to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:37 | 14.07.2019

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Μου έκανε εντύπωση η αναγνώριση Γκουαϊδό από τη νέα κυβέρνηση

«Είναι γνωστή η πολιτική της Τουρκίας και η στρατηγική και η τακτική. Γι’ αυτό μου έκανε εντύπωση που η πρώτη ενέργεια του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την αλλαγή διακυβέρνησης ήταν να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό αντί να χτυπάνε όλα τα σφυριά μας εκεί που πρέπει» σχολίασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


Σε σχόλιο πως αυτό ήθελαν και οι Αμερικάνοι ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «Αυτό που είπατε είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβει ο κόσμος γιατί είχαμε καλές σχέσεις, τις καλύτερες από ποτέ, με την Αμερική. Τις είχαμε ακριβώς γιατί τις βασίσαμε στην ευθυγράμμιση συμφερόντων και όχι ευθυγράμμιση θέσεων και ακριβώς γιατί αντικαταστήσαμε τη σχέση του Yesman με τη σχέση του αμοιβαίου σεβασμού... Ακριβώς γι’ αυτό που είπατε ότι επειδή το ήθελαν οι Αμερικάνοι το έκαναν δεν είναι δείγμα καλής άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

«Οι δύο βασικές αντιρρήσεις που θα είχα επί της ουσίας είναι ότι τώρα που στην πραγματικότητα αλλάζουν οι συνθήκες στη Βενεζουέλα η Γερμανία για παράδειγμα αποκατέστησε τις διπλωματικές της σχέσεις με την επίσημη κυβέρνηση. Και δεύτερο και σημαντικότερο ότι χάσαμε τη δυνατότητα, που πάντοτε είναι ένας ρόλος που παίζει η Ελλάδα, να είμαστε ένας τίμιος συνομιλητής ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα μπορούσε να φέρει μια λύση», εξήγησε ακόμα.

«H Τουρκία. Αυτό είναι το βασικό θέμα που έχουμε. Και ακριβώς εμείς καταφέραμε και να έχουμε συγκεντρώσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο από την αναγνώριση του ρόλου μας ως εξαγωγέα σταθερότητας στην περιοχή και να έχουμε εξασφαλίσει δύο πολύ βασικές αποφάσεις της ΕΕ που δεν υπήρχαν ποτέ στο παρελθόν. Το Μάρτιο του υπήρξε '18 σαφής καταδίκη ως αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας των ενεργειών της Τουρκίας και με βάση αυτή τη σημαντική απόφαση την απόφαση για τις κυρώσεις που ληφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λίγες εβδομάδες πριν. Τώρα, την εβδομάδα που μας έρχεται, αυτή η σημαντική απόφαση για τη λήψη κυρώσεων θα εξειδικευτεί. Με συγκεκριμένα μέτρα. Έργα, όχι λόγια εναντίον της Τουρκίας», ανάφερε ο τέως υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «η προσπάθεια της είναι να ‘γκριζάρει’ τα δικά μας δικαιώματα. Να αμφισβητήσει τη νομιμότητα τη διεθνή. Αυτό το κάνει πάντα. Τώρα γιατί απέτυχε; Γιατί πρέπει, για να μπορέσεις να γκριζάρεις κάτι να έχεις κάποιον στη διεθνή κοινότητα που να αποδέχεται (αυτά που λες)».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Στον Κραν Μοντανά ήμασταν στο παρά ένα για να υπάρξει συμφωνία. Υπήρχε τελική υπαναχώρηση από τη μεριά Τσαβούσογλου. Και αν ήταν εκεί ο Ερντογάν ίσως να είχαμε συμφωνία».

«Εμείς τι καινούργιο είπαμε στο Κρανς Μοντανά; Ότι διαπραγματευόμαστε μόνο τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού. Το πώς θα κυβερνηθούν οι κύπριοι είναι θέμα δικό τους. Τι είναι η διεθνής διάσταση του Κυπριακού; Πρώτον, ότι δεν πρέπει η Κύπρος να υπόκειται στη δυνατότητα μονομερούς επέμβασης οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Βλέπε Τουρκία. Γιατί το καθεστώς των εγγυήσεων όπως υπάρχει τώρα πώς ερμηνεύεται από την Τουρκία – πάλι λανθασμένα – λέει ότι εγώ μπορώ να επεμβαίνω αν η κοινότητά μου (κινδυνεύει). Το καθεστώς των εγγυήσεων πρέπει να καταργηθεί αμέσως», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Το δεύτερο που ζητούσαμε στο Κρανς Μοντανά είναι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής. Εκεί πράγματι μπορεί να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)