to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 23.05.2017

Κοινωνία

Γ. Κρεστενίτης: Η δημόσια διαχείριση της ΕΥΑΘ, ασφαλής δρόμος για να παραμείνει το νερό κοινό αγαθό

Την άμεση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης με «άνοιγμα» της εταιρείας σε νέες περιοχές υδροδότησης ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Κρεστενίτης κατά την ετήσια παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2016.


Σταυρούλα Πουλημένη - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ


Το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΥΑΘ, ανέρχεται σε ύψος 166 εκατ. ευρώ για την επόμενη 7ετία και προβλέπει την εξασφάλιση επιπλέον 150.000 κ.μ/ημέρα μέσω της επέκτασης του δικτύου ύδρευσης από περίπου 300.000 κ.μ. που είναι σήμερα.


«Με το έργο αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία του βασικού υδραγωγείου Αλιάκμονα και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες ποσότητες νερού για την κάλυψη έκτακτων και μελλοντικών υδροδοτικών αναγκών των υφιστάμενων αλλά και των νέων περιοχών που πρόκειται να ενταχθούν στη ζώνη ευθύνης της ΕΥΑΘ. Σκοπεύουμε συνδυαστικά και με άλλα παράλληλα έργα να εξορθολογίσουμε στο σύνολό του το υδροδοτικό σύστημα, δημιουργώντας παράλληλα επιμέρους υδραυλικές ενότητες, ώστε να απομονώνονται περιοχές και να μην παρατηρούνται φαινόμενα-ντόμινο, όπως αυτό του περασμένου Ιανουαρίου» δήλωσε ο Γ. Κρεστενίτης υπενθυμίζοντας ότι το δίκτυο της Θεσσαλονίκης στήθηκε σταδιακά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας με μπαλώματα πολλές φορές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και ανάλογα με τις εκάστοτε πληθυσμιακές ανάγκες χωρίς προφανώς ολιστική προσέγγιση.
 
Η χρηματοδότηση της επέκτασης, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο, θα προέλθει από ιδίους πόρους και εναλλακτικές πηγές (χρηματοδότηση από ΕτΕπ, απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα). 
 
Οι επεκτάσεις αφορούν ανατολικά τους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας-Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος Πυλαίας) όπου θα απαιτηθούν κεντρικά έργα μεταφοράς νερού και θα διερευνηθεί η ανάγκη ανάπτυξης εξωτερικού η εσωτερικού δικτύου. Στα δυτικά η επέκταση αφορά στους περισσότερους οικισμούς της Χαλάστρας και του Αγ. Αθανασίου, τον Εχέδωρο και τη ΔΕ Ωραιοκάστρου. 
Σύμφωνα με τον Γ. Κρεστενίτη με την κατασκευή των έργων υδροδότησης περιφερειακά της Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ αναμένεται να αυξηθεί κατά 120.000 κατοίκους και η ζήτηση κατά 9 εκατ. και πλέον κ.μ. νερού ετησίως.


 
Στον σχεδιασμό της ΕΥΑΘ προβλέπονται και έργα για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και την προσαρμογή του σε μεταβαλλόμενες συνθήκες καθώς και τη μείωση πιθανοτήτων λειψυδρίας λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών ύψους 32 εκατ. ευρώ (κατασκευή 27.000 μέτρων μεγάλων αγωγών, αντικατάσταση παλαιών κ.α), αλλά και έργα για τη συντήρηση και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των βλαβών του αγωγού της Αραβησσού μήκους 52 χλ, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και δεν συντηρήθηκε με επάρκεια. 
 
Ερωτηθείς σχετικά με τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ μετά και την ένταξη του 51% του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στο υπερταμείο ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ δήλωσε ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης και αυτός πρέπει να αποσοβηθεί. Η κοινωνία έχει τοποθετηθεί οριστικά και αμετάκλητα απέναντι στο ζήτημα αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει υπόψη και να το σεβαστεί.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό πρέπει να παίξει στην συνταγματική αναθεώρηση η κατοχύρωση της δημόσιας διαχείρισης του νερού. Το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων ευρωπαϊκά και παγκόσμια έχει αποτύχει και πλέον επιχειρούνται επαναδημοτικοποιήσεις και επανακρατικοποιήσεις» ενώ αναφορικά με το ποσοστό 29% της ΕΥΑΘ που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ τόνισε ότι «η διοίκηση δεν θα μείνει αμέτοχη στη συζήτηση αυτή. Οι θεσμικοί και οι κοινωνικοί φορείς πρέπει επίσης να τοποθετηθούν στο θέμα αυτό» 
 
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον ίδιο, «τα οικονομικά αποτέλεσμα έτσι όπως παρουσιάζονται και σήμερα δείχνουν ότι η δημόσια διαχείριση του νερού είναι ο ασφαλής δρόμος για να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό. Η δημόσια διαχείριση οδηγεί όχι μόνο στην κερδοφορία αλλά και στην επιστροφή των κερδών για την βελτίωση των υποδομών».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος του ομίλου το 2016 ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (αύξηση 0,31%). Μείωση 6,81% υπήρξε στο κόστος πωλήσεων, το οποίο ανήλθε στο ποσό των 43,8 εκατ. ευρώ έναντι 46,9 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,15%, ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 21,8 εκατ. ευρώ έναντι  20,7 εκατ., αύξηση 5,16%. Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,45 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. (μείωση 7,62%) και ο δείκτης ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε στο ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. (αύξηση 4,6%). 

Τέλος, στους μεγαλοοφειλέτες της ΕΥΑΘ με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ανήκουν φορείς του δημοσίου γιατί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ έμειναν ανενόχλητοι τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι δήμοι Δέλτα και Θερμαϊκού με οφειλές 5 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Σε διακανονισμό βρίσκονται οι οφειλές του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που ανέρχονται σε περίπου 1 εκατ.ευρώ. 
 
tags: ΕΥΑΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)