to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:47 | 17.07.2017

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας στο πλευρό της Κύπρου για την εξόρυξη

«Πρέπει με ιδιαίτερη νηφαλιότητα να βλέπουμε τις τουρκικές κινήσεις για δύο λόγους: πρώτον διότι δεν αποτελούν κάτι νέο -είναι συνήθης πρακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί δικαιώματα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία- και δεύτερον, επειδή για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά είναι τόσο απομονωμένη»


«Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να αντιμετωπίζουμε με ηρεμία τις όποιες εξελίξεις και να μην βοηθούμε την άλλη πλευρά, που βρίσκεται πραγματικά σε στρατηγικό αδιέξοδο, να δημιουργεί συνθήκες έντασης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με τις κινήσεις της Άγκυρας, με αφορμή την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Πρέπει με ιδιαίτερη νηφαλιότητα να βλέπουμε τις τουρκικές κινήσεις για δύο λόγους: πρώτον διότι δεν αποτελούν κάτι νέο -είναι συνήθης πρακτική της Άγκυρας να αμφισβητεί δικαιώματα που το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία- και δεύτερον, επειδή για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά είναι τόσο απομονωμένη» είπε ο αν. υπουργός και εξήγησε: «Όχι απλώς αναγνωρίζεται στα χαρτιά το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προβαίνει στην εξόρυξη στα οικόπεδα που έχει στην κυριαρχία της, αλλά σύσσωμος ο διεθνής παράγοντας είναι παρών, με κάθε πιθανό διπλωματικό ή ακόμη και στρατιωτικό τρόπο, στην περιοχή. Σήμερα, για παράδειγμα, επισκέπτεται την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας».

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της εξόρυξης θα πρέπει να θεωρείται εθνική επιτυχία «το γεγονός ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται με τόσο πανηγυρικό τρόπο και σε καθεστώς ουσιαστικά πλήρους διπλωματικής απομόνωσης της τουρκικής πλευράς».

Σημείωσε δε, ότι η συζήτηση για το Κυπριακό, σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα «έδειξε ότι μολονότι η πολιτική αντιπαράθεση σε άλλα σημεία είναι έντονη –και δικαίως- με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, στο θέμα αυτό υπάρχει πράγματι μία εθνική μετωπική στάση από όλες τις δυνάμεις της Βουλής».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ότι εγείρονται ζητήματα για τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λόγω διαφορετικών απόψεων επί του εθνικού θέματος μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Αν δε μιλούσαμε για εθνικό θέμα, θα έλεγα ότι είναι σχεδόν κωμική αυτή η στάση. Είναι σαν η ΝΔ να ξεχνά ότι η πρώτη και μοναδική κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεσε ακριβώς λόγω της αποστασίας του κ. Σαμαρά για το ζήτημα αυτό. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Είναι προφανές ότι υπάρχουν ισχυρές αντίθετες απόψεις επί του ζητήματος στο εσωτερικό της ΝΔ». Διαβεβαίωσε δε πως στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ η κυβέρνηση θα πράξει «ό,τι και στο Κυπριακό». «Θα επιδιώξουμε να διαμορφωθεί η εθνική θέση σε συζήτηση, διαβούλευση με όλα τα πολιτικά κόμματα, ακριβώς γιατί με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε» είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι στη διαφορά με τα Σκόπια η ελληνική κυβέρνηση έχει εργασθεί ιδιαίτερα για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ειδικά στον οικονομικό τομέα, κάτι, που όπως εξήγησε «επιτρέπει να συνομιλούμε με την άλλη πλευρά σε ένα καλύτερο κλίμα». Χαρακτήρισε δε θετικά τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ, αναγνωρίζοντας «μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μία αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τη χρήση συμβόλων, που είχαν προφανώς χαρακτήρα πρόκλησης ως προς την πλευρά μας».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τους αγωγούς, που θα περάσουν από το ελληνικό έδαφος, ο αν. υπουργός σημείωσε: «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφική θέση της χώρας και το γεωπολιτικό πλεονέκτημα ότι μπορούμε να μιλάμε με χώρες, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους [...] Έχουμε σχεδιασμό να φιλοξενήσουμε στο έδαφός μας αγωγούς από όλες τις πλευρές. Πιο προχωρημένες συνθήκες αφορούν τον TAP, ταυτόχρονα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της ΕΕ και με τη Ρωσία για τον South Stream, σχεδιάζουμε σε κάθε περίπτωση τον κάθετο που θα περνάει από την Ελλάδα και θα προχωρά προς τον Βορρά- προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά και την ολοκλήρωση της αξολόγησης ανέφερε: «Είναι προφανές ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς αυτή η βελτίωση των μακροοικοικομικών μεγεθών -που είναι σαφής και αναδεικνύεται στην αναβάθμιση της χώρας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, από την πορεία που έχουν τα ομόλογά μας στις διεθνείς αγορές- θα μεταφραστεί σε μία αλλαγή στην καθημερινή πραγματικότητα των Ελλήνων».

 ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)