to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 19.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Δεν τίθεται θέμα ομηρίας της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ

Πλήγμα για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την παραίτηση του Ν. Κοτζιά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης τονίζοντας ότι «δεν έπρεπε να έχει συμβεί». «Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών έπρεπε να είχε ‘διαβάσει’ τα πράγματα διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε γιατί έχουμε μια δουλειά να κάνουμε. Ερωτηθείς αν θα μπορούσε η εξέλιξη αυτή να αποφευχθεί απάντησε ότι «δεν υπήρξε πολιτική διαφωνία για λόγους ουσίας ήταν μια παραίτηση επί πλήρους συμφωνίας».


Αναφορικά με το ζήτημα των μυστικών κονδυλίων και τις δηλώσεις από πλευράς Ν.Δ. που καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία ο κ. Κυρίτσης σχολίασε ότι «η ΝΔ έχει πλούσια εμπειρία σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα στην περίοδο Μητσοτάκη-Σαμαρά, όταν ο πρωθυπουργός αναρωτιόταν τι ακριβώς έκανε ο υπουργός Εξωτερικών με τα μυστικά κονδύλια που ήταν πολύ μεγαλύτερα κατά αναλογία».

«Από πλευράς της κυβέρνησης της δικιάς μας ψηφίστηκε ένας νόμος στη βάση του οποίου ενημερώνεται η βουλή για τις απόρρητες δαπάνες του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως είπε ο Ν. Βούτσης χθες την τελευταία χρονιά έχουν γίνει έξι τέτοιες ενημερώσεις» πρόσθεσε σχετικά.

Κληθείς να απαντήσει αν θα υπέγραφε άρθρο έχοντας πληροφόρηση ότι «όντως από το ΥπΕξ βγήκαν χρήματα και δόθηκαν σε εφημερίδες σε γειτονικές χώρες για να προωθηθεί η ελληνική πολιτική» δήλωσε: «Αυτό το ερώτημα είναι στο πυρήνα της δημοσιογραφίας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ‘ αυτή είναι η δουλειά μου όταν βλέπω μυστικό να το αποκαλύπτω χωρίς να δίνω καμία σημασία στο τι πρόκειται να συμβεί ' που είναι η αμερικάνικη σχολή και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι 'ο δημοσιογράφος θα πρέπει να ζυγίσει τα πράγματα με βάση κάποια κριτήρια', το εθνικό ίσως είναι ένα από αυτά. Είναι δύσκολο να απαντήσω στην ερώτηση. Αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι δεν γίνεται κόμματα που λειτουργούν στο πολιτικό σύστημα και είναι και κόμματα εξουσίας να παίζουν με αυτόν τον τρόπο με τέτοιες πληροφορίες».

Ο Γ. Κυρίτσης απάντησε, επιπλέον, αρνητικά στο ερώτημα «αν η κυβέρνηση είναι όμηρος του Πάνου Καμμένου» και πρόσθεσε ότι «αν κάτι έχει προκύψει είναι ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ δεν είναι μονομπλόκ σε γραμμή απόρριψης της συμφωνίας. Υπάρχει μία συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Προφανώς και αυτοί και εμείς έχουμε ανάγκη o ένας στον άλλον στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας αλλά δεν τίθεται ζήτημα ομηρίας». 

Σχετικά με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα για την Συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι σε κάθε περίπτωση η διενέργεια εκλογών και μια νέα πλειοψηφία που θα επικυρώσει την συμφωνία θα ήταν «η πιο ισχυρή λύση για να μην αφήνει ουρές και αμφισβητήσεις». «Η δυσκολία που υπάρχει στη γειτονική χώρα για την επικύρωση της συμφωνία είναι μια απάντηση σε όσους λένε στην Ελλάδα ότι δεν είναι επαρκώς συμφέρουσα για τη χώρα. Ακυρώνει αυτή τη ρητορική. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και αν θα κάνουν εκλογές για να προωθηθεί το θέμα» συμπλήρωσε σχολιάζοντας ωστόσο ότι «η συνεχής πίεση από τον διεθνή παράγοντα και στην ΠΓΔΜ ιδίως όταν γίνεται άκομψα το τελευταίο που κάνει είναι την προώθηση της συμφωνίας».

Αναφορικά με την πορεία της χώρας εκτίμησε ότι όλα τα μηνύματα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό και τους άλλους δείκτες της οικονομίας. «Βλέπουμε μια αντιστροφή της λογικής της εσωτερικής υποτίμησης που έκανε η πολιτική των μνημονίων, άρα βλέπουμε ότι λίγους μήνες από την επίσημη έξοδο από τα μνημόνια ακολουθείται μια πορεία ανόρθωσης της χώρας με αιχμή τις εργαζόμενες τάξεις μέσω του μισθού» κατέληξε.

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)