to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 12.10.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: «Η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε στη συμφόρηση της Μόριας»

«Αν γινόταν η αποσυμφόρηση πάνω στην κορύφωση των ελεύσεων, ίσως λειτουργούσε ως ένας επιπλέον παράγοντας προσέλκυσης και άλλων ανθρώπων» υποστήριξε ο Γ. Κουμουτσάκος - «Πέρα από την προπαγάνδα, η κυβέρνηση θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα για να διαχειριστεί το προσφυγικό - μεταναστευτικό;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός


«Ολιγωρία» που οδήγησε στη συμφόρηση της Μόριας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Ο λόγος που η Μόρια, από τους 5.300, έφτασε στους 13.000 είναι γιατί ανεβλήθησαν προγραμματισμένες επιστροφές στην ενδοχώρα ευάλωτου πληθυσμού. Αυτό βάζει ευθύνες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Μουζάλας επισήμανε ότι οι «βαρύγδουπες, προπαγανδιστικές ανακοινώσεις» της κυβέρνησης «μας δημιουργούν ερωτήματα για το αν, πέρα από την προπαγάνδα, θα κάνει συγκεκριμένα πράγματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη διαχείριση και όχι τη λύση του προσφυγικού - μεταναστευτικού».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της αναστολής μεταφοράς ευάλωτων ατόμων από τα νησιά ισχυριζόμενος ότι «τα κριτήρια της ευαλωτότητας ήταν ξεχειλωμένα». Μάλιστα, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «αν γινόταν η αποσυμφόρηση πάνω στην κορύφωση των ελεύσεων, των αφίξεων και των ροών, αυτό δεν θα λειτουργούσε ως ένας επιπλέον παράγοντας προσέλκυσης και άλλων ανθρώπων;», προσθέτοντας ότι «κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει σε μια στιγμή για να μετρήσουμε και πώς θα εξελισσόταν το φαινόμενο».

Δυνατότητα κράτησης εξετάζει η κυβέρνηση
Σε σχέση με την κατάργηση του δεύτερου βαθμού προσφυγής για τα αιτήματα ασύλου, ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών Οδηγιών, παρατηρώντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ενσωματώσει τη δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η σχετική κοινοτική Οδηγία.

"Αύξηση των ροών λόγω γεωπολιτικών παραγόντων"
Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε δηκτικά τις αναφορές του Γ. Κουμουτσάκου που απέδωσε την έξαρση του προσφυγικού - μεταναστευτικού σε γεωπολιτικούς παράγοντες «εκτός της χώρας». Ο Γ. Μουζάλας παρατήρησε ότι «φοβάμαι ότι αυτοί που θα διαφωνήσουν μαζί σας είναι συνάδελφοί σας βουλευτές του χώρου σας και οι θέσεις που η Ν.Δ. ανέπτυσσε πριν γίνει κυβέρνηση». Ο Γ. Κουμουτσάκος απέδωσε την άνοδο των μεταναστευτικών ροών μετά τα μέσα Ιουλίου στο Συμβούλιο της Ε.Ε. της 15ης Ιουλίου που επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία λόγω των ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα βρείτε μπροστά σας» τα «παραμύθια» για τη φύλαξη των συνόρων
Ο Γ. Μουζάλας σημείωσε ότι, παρά τη «βαρύγδουπη» δήλωση της κυβέρνησης ότι θα «σφραγίσει» τον Έβρο, οι ροές συνεχίζονται κανονικά. «Δεν είναι δική σας ευθύνη. Δική σας ευθύνη είναι ότι πιστέψατε ή πήγατε να πείσετε τον λαό μας ότι θα σφραγιστεί ο Έβρος» σχολίασε ο Γ. Μουζάλας, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι «θα βρείτε μπροστά σας» στα ευρωπαϊκά όργανα τα «παραμύθια» περί μη φύλαξης των συνόρων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι χώρες του Βίσενγκραντ χρησιμοποιούσαν αυτό το επιχείρημα, ότι πρέπει να βγούμε από τη Σέγκεν γιατί, όπως λέει και η Ν.Δ., δεν φυλάσσουμε τα σύνορά μας καλά. Νομίζω ότι αυτά είναι ατοπήματα προπαγάνδας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας. Παρ’ όλα αυτά, ο Γ. Κουμουτσάκος επέμεινε στους ισχυρισμούς ότι επί της προηγούμενης κυβέρνησης «δεν υπήρχε η φιλοσοφία προστασίας των συνόρων».

Κώστας Παπαγιάννης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)