to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 18.04.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Κυρίτσης: Αρχίστε τις μετεγκαταστάσεις ήταν το μήνυμα του Πάπα προς την Ε.Ε. (βίντεο)

«Σαφές μήνυμα έναντι της ολιγωρίας που επιδεικνύεται από τους εταίρους στο θέμα της μετεγκατάστασης».


Κατερίνα Μπρέγιαννη

Σημαντική η μείωση των προσφύγων στον Πειραιά, κατά 25% μέσα στην ημέρα (700 άτομα) δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης. Όπως εξήγησε στόχος είναι άλλοι 1.500 πρόσφυγες  να φύγουν για τον Σκαραμαγκά, ως το τέλος της εβδομάδας. Γίνεται προσπάθεια ώστε να φύγουν όλοι από το λιμάνι μέσα στην Μ. Εβδομάδα.

"Μειωμένες" χαρακτήρισε ο κ. Κυρίτσης τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αν διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο, είναι ικανοποιητικό. Αναφερόμενος στις νέες δομές φιλοξενίας που δημιουργούνται επεσήμανε ότι «η  προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση για τους βιομηχανικούς χώρους.» Το βασικό πλεονέκτημα των χώρων αυτών είναι ότι υπάρχουν έτοιμες εγκατασταστημένες οι βασικές υποδομές και οι πρόσφυγες μπορούν άμεσα να φιλοξενηθούν εκεί.

Η δουλειά του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι να προειδοποιεί, ώστε να αποφεύγονται οι επιβλαβείς καταστάσεις τόνισε και υπογράμμισε «πρόσφυγες από την Ειδομένη θα μετακινηθούν σε μια νέα δομή που φτιάχνεται στα Λαγκαδίκια χωρητικότητας 1.800 με 2.000 άτομα». Ενώ μιλώντας για την επιχείρηση της αστυνομίας στην σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη θα ανοίξει άμεσα, με επιμονή και χωρίς βία.

Μήνυμα μετεγκατάστασης των προσφύγων στην Ε.Ε. έστειλε η επίσκεψη του Πάπα

Tο μήνυμα που έστειλε η επίσκεψη του Πάπα ήταν η μετεγκατάσταση των προσφύγων καθώς φεύγοντας πήρε μαζί του 12 πρόσφυγες του προηγούμενου καθεστώτος πριν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας (στο ίδιο δηλαδή καθεστώς που είναι η πλειοψηφία των προσφύγων στη χώρα μας). Έδωσε έτσι ένα «σαφές μήνυμα έναντι της ολιγωρίας που επιδεικνύεται από τους εταίρους στο θέμα της μετεγκατάστασης».

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα γιατί πρώτον, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων θα μειωθεί, αλλά και ο αριθμός των προσφύγων που είναι στην Ειδομένη θα μεταβεί στα κέντρα φιλοξενίας όπου θα γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης.

Τέλος ανέφερε ότι οι εταίροι έχουν δεσμευθεί να πάρουν 66.000 πρόσφυγες, αλλά παρά τις πιέσεις από την ελληνική κυβέρνηση ως σήμερα μόνο η αριστερή κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέφρασε τη διάθεση να πάρει 10.000 πρόσφυγες, ποσοστό πάνω από αυτό που της αναλογεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)