to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:58 | 18.08.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Γ. Κουζής: «Η Ελλάδα ακολουθεί τις τάσεις της Ευρώπης ως προς τις ελαστικές σχέσεις εργασίας»

Ο εργατολόγος Γιάννης Κουζής, μιλώντας στο Κόκκινο και στην Μπούλικα Μιχαλοπούλου, τόνισε πως η κατάσταση στον εργασιακό χώρο δεν μπορεί να ανατραπεί, επειδή υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, που συνδέονται με τη διατήρηση της.


Ο κ. Κουζής σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει στον εργασιακό χώρο τόνισε πως «στην Ελλάδα συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Εχουμε υποχώρηση της σταθερής εργασίας. Σήμερα στην Ευρώπη για να θεωρείτε ακόμα μη άνεργος κάποιος που μπορεί να δουλεύει και μια ώρα επομένως είναι παγιωμένη κατάσταση. Με την κρίση στην Ελλάδα, με τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν βλέπουμε να επεκτείνονται ο ελαστικές σχέσεις εργασίας. Έχουμε ένα 60% των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται να είναι σε αυτό το ευέλικτο καθεστώς.

«Αυτό που πρέπει να επισημάνει κανείς είναι, ότι παγιώνεται μια κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας, όπου αφενός έχουμε τις ευέλικτες μορφές που παραπέμπουν σε ένα εργασιακό καθεστώς δεύτερης και τρίτης ταχύτητας αμοιβών και δικαιωμάτων. Επιπλέον έχουμε πρόβλημα με τη σταθερή απασχόληση, επειδή με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί έχει αποχωρήσει το πλαίσιο της πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Είμαστε σε μια κατάσταση με όχι ευχάριστα αποτελέσματα. Σήμερα οι μισοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αμείβονται μέχρι τα όρια των γενικών κατώτατων ορίων που ίσχυαν μέχρι το 2012, επειδή υποχώρησαν οι αμοιβές της πλήρους απασχόλησης μέσω της συμπίεσης των αμοιβών και την αποδιάρθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έτσι τα κατώτατα όρια είναι κατά 22% και 32% για τους νέους  χαμηλότερα από του 2012 και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου για πέμπτη συνεχή χρόνια παραμένει ο ίδιος κατώτατος μισθός, που επαναλαμβάνω πως από τα 751 εναι στα 586 ευρώ, σε αντίθεση με την Ευρώπη που οι κατώτατοι μισθοί παρουσιάζουν μια αύξηση».  

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα βήματα για να αλλάξει η κατάσταση, σημείωσε πως είναι τόσο ασφυκτικό πλαίσιο και δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, καθώς υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις, που συνδέονται με τη διατήρηση της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)