«Με σεβασμό και ως συμμάχους μας αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες» δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε αντιπαράθεση με τις ΜΚΟ «κάθε άνθρωπος που βοηθάει και δεν κάνει κάτι παράνομο και επικίνδυνο, πολύ καλά κάνει που βοηθάει». Σημείωσε ωστόσο ότι «όπως δεν πρέπει κανείς να αγιοποιεί τις ΜΚΟ δεν πρέπει να τις διαμονοποιεί» ενώ συμπλήρωσε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στις φήμες που κυκλοφόρησαν χθες για δήθεν άνοιγμα των συνόρων δημιουργώντας αναστάτωση και επαναφορά προσφύγων στην Ειδομένη δήλωσε ότι: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξέρεις από πού μεταδίδεται η πληροφορία. Τέτοιου είδους πληροφορίες σε έδαφος απελπισίας μεταδίδονται όπως μεταδίδεται η φωτιά σε ξερά χόρτα» και εξήγησε ότι προέρχονται από κοινωνικά δίκτυα σε αραβική γλώσσα.

Στις δυσκολίες ενημέρωσης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εξήγησε ότι στις άμεσα ανεβαίνει κλιμάκιο με διερμηνείς στην Ειδομένη με στόχο την αδιαμεσολάβητη πληροφόρηση των προσφύγων με «φυλλάδια και μεγαφωνική».

Αντιπαρήλθε τις επίμονες ερωτήσεις για την ανάμειξη του Ενόπλων Δυνάμεων στην Ειδομένη αναγνωρίζοντας την προσφορά του στρατού παράλληλα όμως τονίζοντας ότι: «Η Ειδομένη είναι αυτοσχέδιος καταυλισμός» και το ελληνικό κράτος δεν προτίθεται με κανένα τρόπο να τον νομιμοποιήσει ως επίσημο.

«Δεν είναι αστυνομική η προσέγγιση του προσφυγικού» δήλωσε ο κ. Κυρίτσης υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει όταν υπάρχει κάποια παρανομία. Εξήγησε επίσης ότι δεν είναι θέμα στρατιωτικής αντιμετώπισης, το προσφυγικό είναι θέμα ανθρωπιστικό. Ο στρατός βοηθάει με ποικίλους και σημαντικούς τρόπους δεν πρόκειται να αναλάβει ρόλο αστυνομίας. Μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι: "την τελευταία φορά που κοίταξα η χώρα είχε δημοκρατία".