to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:22 | 12.09.2021

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Οι αυξήσεις, αν δεν συγκρατηθούν, θα γίνουν ντόμινο που δεν θα πλήξει μόνο τα νοικοκυριά

«Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας»


Η συνέντευξη του Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γ. Κατρούγκαλου στην ΚΟΝΤΡΑNews της Κυριακής και το δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή:

Τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση κατά τη γνώμη σας για να αποτρέψει το μεγάλο κύμα αυξήσεων που απ’ ότι φαίνεται θα πλήξει τους Έλληνες;

Πρώτα-πρώτα να πάψει να χειρίζεται και αυτό το θέμα, όπως και όλα τα άλλα, απλώς επικοινωνιακά.  Θριαμβολογεί ήδη, ως αντιπερισπασμό  για την έκρηξη της ακρίβειας, αλλά και το φιάσκο του ανασχηματισμού, για την αύξηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, που δεν δείχνει τίποτα άλλο πέραν από το πόσο μεγάλη ήταν η βουτιά της οικονομίας στο απόλυτο πάγωμα του περσινού lockdown. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν βλέπουμε. Ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ούτε η ΡΑΕ παρεμβαίνουν στα καρτέλ για τη χειραγώγηση τιμών, που είναι μία από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας. Και ενώ η κερδοσκοπία μαίνεται ανεξέλεγκτη, οι προτάσεις μας για αύξηση ​του κατώτατου μισθού στα 800 Ευρώ λοιδορούνται, την ώρα που άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ανακοινώνουν γενναίες αυξήσεις. Η πρώτη κίνηση στο μέτωπο της ακρίβειας θα έπρεπε να είναι στον τομέα της ενέργειας, όπου έχουμε την ακριβότερη τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Οι αυξήσεις, αν δεν συγκρατηθούν, θα γίνουν ντόμινο που δεν θα πλήξει τα νοικοκυριά μόνο μέσω του λογαριασμού του ρεύματος, αλλά και της ανατίμησης των προϊόντων που θα ακολουθήσει. Για το λόγο αυτό έχουμε καλέσει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τα τιμολόγια της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλη την αγορά ενέργειας.

Είστε υπέρ ή κατά των αναστολών σε ανεμβολίαστους και της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλα επαγγέλματα (πχ. εκπαιδευτικούς και ιερείς);

Παρά τις συκοφαντικές επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον εμβολιασμό, ως βασικό -αν και όχι το μοναδικό- μέσο προστασίας κατά της πανδημίας. Χωρίς όμως τεχνητούς διχασμούς, χωρίς κατασκευή εσωτερικών εχθρών και χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί η κυβέρνηση στερεί το μισθό στους υγειονομικούς, ενώ στους πυροσβέστες της ΕΡΜΑΚ περιορίσθηκε στο ηπιότερο μέτρο της μετάθεσης σε άλλη υπηρεσία; Περαιτέρω, πολλές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη είναι επικίνδυνες.  Αρχικά μιλούσε για «προνόμια» των εμβολιασμένων, αγνοώντας ότι στις δημοκρατίες δεν νοούνται προνόμια. Στη συνέχεια μίλησε διχαστικά για «ελευθερίες για όσους τις δικαιούνται», λες και μπορεί να έχουν ελευθερία ορισμένοι και να μην έχουν ελευθερία άλλοι. Η συνταγματική μας τάξη δέχεται να υπάρχουν περιορισμοί στον αυτοπροσδιορισμό ως προς το δικαίωμα στην υγεία, στο δικαίωμα στην κυκλοφορία, όπως και σε άλλα δικαιώματα, για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία όλων. Η ελευθερία όμως παραμένει ο κανόνας. Και είναι συνταγματικά δυνατό να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι, μόνο όμως σε ό,τι αφορά την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, με σεβασμό πάντα στην αναλογικότητα και χωρίς αυτή η διάκριση να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Ποια η γνώμη σας για το δίδυμο Στυλιανίδη - Τουρνά που ανέλαβε το νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης;

Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας σοβαρός εκπρόσωπος της συντηρητικής παράταξης της Κύπρου. Αντίθετα  όμως με άλλους ελληνοκύπριους που είχαν ασκήσει υπουργικά καθήκοντα στην Ελλάδα, ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργή ανάμειξη στην ελλαδική πολιτική σκηνή. Τον κ. Τουρνά δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αν και είμαι βέβαιος ότι θα ήταν πολύ καλός αξιωματικός, εφόσον είχε υπηρετήσει ως ΑΓΕΝ. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή τους από τον πρωθυπουργό δεν έγινε σε σχέση με την προσωπική τους αξία ή την δυνατότητα να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά ως μια ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια να καλυφθεί κάπως η ζημιά από το φιάσκο της μη υπουργοποίηση Αποστολάκη. Στο βρόντο πήγαν οι εξαγγελίες για την ανάγκη διαμόρφωσης συναινετικών πολιτικών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, στις οποίες ποτέ δεν πίστευε ο πρωθυπουργός.

Βλέπουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε πως πρέπει να φύγει άμεσα η κυβέρνηση. Τελικά ζητάτε εκλογές ή όχι;

Πράγματι, κάθε παραπάνω μέρα παραμονής της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση βλάπτει τη χώρα.  Στην ελληνική όμως συνταγματική τάξη δεν υπάρχει τρόπος για την αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Θεωρείτε πως θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος;

Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ο Κ. Μητσοτάκης να επιδιώξει να αποδράσει από τις ευθύνες του με πρόωρες εκλογές. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Σήμερα περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, με συνεργασία όλων των δημοκρατικών και αντινεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων.

Ποια η θέση σας για τους Αφγανούς πρόσφυγες που ίσως ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα; Η κυβέρνηση λέει πως δεν θα δεχθεί κανέναν…

Και εδώ η επικοινωνία έχει για τη ΝΔ προβάδισμα έναντι της ουσίας. Η  αντιμετώπιση μιας πιθανής  νέας προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να γίνει μόνον με εθνικά αστυνομικά μέτρα, αλλά απαιτεί μία ολοκληρωμένη πολιτική ευρωπαϊκή παρέμβαση, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία στον ΟΗΕ,  προκειμένου να τεθούν αυστηροί διπλωματικοί και οικονομικοί όροι στο νέο καθεστώς, κυρίως ως προς το ζήτημα των δικαιωμάτων και ειδικά των γυναικών. Πρέπει να δημιουργηθεί ασφαλής ανθρωπιστικός διάδρομος στις γειτονικές χώρες, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευση των προσφύγων στην Τουρκία, από όπου ένα μεγάλο ποσοστό θα περάσει το Αιγαίο. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει την δημιουργία ειδικού κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού με συγκεκριμένες και δεσμευτικές ποσοστώσεις παροχής ασύλου για κάθε χώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)