to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 02.11.2015

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: «Σε σωστή ιδεολογική βάση το αίτημα να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, αλλά στην παρούσα φάση δεν θα λύσει κανένα ζήτημα»

Το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο κινείται σε σωστή ιδεολογική βάση και είναι αποδεκτό, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, δεν πρόκειται να λύσει κανένα ζήτημα, ενώ αντίθετα, ενδέχεται να δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση των προσφύγων, διευκρινίζει o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.


"Είναι λάθος να ξεχνάμε ότι το πέρασμα του Έβρου δεν είναι αναίμακτο. Ότι και πριν τον φράχτη, είχαμε πολλούς νεκρούς στον Έβρο. Το ζήτημα δεν είναι να έχουμε νεκρούς στον Έβρο κι όχι στο Αιγαίο", αναφέρει σε δήλωσή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι η αναφορά σε "τεχνικά ζητήματα" που εμποδίζουν το γκρέμισμα του φράχτη, δεν αναφερόταν φυσικά, σε υλικά μέσα αλλά σε προϋποθέσεις που λείπουν αυτή τη στιγμή.

Σημειώνει πως η λύση είναι να σταματήσουν άλλες χώρες να φτιάχνουν φράχτες, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που καταργεί τους φράχτες στα ευρωπαϊκά σύνορα και να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να γίνεται ομαλά η προσφυγική ροή.  

"Ασκούμε μεγάλη πίεση στα μέτρα των δυνατοτήτων μας, ωστόσο είμαι επιφυλακτικός για το εάν η αντίδραση θα γίνει όσο γρήγορα το απαιτεί η κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Εάν όμως, αργήσει πολύ, τότε το τα θετικά θα είναι πολύ μικρότερα", αναφέρει επίσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση συζητά το ζήτημα και επιχειρεί να δημιουργήσει συμμαχίες με άλλα κράτη-μέλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μουζάλας θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει παρόμοια ζητήματα, ενώ γίνονται ήδη συνεννοήσεις με τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, εν όψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. 

Την Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς πρόκειται να μεταβεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, για να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)