to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Μουζάλας: Η ΝΔ εμπόδισε όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για τις δομές προσφύγων στη Λέσβο

Κόντρα στη Βουλή προκάλεσε η επίκαιρη ερώτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.


Ο Γιάννης Μουζάλας, αφού παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι πολύ άσχημη, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποκίνησε αντιδράσεις στο νησί, με τοπικούς φορείς που εμπόδισαν τις κυβερνητικές προτάσεις για επέκταση των χώρων διαμονής, τη δημιουργία κλειστών προστατευμένων χώρων και κλειστά κέντρα κράτησης, προτείνοντας, ουσιαστικά να σταματήσει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Εξαίρεσε, ωστόσο, από αυτές τις κατηγορίες τους κ.κ. Μηταράκη και Αθανασίου για την εξαιρετική προσπάθεια που έχουν κάνει προς τη θετική κατεύθυνση.
                
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει κάνει την ελάχιστη προετοιμασία για την έλευση του χειμώνα και ζήτησε από τον υπουργό να ζητήσει συγνώμη για την δική του ανικανότητα και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επέμεινε στο επιχείρημα για “χιλιάδες κενές θέσεις σε οικίσκους στη Βόρειο Ελλάδα”, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Μουζάλα, ο οποίος υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι η μεταφορά των ανθρώπων από τη Μόρια στην Ενδοχώρα θα χαλάσει τη συμφωνία με την Τουρκία. Κάλεσε, μάλιστα, τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει εάν είναι υπέρ της τήρησης της συμφωνίας ή όχι.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Βαρβιτσιώτη τόνισε: “Είστε από τα πρόσωπα που δεν είναι καλό να μιλάτε για καταγγελίες, βαρύνεστε”.
 
Ο κ. Μουζάλας κάλεσε εκ νέου τους νησιώτες “να βοηθήσουν να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους, χωρίς να χαλάσει η συμφωνία” σημειώνοντας ότι έχουν πέσει θύματα προπαγάνδας από αυτούς που τους λένε  ότι πρέπει να φύγουν οι πρόσφυγες και να δεχτούν τη δημιουργία κλειστών χώρων για τους παραβατικούς. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία των απαιτούμενων χώρων, μέσα στους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
Ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την κατάσταση στο Ελληνικό, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι 7500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά που δεν έχει κάνει τα κλειστά κέντρα κράτησης, τα οποία, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση επέκρινε και ότι η υπηρεσία Ασύλου είναι υπερστελεχωμένη χωρίς να λειτουργεί. “Οι δικές σας ψεύτικες υποσχέσεις οδήγησαν στις αντιδράσεις των νησιωτών” τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης προσθέτοντας: “Πότε κάνατε σωστό κέντρο κράτησης, πότε κάνατε σωστό διαγωνισμό, πότε ορίσατε με διαφανείς διαδικασίες τον διοικητή του; Ποτέ”. Δήλωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα έχει τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης για να φτιάξει τα κέντρα.
 
Κλείνοντας, με τη δευτερολογία του ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει στην Ενδοχώρα με τη δημιουργία 50 χιλιάδων θέσεων σε οικίσκους με θέρμανση, χαρακτηρίζοντάς τη “άθλο”. Εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από την υπηρεσία Ασύλου στην οποία επί ΝΔ εργάζονταν 300 άτομα και σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο φάσμα αρμοδιοτήτων και ευθυνών, ενώ σημείωσε ότι έχουν ήδη μεταφερθεί από τα νησιά 4 χιλιάδες ευάλωτα άτομα. “Πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις της Κοινωνίας” τόνισε ο κ. Μουζάλας, καλώντας τη ΝΔ να απαντήσει αν δέχεται ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τη συμφωνία και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στα νησιά, αν δέχεται κλειστά κέντρα στη Μυτιλήνη στη Σάμο, στη Χίο. “Εμείς θα τα κάνουμε. Όλα τα άλλα είναι φτηνή δημαγωγία” υπογράμμισε κλείνοντας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)