to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 22.02.2017

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: «Το ΔΝΤ θέλει να τα πάρουμε από τους φτωχούς και να τα δώσουμε στους πλούσιους, δεν θα το κάνουμε» (βίντεο)

«Προσπαθούν να μας επιβάλλουν να φορολογήσουμε τους φτωχούς, εμείς δεν θα το κάνουμε και αν συνεχίσουν όπως είπε ο κ. Δραγασάκης θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση» τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες, Γιώργος Κυρίτσης.


Ο Γ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στην «προωθητική προσπάθεια» που σημειώθηκε μετά τη συμφωνία στο Eurogroup στην κατεύθυνση της άρσης της «παραλυτικής διαφωνίας» μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.  Υπάρχει μια προωθητική προσπάθεια, όπως φαίνεται από το ότι έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, επισήμανε.

 

«Δεν τίθεται θέμα για τη νομοθέτηση των μέτρων, το θέμα θα είναι αν το περιεχόμενο θα είναι τελικά θετικό ή αρνητικό για τη χώρα» απάντησε σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα με την προνομοθέτηση παραπέμποντας στο Σύνταγμα και ό,τι ισχύει για κάθε νόμο.

Το δημοσιονομικά ουδέτερο που διασφαλίζεται ως κατεύθυνση σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ψηφίσεις κάτι που κόβει από κάπου λεφτά, πρέπει να ψηφίζεις αντίστοιχα και κάτι άλλο διορθωτικό σε αυτό. Η επιδίωξη είναι να γίνει ακριβώς αυτό αν πλήγονται χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Ο κ. Κυρίτσης εξήγησε την «αντίληψη Σικάγο» που θέλει να επιβάλλει το ΔΝΤ, «σύμφωνα με την οποία αφαιρείς χρήματα από τους φτωχούς και τα δίνεις στους πλούσιους μήπως και κάνουν επενδύσεις». Επιπλέον αναφέρθηκε στην στροφή που φαίνεται να σημειώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική η οποί τώρα σε σχέση με την Ελλάδα καταλήγει ότι «δεν αντιμετωπίζεται η κρίση με λιτότητα αλλά με ανάπτυξη».

Έντονη κριτική άσκησε στο ΔΝΤ διότι «δεν τους έχει βγει ποτέ κανένα νούμερο», ή «κάνουν λάθος στις προσθέσεις ή μανιπουλάρουν τα νούμερα». Κυρίαρχο επιχείρημα τους είναι ότι το «49% στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους». Ωστόσο, αν ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή μεθοδολογία στην μέτρηση το νούμερο αυτό πέφτει στο 12%. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν και να επιβάλλουν ότι δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα του ΔΝΤ, υπογράμμισε ο Γ. Κυρίτσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε ενδεχόμενο εκλογών, ενώ όπως πρόσθεσε υπάρχει μεγάλη «εμπιστοσύνη στη διαπραγματευτική ομάδα».

Αναφορικά με το θέμα των εξοπλιστικών υποστήριξε ότι: «Δεν έχει τεθεί θέμα αύξησης εξοπλιστικών και το μόνο που συζητιέται είναι η αξιοποίηση χρημάτων για εκσυγχρονισμούς αεροσκαφών στη βάση των ήδη υπαρχόντων προϋπολογισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Kατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)