to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 21.07.2019

πηγή: H Αυγή

Πολιτική

Γ. Κουμουτσάκος: «Ρωμαλέο» πρόγραμμα επιστροφών για παράνομους μετανάστες - Ο Τσίπρας ευθύνεται για τις χώρες του Βίζεγκραντ

Θέματα ασφαλείας και προστασίας των συνόρων έθεσε στην ομιλία του ο αν. υπουργός για το Μεταναστευτικό, Γ. Κουμουτσάκος - Στην προηγούμενη κυβέρνηση απέδωσε ο την ευθύνη για το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες του Βίζεγκραντ


Για "την αποτροπή και την προστασία των συνόρων", όπως και "την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα" μίλησε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αθώωση της πολιτικής των χωρών του Βίζεγκραντ

«Ήταν το εξαναγκαστικό αποτέλεσμα των Ευρωπαίων στην πολιτική «μπαίνουν, λιάζονται, βγαίνουν». Αυτό δημιούργησε την ανάγκη των Ευρωπαίων να σφραγίσουν τον βαλκανικό διάδρομο. Ήταν απάντηση στη δική σας πολιτική» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ουσιαστικά, ο Γ. Κουμουτσάκος «αθώωσε» την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ εμφανίζοντας τις περίπου ως εξαναγκασμένες να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στο ζήτημα μετά από πρόκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου που επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα για τις χώρες του Βίζεγκραντ παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Στιβαρό» πρόγραμμα επιστροφών

Με έμφαση στην ασφάλεια και άξονες «την αποτροπή, και την προστασία των συνόρων», όπως και «την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα», ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατέστησε σαφείς τους άξονες της μεταναστευτικής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνησή του.

Αφού έκανε λόγο για «τεράστιες ανεπάρκειες, την κάκιστη οργάνωση και την έλλειψη αποτελεσματικότητας» που παρέλαβε, ο υπουργός, στην ομιλία του κατά την ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε σε κάποιους βασικούς άξονες που όπως είπε θα διαφυλάξουν «το δικαίωμα των Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια σε περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη».

Ενίσχυση συνεργασίας Frontex και ΔΟΜ

Ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν θα δοθεί  στην «ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων», «ενίσχυση της συνεργασίας με την FRONTEX και τον ΔΟΜ» και «αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου».

Λαμβάνοντας υπόψη μια από τις πρώτες κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης, την κατάργηση του ΑΜΚΑ που κλείνει την πόρτα της νοσοκομειακής περίθαλψης σε πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, καταλαβαίνουμε καλύτερα τις παραπάνω εξαγγελίες και την οπτική με την οποία πρόκειται να υλοποιηθούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)