to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 10.01.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη βελτίωση των δομών φιλοξενίας των προσφύγων

Την προσπάθεια της κυβέρνησης -κόντρα στις τοπικές αντιδράσεις αλλά και τα προσκόμματα που θέτει η Ε.Ε.- να αντιμετωπίσει εκ των ενόντων την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές μέσα στη βαρυχειμωνιά, περιέγραψε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Κόκκινο και τους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη


«Είχαμε βάλει σαν στόχο από την αρχή του φθινοπώρου να πάμε σε ένα ξεχειμώνιασμα χωρίς σκηνές. Αυτό στο μεγαλύτερο βαθμό το πετύχαμε στην ηπειρωτική χώρα, δεν το πετύχαμε όμως στα νησιά. Κι αυτό διότι υπάρχει μια δυσκολία να φτιαχτούν πρόσθετες εγκαταστάσεις λόγω αντιδράσεων και επειδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις στην πρόταση που έχουμε κάνει έγκαιρα να μεταφέρουμε κάποιους ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες απ' ότι είναι στα νησιά, στην ενδοχώρα, με διατήρηση του καθεστώτος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν ακόμα σκηνές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

«Μια τόσο βαριά κακοκαιρία με τόσο χιόνι επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τα πράγματα», πρόσθεσε.

«Έγινε μια προσπάθεια μεταφοράς σε ξενοδοχεία, υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις... Από χτες έχουμε ξεκινήσει και μεταφέρουμε κάποιους ανθρώπους σε ξενοδοχεία, δημιουργείται χώρος στον οποίο μετακινείται κόσμος που ήταν σε σκηνές, στήθηκαν και κάποιες πρόσθετες μεγάλες κοινόχρηστες σκηνές, οι οποίες είναι θερμαινόμενες... έτσι εκ των ενόντων προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση και να την κάνουμε ανεκτή, γιατί καλή δεν είναι», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Σε σχέση με την αντίδραση των ξενοδόχων στη Μυτιλήνη να δεχτούν πρόσφυγες, ο κ. Κυρίτσης πρόσθεσε:

«Μέχρι σήμερα, κανένας άνθρωπος που παραχώρησε χώρο δε βρέθηκε τελικά να του χρωστάνε λεφτά. Αλλά όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο, το θέμα των αποζημιώσεων δεν είναι το πρωτεύον, το πρωτεύον είνα να βρεθεί μια λύση να μην παγώνει ο κόσμος».

Εν τω μεταξύ, σε «αντιπολιτευτικό αυτοματισμό» απέδωσε τις αντιδράσεις για τη δήλωσή του, ότι δε στάθηκε δυνατόν να μεταφερθούν από τις σκηνές περίπου 1.000 πρόσφυγες. «Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν προτιμούσαν να έλεγαν ότι όλα είναι μια χαρά, τι να πω..», ανέφερε.

Σε σχέση με τις καταγγελίες για απαγόρευση της φωτοειδησεογραφικής κάλυψης της κατάστασης στον καταυλισμό στη Μόρια, ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Απάντησε σχετικά στη Βουλή και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, την ώρα που κυκλοφορούσαν αυτές οι καταγγελίες, στη Μόρια ήταν το ΑΠΕ και ένα βελγικό κανάλι και κυκλοφορούσαν δεκάδες φωτογραφίες ελεύθερα. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε καμία απαγόρευση, ούτε υπήρξε στην πράξη κάποια προσπάθεια να μη φανεί η κατάσταση».

Σε ερώτηση για την ανταπόκριση των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών στο πρόβλημα, ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι υπολείπονται των υποχρεώσεών τους και στο επίπεδο του εξειδικευμένου προσωπικού και στο επίπεδο των μετεγκαταστάσεων. «Επειδή έχουμε εκλογές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η προεκλογική εκστρατεία γίνεται σε μεγάλο βαθμό με άξονα το προσφυγικό και με μια ακροδεξιά λαϊκίστικη αντίληψη για το ποιος θα πουλήσει περισσότερη ασφάλεια, ποιος θα εμφανιστεί πιο σκληρός προς τους πρόσφυγες κλπ, θεωρώ ότι γι' αυτούς τους λόγους υπάρχει πρόβλημα στην Ευρώπη», εκτίμησε ο κ. Κυρίτσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)