to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 24.07.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Θα βοηθήσουμε τον εργαζόμενο να πολεμήσει το φόβο!

Για τη «μετενέργεια» των συλλογικών συμβάσεων, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, τα άμεσα σχέδιά του και την «κεντρική πολιτική σκηνή» μίλησε στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.


Ερωτηθείς για την παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων έως το τέλος του έτους (τη γνωστή «μετενέργεια»), ο υπουργός είπε:

«Προσπαθούμε να σώσουμε ακόμη και την κουτσουρεμένη νομιμότητα. Τις συμβάσεις θα τις παρατείναμε, ακόμη κι αν είχαμε αύριο το θεσμικό πλαίσιο που επιδιώκουμε, για τα εργασιακά».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόζονται και νόμοι που ακόμη επιβιώνουν. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πληρώνεται ο κόσμος με καθυστέρηση τεσσάρων και πάνω μηνών», ανέφερε. Προανήγγειλε την εντονότερη δραστηριοποίηση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) και πρόσθεσε, μνημονεύοντας το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου:

«Η εξέγερση του 61%  ήταν εξέγερση εναντίον του φόβου, αλλά ο φόβος δεν αφορά μόνον όσα προσδιορίζει η Πολιτική με «Π» κεφαλαίο (…). Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους, να ενθαρρύνουμε την αυτό-οργάνωσή τους».

Ερωτηθείς για την υπόθεση συνδικαλιστή που απολύθηκε επειδή προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας (στον τομέα της Χημικής Βιομηχανίας), για θέματα εργασιακής ασφάλειας, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι συγκάλεσε συνάντηση των «τριών μερών», για τη Δευτέρα, στην οποία θα παρευρεθεί κι ο ίδιος.

Μιλώντας για τον πρόσφατο θάνατο, από εξάντληση, νεαρής μαθητευόμενης σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μεγάλο θέμα, για εκτεταμένο φαινόμενο, στο οποίο θα επικεντρωθεί η προσοχή του υπουργείου.

«Με πρόσχημα τη μαθητεία δεν υπάρχουν κανονικοί εργαζόμενοι, υπάρχουν νεαρά παιδιά που δουλεύουν 13 -14 ώρες την ημέρα χωρίς δικαιώματα», τόνισε. Γνωστοποίησε δε ότι σήμερα μεταβαίνει στη Ζάκυνθο το ΣΕΠΕ. 

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας», είπε ότι θα πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα που δεν θα εξοντώνουν τον εργοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με «δρακόντεια εργαλεία», δεν θα επιβάλλονται καν κυρώσεις, πρόσθεσε.

«Εάν ο ελεγκτής διαπιστώσει ότι θα κινδυνεύσει να επιβιώσει η επιχείρηση ενός μικρού επιχειρηματία με την επιβολή δρακόντειου πρόστιμου, θα τον λυπηθεί και δεν θα του το επιβάλλει», εξήγησε, 
     
Ερωτηθείς σχετικά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφιση των βαρύτατων προαπαιτούμενων, ο κ. Κατρούγκαλος είπε:

«Δεν μπορούμε αυτή τη συμφωνία να τη βγάλουμε από πάνω μας, γιατί μαζί με αυτό θα βγάλουμε και τις σάρκες της κοινωνίας. Δεν μπορούμε όμως αυτό το πουκάμισο να το κρατήσουμε για πολύ, πρέπει να στηριχτούμε στο κίνημα για να το βγάλουμε. Έπρεπε να κρατήσουμε την κυβερνητική εξουσία, αλλά δεν πρέπει να την  ασκήσουμε όπως ο Μητσοτάκης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)