to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:14 | 30.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Να χυθεί άπλετο φως και στον θάνατο Κατσίφα και στα παραγωγικά αίτια

Τις προτεραιότητες και τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως ο θάνατος του Κ. Κατσίφα περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


Το όλο θέμα του θανάτου του Κ. Κατσίφα στις Βουλιαράτες της Αλβανίας «είναι υπό διερεύνηση», ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Ως υπουργείο Εξωτερικών έχουμε πει ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να ξέρουμε ακριβώς τα περιστατικά και το αν υπηρετήθηκε η αρχή της αναλογικότητας, αν ήταν αναπόφευκτος ο θάνατος, αν η αστυνομία πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα».

Επίσης, «είναι πάντοτε σημαντική προτεραιότητα» η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής ομογένειας, ενώ τρίτη είναι «η μέριμνα ώστε -όχι σε βλάβη των δύο προηγούμενων- να μην επιτρέψουμε και από τις δύο πλευρές (γιατί αυτό γίνεται με όρους αμοιβαιότητας) να επιδράσει στις καλές σχέσεις των δύο χωρών», όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Σε επίπεδο αρχηγών αστυνομίας είχαμε επικοινωνία ήδη από την ημέρα του γεγονότος, ενώ έχει ζητηθεί αμοιβαία δικαστική συνδρομή ... και η εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων προχωράει την έρευνα ... θέλουμε να χυθεί άπλετο φως και στο γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά και στα παραγωγικά αίτια της πράξης», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, για την ΕυρωΑραβική Σύνοδο σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, μία από τις μείζονες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει είναι η Συνάντηση Κορυφής ηγετών της ΕΕ και του αραβικού κόσμου ... ο στόχος είναι διπλός: να διαμορφωθεί καλό πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και να υπάρχει επαφή των επιχειρηματικών κόσμων της ΕΕ και των αραβικών χωρών. Είχαμε 800 συμμετέχοντες σε αυτή τη Σύνοδο, είναι μία πολλαπλά επιτυχημένη πρωτοβουλία».

«Το ποιοι αγωγοί θα περάσουν από την Ελλάδα είναι αντικείμενο Συμφωνιών που ήδη έχουν γίνει, τώρα είμαστε σε φάση εκτέλεσης, θέλουμε οι ελληνικές εταιρείες να έχουν συμμετοχή -συνήθως σε κοινοπραξίες γιατί λόγω της κρίσης δύσκολα μπορούν οι ίδιες να επενδύσουν πολύ μεγάλα ποσά. Ο σκοπός μας λοιπόν είναι να αναβιώσουν την παρουσία τους στον αραβικό κόσμο, όσες μπορούν να έχουν πρωταγωνιστική, αυτόνομη παρουσία ... και οι άλλες να συμμετέχουν σε κοινοπραξίες».

Στον τουρισμό, υπάρχει μία σκέψη σε συνεργασία με τον Λίβανο και το δουλεύουν ήδη τα υπουργεία Τουρισμού, να έχουμε έναν "Δρόμο των Φοινίκων" για τουριστικούς λόγους, (όπως έχουμε τον "Δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας), για κρουαζιέρα, πολιτισμό, φυσικές ομορφιές, όπως και την Τυνησία και άλλες χώρεςς όπου οι Έλληνες και οι Φοίνικες είχαν κοινή αποικιακή παρουσία (σ.τ.σ. στην αρχαιότητα). Υπάρχουν διάφορες ιδέες που συζητείται η υλοποίησή του.

Τέλος, για την σημερινή συζήτηση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι εκτός της αναζήτησης συναίνεσης για να επιτευχθεί, «δείτε το αντίστροφα ... τι θα αποκρούσει. Μόνο και μόνο μην συναινώντας στα εμβληματικά αιτήματα του νεοφιλελευθερισμού (κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο, κατάργηση του άρ. 106 που επιτρέπει παρέμβαση του κράτους για μείωση των ανισοτήτων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια), ουσιαστικά εμποδίζουμε την αναθεώρησή τους για δέκα χρόνια, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η ίδια αναθεώρηση πριν περάσουν πέντε χρόνια».

Ακούστε το ηχητικό

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)