to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 08.08.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Θα δεχθούμε μερικές δεκάδες μεταναστών πίσω ως μια συμβολική ένδειξη

Ως μια συμβολική ένδειξη θα δεχτεί η Ελλάδα μερικές δεκάδες μεταναστών που σήμερα βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» και την εκπομπή «Ορθά κοφτά» ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.


«Είναι τόσο φανερή η διαφορά του σήμερα από πέρυσι το καλοκαίρι. Ωστόσο όχι, δεν είμαστε ήρεμοι, είμαστε σε εγρήγορση και παλεύουμε συνέχεια για την βελτίωση μιας κατάστασης που έχει ρευστότητα και με παράγοντες που δεν εξαρτώνται από εμάς» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα στο θέμα του προσφυγικού.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη δήλωση του στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD ο κ. Μουζάλας δήλωσε πως «θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τραγικό το να συζητάει κανείς για επιστροφές Δουβλίνου σήμερα στην Ελλάδα, παραμένει όμως γεγονός ότι χώρες οι οποίες έχουν δεχτεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, συνεχίζουν και μας βοηθάνε, πιστοί στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, κάνοντας μετεγκαταστάσεις, οι οποίες φτάνουν τις 17.000 προς την Ευρώπη, και 7.000 επανενώσεις οικογενειών».
 
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «εμείς σαν μια συμβολική ένδειξη θα δεχτούμε κάποιες δεκάδες τους επόμενους μήνες από αυτό που αυτοί ονομάζουν «επιστροφές του Δουβλίνου». Μας έχουν βοηθήσει με διάφορους τρόπους. Το παιχνίδι της μετανάστευσης είναι και διπλωματικό «παιχνίδι». Κάνουμε μια κίνηση ότι παρότι διαφωνούμε με το Δουβλίνο, και είναι τραγικό να μιλάμε για επιστροφές Δουβλίνου στη χώρα μας, εμείς θα δεχτούμε λίγες δεκάδες τους επόμενους μήνες, μέχρι στιγμής είναι δεκαπέντε άνθρωποι, με βάση τη νομοθεσία της Ευρώπης, η οποία βέβαια έχει καταπέσει, αλλά συνεχίσει να ισχύει».
 
Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μουζάλας, «ένας καινούργιος όρος που βάλαμε για να δεχτούμε αυτούς τους λίγους δεκάδες ανθρώπους μόνο εφόσον έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και συνθήκες για να τους δεχτούμε, με βάση τα δικαιώματα και τις συμβάσεις της Ευρώπης».
 
«Δεν είμαι τσαμπουκάς. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος να δουλέψει κανείς με την Ευρώπη. Προσπαθώ να έχουμε αποτελέσματα. Εάν αυτή η κίνηση διευκολύνει το να συνεχίζονται οι μετεγκαταστάσεις, να συνεχίζονται και να αυξάνονται οι επανενώσεις, είναι μια πολύ καλή κίνηση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, απαντώντας στην σκληρή κριτική που δέχεται, με αφορμή την συγκεκριμένη συμφωνία.
 
Μιλώντας για το πρόγραμμα «Εστία» που θα παρέχει σε χιλιάδες πρόσφυγες στέγαση ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι το πρόγραμμα «δεν αφορά πρόσφυγες, αφορά οποιονδήποτε κάνει αίτηση για άσυλο. Δεν είναι μόνο πρόσφυγες, είναι και αυτό που λέμε παράνομοι μετανάστες. Όποιος κάνει αίτηση για άσυλο έχει δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά με το σύστημα που προχωρήσαμε ως κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο, είτε είναι πρόσφυγες, είτε μετανάστες».
 
Περνάμε σε διαμερίσματα, αυτή τη στιγμή έχουμε 23.000σε διαμερίσματα, και στόχος είναι να ανέβουμε στις 30.000 και του χρόνου να βάλουμε άλλους 10.000. Από τα 30 camp σε όλη τη χώρα θέλουμε να περάσουμε στα 18 μικρά camp. Κόβουμε τα συσσίτια, ήδη το 70% των καμπ στην ενδοχώρα οι άνθρωποι ανθρώπων παίρνουν cash card. Μαγειρεύουν μόνοι τους και επανακτούν την αυτονομία τους, ανέφερε ο κ. Μουζάλας, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών.
 
Όπως τόνισε, «αυτό το σύστημα αποδίδει μια αξιοπρέπεια στους ωφελούμενους, ενώ τα λεφτά μένουν στις τοπικές κοινωνίες. Όλο αυτό θα μας βοηθήσει στην ένταξη αυτών των ανθρώπων, που είτε με την ιδιότητα του πρόσφυγα, είτε με την ιδιότητα του παράνομου μετανάστη, θα μείνουν στη χώρα μας».
 
Αναφορικά με την κατάργηση των camp ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι το κλείσιμο τους εξαρτιέται από την ροή των διαμερισμάτων. «Εντάξαμε τους δήμους μέσα σε αυτό, και έχουμε πει επανειλημμένα ότι η τελική μας στόχευση είναι οι δήμοι να πάρουν τα προγράμματα, τα χρήματα και την επανένταξη» ανέφερε.
 
«Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Προχωράμε πολύ συστηματικά, πολύ προσεκτικά, και συνήθως αυτό που λέμε το υλοποιούμε» δήλωσε ο κ. Μουζάλας.
 
Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται αναφορικά με τον αριθμό μετεγκαταστάσεων που πραγματοποιούνται σήμερα ο υπουργός τόνισε ότι «υπάρχουν δεκάδες νομικοί λόγοι ώστε μια χώρα να μην κάνει οικογενειακές επανενώσεις και μετεγκαταστάσεις. Έχουμε αύξηση και στις δύο διαδικασίες», ενώ για το αν είναι υποχωρητικός ή όχι απέναντι στην Ευρώπη σημείωσε ότι «δεν είναι υποχωρητικότητα η αύξηση των μετεγκαταστάσεων. Αν μου πει κάποιος ότι έχω κάνει λάθη, θα του πω ότι φυσικά έχω κάνει, όποιος πράττει κάνει λάθη. Αυτός που κάνει τις μετεγκαταστάσεις έχει την πιο αριστερή πρακτική, την πιο αριστερή άποψη μπορεί να την έχει όποιος θέλει».

Η ΝΔ κάνει προπαγάνδα παρά τις διευκρινίσει Μουζάλα

Με καταγγελίες για προπαγάνδα η ΝΔ απαντάει με προπαγάνδα για το προσφυγικό, παρά της διευκρινίσεις ΜΟυζάλα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο τελευταίο διάστημα, οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να εντείνονται τα προβλήματα στις δομές φιλοξενίας.

Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοινώνει ότι ενέκρινε την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι θέλει να βοηθήσει τις Κυβερνήσεις τους.

Προσπαθεί ταυτόχρονα να κατασκευάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Δυστυχώς, οι ισχυρισμοί του συγκρούονται με την δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες των νησιών, αλλά και οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής.

Η ανικανότητα στη διαχείριση δεν καλύπτεται από την ικανότητα στην προπαγάνδα».

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)