλλους μεγάλους φορείς, που έχουν σχέση με την οικονομία, μιλάνε θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η πιο πρόσφατη τοποθέτηση είναι η έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο μιλάει για μείωση του χρέους, για πρόβλεψη θετική -2,4% ανάπτυξη το 2019- και μιλάει επίσης για αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ [...] της απαλλαγής μας από ένα μέρος του χρέους και μάλιστα ένα ακριβό κομμάτι της αποπληρωμής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα, τα περιθώρια να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, ό,τι εξοικονομούμε ως χώρα πηγαίνει για να υπάρξουν ανάσες ανακουφιστικές σε κατηγορίες του πληθυσμού, ιδιαίτερα εκείνες των λαϊκών στρωμάτων και των μεσαίων στρωμάτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση».

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι «από τη στιγμή που βγήκαμε, στα τέλη Αυγούστου 2018, από το μνημόνιο υπήρξαν μέτρα θετικά, ανακουφιστικά, από τον κατώτατο μισθό, την ισχυρή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών- αυτοαπασχολουμένων, μέχρι τώρα που αφού προχωρήσαμε και το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, φτάνουμε στις 120 δόσεις, που αφορούν ούτε λίγο ούτε πολύ 1,4 εκατ. ωφελούμενους, ανθρώπους που έχουν χρέη και με αυτή τη ρύθμιση των 120 δόσεων θα βελτιωθεί η κατάσταση και θα εισπραχθούν χρήματα, αλλά κυρίως θα ανακουφιστεί ο κόσμος και θα μπορέσει άνετα, με πολύ μεγαλύτερη ευκολία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το Δημόσιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συνέντευξη: Κώστας Παπαδάκης / Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)