to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 05.04.2015

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Κουζής: «Οι εργάσιμες Κυριακές ευνοούν ελάχιστους – μας πάνε 105 χρόνια πίσω»

Ούτε το συνολικό τζίρο αυξάνει, ούτε την απασχόληση τονώνει η «απελευθέρωση» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.


  

Αυτό τόνισε στο «Κόκκινο» και τον Διονύση Ελευθεράτο ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Παντείου, διδάκτωρ Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων, με αφορμή την κυριακάτικη απεργιακή κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων.

Ο κ. Κουζής επικαλέστηκε στοιχεία που πιστοποιούν ότι είναι ελάχιστοι οι κερδισμένοι, από το «θεσμό» των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, επιχειρηματίες. Παρατήρησε  πως  ακόμη και γνωστές αλυσίδες σούπερ – μάρκετ αρνούνται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρήματος, όχι η έλλειψη χρόνου, του κόσμου.

«Ο περιορισμός της ζήτησης είναι αυτός που έχει οδηγήσει στην ύφεση και την ραγδαία αύξηση της ανεργίας» είπε ο κ. Κουζής και πρόσθεσε ότι μόνο λίγες επιχειρήσεις, τύπου Mall, μπορούν να επωφελούνται από τις εργάσιμες Κυριακές.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου επεσήμανε πως, στην εποχή της κρίσης και των Μνημονίων, ο «θεσμός» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές εντάχθηκε σε μία στρατηγική που επιδιώκει να «στείλει» τον παραγόμενο πλούτο σε ολοένα και λιγότερες τσέπες. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Από τις 215.000 επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους, έστω κι έναν, οι 500 κατέχουν το 60% του συνολικού τζίρου και απολαμβάνουν κερδοφορία της τάξης του 45%»…

Όσο για την κοινωνική - εργασιακή διάσταση του θέματος, ο κ. Κουζής τόνισε:

«Να σκεφθείτε ότι η Κυριακή αργία καθιερώθηκε το 1910, όταν κυβερνούσε η βενιζελική πτέρυγα του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Είναι αδιανόητο τα εργασιακά δεδομένα να πηγαίνουν 105 χρόνια πίσω…».

Τέλος, ερωτηθείς για την … επιβίωση του «θεσμού» της κυριακάτικης εργασίας και στην τρέχουσα περίοδο, της νέας κυβέρνησης, ο κ. Κουζής είπε: «Θεωρώ ότι βρίσκεται στο πρόγραμμα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το ζήτημα. Χρειάζεται βεβαίως συντονισμός διαφορετικών υπουργείων, για να γίνει αυτό».         

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)