to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 23.05.2016

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μη ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ

«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μη ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Ο κ. Κατρούγκαλος, είπε ότι θα κατατεθεί τροπολογία, ενώ εξήγησε ότι «προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό, στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».


«Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα» τόνισε.

Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.

Χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι οι αλλαγές στον χρόνο εφαρμογής αυξήσεων σε ειδικούς φόρους έγιναν ως ισοδύναμο για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.

Αναφερόμενος στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης σε «αναγκαία και άδικα μέτρα» διευκρίνισε ότι το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ. «Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ» είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, και ζήτησε «να κριθούν τα μέτρα σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για το πότε θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.

Σε ό,τι αφορά την έκδοση νέων συντάξεων είπε πως «όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)