to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:11 | 20.06.2018

Πολιτική

Γ. Μπαλάφας: Αντιπαράθεση με φωνές και πρακτικές που προάγουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, που θα έχει τις ρίζες της στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης»


«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Να το συνειδητοποιήσουμε και ως τέτοιο να το προσεγγίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε. Να μην υπάρχουν αυταπάτες. Για εμάς η ένταξη νοείται όχι μόνο ως μία δέσμη ίσων δικαιωμάτων και τυπική πρόσβαση στην ιδιότητα του πολίτη, αλλά ως ουσιαστική πράξη συμμετοχής και διαμόρφωσης μίας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπαλάφας σημείωσε: «Όσο υπάρχουν πόλεμοι, διωγμοί, πολιτικές αναταραχές, όσο αδιαφορεί ο δυτικός κόσμος για την έντονη φτώχεια του υπόλοιπου πλανήτη, οι άνθρωποι θα μετακινούνται. Από τον Νότο στο Βορρά και από την Ανατολή στη Δύση. Θεωρώ ότι η μόνη δόκιμη προσέγγιση είναι να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα όλης της Δύσης, όλης της Ευρώπης, πρόβλημα πανευρωπαϊκό. Ειδικά στην Ευρώπη, με την οικονομική κρίση και την κρίση του πολιτικού συστήματος, το προσφυγικό-μεταναστευτικό συνιστά κεντρικό διακύβευμα. Διαμορφώνει συνειδήσεις, επηρεάζει πολιτικές συμπεριφορές, καθορίζει εκλογικές στάσεις. Και δυστυχώς σε αρνητική κατεύθυνση, κυρίως. Η στροφή της κοινωνίας σε πιο συντηρητικές θέσεις με πυρήνα μία ξενοφοβική αντίληψη της πραγματικότητας, είναι υπαρκτός κίνδυνος. Η στάση των κρατών του Βίζεγκραντ, το ξενοφοβικό κόμμα του Γιάνσα που αναδείχτηκε πρώτο στις εκλογές της Σλοβενίας, οι εξελίξεις στην Ιταλία, ο νόμος που προτάθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτωρ Ορμπάν και προβλέπει σκληρές ποινές, έως και φυλάκιση, σε βάρος όσων βοηθούν μετανάστες κ.ά. είναι θραύσματα μόνο μίας αλλαγής που συντελείται στην Ευρώπη».

«Μπροστά στις εξελίξεις δεν μπορούμε να μένουμε ούτε αμέτοχοι, ούτε ουδέτεροι. Χρειάζεται σαφής, τεκμηριωμένη, αποτελεσματική αντιπαράθεση με φωνές και πρακτικές που προάγουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, την έχθρα στον διαφορετικό, τη μισαλλοδοξία, τη ρητορική τού μίσους. Ως Έλληνες πολίτες, ως κυβέρνηση, ως φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Κανένας εφησυχασμός. Αλλά και καμία ανοχή, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν πρόκειται για "περιθωριακούς". Πρόκειται για νεοναζιστικό μόρφωμα, που προκαλεί και μέσα στη Βουλή» τόνισε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Είναι νοσταλγοί του Χίτλερ και των ναζιστών. Δεν υπάρχει "ορθολογική εκδοχή" στην πολιτική των απροκάλυπτων ρατσιστών, των πολέμιων των μεταναστών. Δεν υπάρχει περιθώριο καμίας υποβάθμισης του κινδύνου, όταν το τέρας σηκώνει κεφάλι. Το είχε πει, κατά τη γνώμη μου πολύ εύστοχα, ο αξέχαστος Μάνος Χατζηδάκης σε μία από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα: "Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά"» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, που θα έχει της ρίζες της στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Όμως, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα αλληλεγγύης. Πρόκειται για μεγάλο κοινωνικό - πολιτικό - οικονομικό - ιδεολογικό ζήτημα, εθνικής ασφάλειας. Το θέμα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ούτε με ιδεαλισμό, ούτε με ανευθυνότητα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια, αντιρατσιστικά, αντιξενοφοβικά, με ανθρωπιά αλλά και ρεαλιστική θεώρηση των δυνατοτήτων, με το γνωστό σύνθημα: "Για έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους, για να είναι όλοι οι άνθρωποι ίσοι, όντας όλοι διαφορετικοί"» επισήμανε ο κ. Μπαλάφας.

Αναφερόμενος στους στόχους και τον σχεδιασμό από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, υπογράμμισε: «Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στην όσο γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι στόχοι μας επικεντρώνονται στον έλεγχο των εισροών, στην ενίσχυση των εκροών και στην ένταξη. Όλα αυτά, σε ένα πλαίσιο που θα καθορίζεται από την αλληλεγγύη, την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, την ασφάλειά τους, την αρμονική συμβίωσή τους με τους Έλληνες πολίτες. Οι προτεραιότητές μας είναι ως προς το ζήτημα των εισροών. Καταπολέμηση των διακινητών, συνεννόηση με την Τουρκία, μείωση του αριθμού των αιτούντων ασύλου στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, μεταφορά των ευάλωτων πληθυσμών. Ομαλοποίηση της διαδικασίας υποδοχής από τον Έβρο, βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και τεκμηρίωσης και δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα κι αύξηση της χωρητικότητας στις υπάρχουσες δομές. Αναλογική κατανομή του συνόλου του προσφυγικού πληθυσμού στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ. Επίμονη προσπάθεια στα κοινοτικά όργανα για τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου, νέο σταθερό θεσμοθετημένο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, αύξηση εκροών μέσω οικογενειακής επανένωσης, αύξηση εθελούσιων επιστροφών στις χώρες προέλευσης με την ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αύξηση των επιστροφών στην Τουρκία και η ένταξη στο κοινωνικό-οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας με τα προβλεπόμενα δικαιώματα κι υποχρεώσεις, ιδιαίτερα όσων προσφύγων έχουν πάρει άσυλο». Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η ένταξη αποτελεί κεντρικό στόχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής και αντανακλάται στο σχέδιο της νέας εθνικής στρατηγικής για την ένταξη. Βασικός κορμός της κατάρτισης της νέας ενταξιακής πολιτικής είναι το πνεύμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης που καταλήγει σε ένα "ελληνικό μοντέλο για την ένταξη", με κύριο εκτελεστικό μηχανισμό των πρωτοβουλιών ένταξης, την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μπαλάφας μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα «HELIOS», το οποίο είναι ένα πρόγραμμα ένταξης με αναφορά σε παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως η παροχή μαθημάτων γλωσσομάθειας, η ψυχοκοινωνική στήριξη, ο επαγγελματικός προσανατολισμός κ.λπ.. Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλα δύο προγράμματα, αυτό της γλωσσομάθειας και αυτό της καταγραφής δεξιοτήτων που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης της προετοιμασίας για την προώθησή τους, ενώ ένα τρίτο πρόγραμμα που θα αφορά την ενασχόληση με εποχιακές αγροτικές εργασίες βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)