to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:22 | 13.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά

«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να καθορίζεται από τους δικούς σου στόχους και όχι από τη βεντάλια των αντιδράσεων στις ενέργειες που κάνει κάποιος άλλος παίχτης στην περιοχή» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστώντας ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.


«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι άλλο από κάποιον, από αυτήν την άποψη δεν μπορεί να αναπτύξει κάποια ρητορική που να ρίχνει λάδι στην φωτιά και να μπαίνει πιο βαθιά στην μεσανατολική κρίση. Από εκεί και πέρα βρισκόμαστε σε μια φάση της οικονομίας έτσι ώστε κάθε επικίνδυνος κραδασμός μπορεί να αποβεί αρνητικός οπότε η συνταγή είναι αυτοπεποίθηση ψυχραιμία» σημείωσε συγκεκριμένα τονίζοντας ότι όντως υπάρχει ένα ζήτημα συμπεριφοράς της Τουρκίας που, όμως, εμφανίζεται με μία περιοδικότητα. «Το είδαμε στα Ίμια το 1996 το βλέπουμε και τώρα, έχει να κάνει ως ένα βαθμό με εξαγωγή κρίσης αλλά και με κάποιες πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας που πρέπει να μάθουμε να τις αναλύουμε και να τις αντιμετωπίζουμε γιατί δεν είναι κάτι παροδικό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την κατάσταση και σε αυτή τη γειτονιά του πλανήτη» πρόσθεσε. 
 
Αναφορικά τον θάνατο του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου  σχολίασε ότι «είναι ένας μη πόλεμος με νεκρούς». «Είναι μια δουλειά πολύ απαιτητική δεν είναι για συνηθισμένους ανθρώπους, πρέπει να το αγαπάς πολύ για να το κάνεις επειδή έχει αυτούς τους τρομακτικούς κινδύνους που ακόμη και σε περίοδο ειρήνης μπορείς να σκοτωθείς σα να γίνεται πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων. 
 
Για την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί γύρω από το ζήτημα της Συρίας τόνισε πως «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κόσμος έτσι πως τον γνωρίζαμε μέχρι την έλευση της κρίσης δεν υπάρχει. Πλέον βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση με όξυνση των εθνικισμών και του ρατσισμού πράγμα που έχει να κάνει με την προσπάθεια των ελίτ που απονομιμοποιήθηκαν στην κρίση να ανακαλύψουν εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, με αντικειμενικούς όρους το φούντωμα των αντιπαραθέσεων των proxy wars στην Μέση Ανατολή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Τα πράγματα δεν είναι καλά και δεν φαίνεται προοπτική βελτίωσης». «Η Ελλάδα λόγω γεωγραφίας και ιστορίας όταν υπάρχουν τέτοιες αναταραχές επηρεάζεται εκ των πραγμάτων. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε και η παρούσα κυβέρνηση δεν το κάνει είναι να προσπαθήσει να κερδίσει με τυχοδιωκτικό τρόπο πολιτικά ανήθικο να κερδίσει πόντους. Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ψύχραιμη στάση σοβαρή και να ελπίζουμε για το καλύτερο» συμπλήρωσε.
 
Σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε πως «στην ΝΔ έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι βρίσκονται όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος». Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά σημείωσε πως «δημιούργησε το μακεδονικό με την ανεύθυνη πολιτική, την οποία άσκησε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών» και έκανε λόγο για «τραγικούς χειρισμούς» που οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο, το οποίο όπως επισήμανε «είναι 100% πρόβλημα των συνιστωσών της ΝΔ». Αυτό, συνέχισε, «εξηγεί και την στάση του κ.Μητσοτάκη αυτή την στιγμή», «που άλλα θέλει», ωστόσο έχει την πίεση «από την ακροδεξιά συνιστώσα της παράταξης». 
 
Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο κ. Κυρίτσης αν και επισήμανε πως «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας η Ελλάδα να ρεφάρει σε ένα ζήτημα στο οποίο είναι χαμένη εδώ και 30 χρόνια», ο ίδιος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς όπως εκτίμησε «οι πατριδοκάπηλοι και οι πολεμοκάπηλοι και στις δύο χώρες για λόγους εσωτερικής ατζέντας, θα σαμποτάρουν κάθε περίπτωση βελτίωσης των σχέσεων». Αναγνώρισε πως «γίνονται βήματα» και στάθηκε στο ότι «οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο χωρών έχουν διάθεση», αλλά επέκρινε την στάση και τις αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ.
 
Ερωτηθείς για την οικονομία και την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Κυρίτσης επισήμανε πως «αν πιστεύουμε ότι θα πάμε ξαφνικά από τη νύχτα στην ημέρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», ωστόσο πρόσθεσε πως «η έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει σίγουρα την ελάττωση του βαθμού εποπτείας». «Αυτό δεν θα γίνει με ‘αγάπες και λουλούδια’. Είναι μία ιστορία η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό με το ελληνικό σχέδιο και εξελίσσεται. Θα το παλέψουμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε πολλά πράγματα. Να πετύχουμε το 100% των στόχων μας, το αποκλείω. Να επιτύχουν και οι άλλοι το 100% των στόχων τους όπως το πετυχαίνουν με τα μνημόνια και αυτό το αποκλείω».
 
Τέλος μιλώντας για το αίτημα του κρατουμένου απεργού πείνας και δίψας Β. Δημάκη ξεκαθάρισε πως «είναι μία περίπτωση κρατουμένου, πρότυπο για την ιστορία της παιδείας μέσα στην φυλακή και της προσπάθειας να ξεκινήσει κανείς τη ζωή του μετά την αποφυλάκισή του μέσα από τη μόρφωση».

«Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, και αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της κυβέρνησης είναι η εξάντληση όλων των δυνατοτήτων πίεσης και παρότρυνσης στο αρμόδιο όργανο να είναι θετικό. Υπάρχουν διάφορα κολλήματα στην περίπτωση αυτή, νομίζω ότι πρέπει να τα υπερβούμε διότι είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει το καλό παράδειγμα, με βάση την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει και λέγεται εκπαίδευση και πρόσβαση των κρατουμένων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό πνεύμα και προσοχή» κατέληξε. 
 

Ακούστε τι δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά- Κοφτά» με τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)