to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 26.01.2021

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα οι καθυστερήσεις στη κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Εξωτερικών, Ν. Δένδια, κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος, Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σχετικά με τους λόγους καθυστέρησης της κύρωσης μνημονίων συνεργασίας με την Β. Μακεδονία


Με επίκαιρη ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους που καθυστερεί η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, παρά την αποδοχή ότι η συμφωνία πρέπει «να τηρηθεί και να τιμηθεί» και ποιός είναι ο προγραμματισμός του υπουργείο Εξωτερικών στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει ότι τα Μνημόνια με τη γειτονική χώρα έχουν κατατεθεί στη Βουλή εδώ και πολλούς μήνες, χωρίς να έρχονται για ψήφιση στη Βουλή. Επισημαίνει, επίσης, τη σημαντική βλάβη για τα εθνικά συμφέροντα που απορρέει από τις καθυστερήσεις στο θέμα των εμπορικών σημάτων και των σχολικών βιβλίων.

Και καταλήγει: «Είναι προφανές ότι η αντίθεση ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για τις παραπάνω καθυστερήσεις, που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε για την εν γένει ομηρεία της κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής».

Ολόκληρη η ερώτηση του Γ. Κατρούγκαλου:

Στις 25 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώθηκαν ήδη δύο έτη από την κύρωση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά όμως την αναγνώριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του προωθητικού της ρόλου και την παραδοχή ότι πρέπει «να τηρηθεί και να τιμηθεί», παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα υστέρησης στην πλήρη εφαρμογή της και πολλά κρούσματα κακοφωνίας, διγλωσσίας και υποκρισίας εκ μέρους υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι τα εξής:

  • Η πολύμηνη καθυστέρηση ψήφισης των εξής νομοσχεδίων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία», «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» (κατατεθειμένα στις 15-9-2020) και «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (κατατεθειμένο στις 14/9/2020).
  • Η σημαντική υστέρηση στη λειτουργία των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία (άρθρο 8 παρ. 5 της Συμφωνίας) και για τα εμπορικά σήματα (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας), με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μην σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από την Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, στις 10/6/2019, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είχαν συμφωνήσει στην άμεση τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της δεύτερης σε σχέση με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας.

Είναι προφανές ότι η αντίθεση ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για τις παραπάνω καθυστερήσεις, που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε για την εν γένει ομηρεία της κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

1. Πότε προτίθεται να εισαγάγει στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια προς κύρωση τα προαναφερθέντα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία; Πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης ή τροποποίησης των σχολικών βιβλίων με αλυτρωτικό περιεχόμενο της χώρας αυτής;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας των Πρεσπών για την προστασία προϊόντων από τη Μακεδονία; Τα ζητήματα των σχολικών βιβλίων και της προστασίας προιόντων τέθηκαν στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Οσμάνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 14.1.2021; Mε ποια εκ μέρους του απάντηση;

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)