to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:32 | 24.10.2016

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Θετική ανταπόκριση των κομμάτων του ΕΚ και του Μ. Σουλτς για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφής προσφύγων

Μηχανισμό επιστροφής προσφύγων ετοιμάζει η Ε.Ε., όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ακόμη τόνισε ότι σε τρεις μήνες θα έχει αποκατασταθεί η κατάσταση στα καμπ και ότι γίνονται συζητήσεις και για την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου.


Πρόσκληση στην Νέα Δημοκρατία να βοηθήσει – και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - τον αγώνα της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών προσφύγων, απηύθυνε ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος - αναφερόμενος στις επαφές του με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες - είπε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση των κομμάτων και του Μάρτιν Σουλτς, στο σχέδιο αυτό.

Δίνουμε μια τεράστια μάχη στην ΕΕ. Ήμουν στην ΕΕ και είχα συζητήσεις με τις ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες και με το ΕΛΚ. Προωθούμε ένα σχέδιο, το οποίο είναι απαραίτητο - εξίσου απαραίτητο με την μετεγκατάσταση - να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών. Γιατί χωρίς επιστροφές δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική» ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Μουζάλας και προσέθεσε απευθυνόμενος προς την ΝΔ: «Δεν μπορούμε να τις κάνουμε, όπως κι εσείς δεν μπορέσατε. Εμείς συνεχίζουμε ένα μαραθώνιο και λέμε: Θέλουμε ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Βοηθήστε μέσα στο κόμμα σας. Το ΕΛΚ είχε θετική ανταπόκριση και τα άλλα κόμματα, όπως και ο κ. Σουλτς επίσης».

Στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης της ΝΔ, για το Μεταναστευτικό – κατά την οποία οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν πολλές φορές σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα, αλλά και τις καταγγελίες Βουδούρη - ο κ. Μουζάλας κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να «βάλουν πλάτη» στο Μεταναστευτικό ώστε να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες, και απευθυνόμενος προς την ΝΔ ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και συνεργασία στο «εθνικό θέμα». Απαντώντας τόσο ο Γ. Κουμουτσάκος, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έθεσε το Μεταναστευτικό πάνω από κάθε αντιπαράθεση και ενεργοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ τόνισαν ότι ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών έχει προτείνει η ΝΔ από το 2011.

Απέναντι στην έντονη κριτική που άσκησαν οι βουλευτές της ΝΔ για το θέμα των καταγγελιών του αποπεμφέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οδυσσέα Βουδούρη, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μια κατ’ εξαίρεση απευθείας ανάθεση, ενώ για το ζήτημα του camp στην Softex έκανε λόγο για «κατασκευή μύθου», καθώς δεν έχει προκηρυχθεί κανένας διαγωνισμός. Σχετικά με το κόστος των οικίσκων όπου θα διαμείνουν οι πρόσφυγες, ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε αλλαγή των προδιαγραφών ώστε οι συνθήκες διαβίωσης να είναι καλύτερες και τα σπιτάκια αυτά να είναι περίπου στα 30 τ.μ. με κουζινάκι και μπάνιο, κάτι με το οποίο συμφωνεί κι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Σχετικά με τις αρμοδιότητες του κ. Βουδούρη, ο Γ. Μουζάλας είπε ότι δεν ήταν απαραίτητο να υπογραφούν αρμοδιότητες, καθώς αυτές προβλέπονται στον σχετικό νόμο, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι αρμοδιότητες «κατά την άποψή μας δεν ασκήθηκαν σωστά». Επίσης, παραδέχθηκε ότι ο συντονιστής που ορίστηκε στο στρατόπεδο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά όντως εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, διαβεβαίωσε όμως ότι στα camps οι αρμόδιες υπηρεσίες «είναι από πάνω» και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας.

«Με καταπλήξατε», σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Πρέπει ο υπουργός να απαντά στις καταγγελίες του έως χθες γενικού του γραμματέα; Δεν είναι ο καθένας, είναι επιλογή της κυβέρνησης. Ο γενικός σας γραμματέας σας κατηγορεί ότι έχετε χάσει τον έλεγχο, ότι χάνετε 180 εκατ. ευρώ. Ο Οδ. Βουδούρης ήταν μία χαρά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε στο συνέδριό σας συκοφάντες;», είχε πει προηγουμένως ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ο Οδ. Βουδούρης ήθελε αυξημένες αρμοδιότητες. Δεν έχω διάθεση να ασχοληθώ άλλο, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα να λύσουμε. Δεν υπάρχουν σκιές, δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις, ούτε μία» επανήλθε ο κ. Μουζάλας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει πόσο κοστίζει ένας πρόσφυγας στην Ελλάδα και πόσο σε άλλες χώρες.Aπαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση έχει έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο Γ. Μουζάλας αντιπαρέβαλε το γεγονός ότι από την Ελλάδα πέρασαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι «χωρίς να ανοίξει μύτη» κι ότι σήμερα οι πρόσφυγες ζουν σε δομές, ενώ στο παρελθόν κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι στα camps υπάρχει κάθε εβδομάδα έκθεση από επιδημιολόγους, ενώ υπενθύμισε ότι σε όλη την Ευρώπη ο στρατός εμπλέκεται στην διαχείριση του προσφυγικού

.Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε εξάλλου στην Ολομέλεια το θέμα Αρτεμίου ρωτώντας «γιατί δεν μας λέει η λαλίστατη κυρία Γεροβασίλη για ποια επένδυση πήγε στο Μαξίμου; Είναι ο δικηγόρος των Panama Papers», ενώ μίλησε και για την απομάκρυνση του Στ. Καπάκου από την ΕΡΤ. «Μέσα σε 1,5 χρόνο έχετε μπει σε όλα τα κόλπα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ παρόμοια τοποθέτηση έκανε κι ο πρώτος επερωτών βουλευτής της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο ανθρωπισμός ήταν το προκάλυμμα, ο πλουτισμός ήταν ο στόχος».

Ειδική σελίδα στην Διαύγεια όπου θα αναρτώνται τα πάντα σχετικά με την διαχείριση του προσφυγικού πρότεινε ο Θ. Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, και της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Καρράς, άσκησαν κριτική στην συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)