to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 16.10.2018

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Το μεταναστευτικό δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα

«Όσο καθυστερούμε να συμφωνήσουμε σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου τόσο ενισχύουμε τις αντιευρωπαϊκές, ξενοφοβικές φωνές»


Το μήνυμα πως το μεταναστευτικό δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κατρούγκαλος αφού παρατήρησε ότι υφίσταται σημαντική καθυστέρηση στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του και ιδίως ένα νέο σύστημα ασύλου που να κατανέμει δίκαια τα βάρη των μεταναστευτικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, την υποστήριξη δηλαδή της ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ελκυστικό μέλλον στους πολίτες τους. Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προέταξε.

Όπως εξήγησε, την αδυναμία διαμόρφωσης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής εκμεταλλεύονται οι δημαγωγικές και ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη, για να υπονομεύσουν λύσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη και το διεθνές δίκαιο και να δημαγωγήσουν, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την αποδοχή της πρότασης της Ελλάδας για τη δημιουργία μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και απειλών, «ο οποίος πρέπει να εξοπλιστεί και να χρηματοδοτηθεί με τους αναγκαίους πόρους», επισήμανε. Σημείωσε επίσης, σύμφωνα πάντα με ανακοίνωσή του, την ανάγκη κοινωνικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως τη μόνη οδό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι φιλόδοξος και κοινωνικά προσανατολισμένος

Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit, ο κ. Κατρούγκαλος διατύπωσε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει υπόψη τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ανταποκριθεί με δημιουργική διάθεση στα τελευταία ανοικτά θέματα. Ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, προς την οποία είναι δεδομένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Η χώρα μας, πάντως, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προετοιμάζεται για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και του απευκταίου να μην υπάρξει συμφωνία, συμπλήρωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει την προετοιμασία και αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αποδίδοντας ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την προστασία των αγροτικών προϊόντων και των γεωγραφικών προσδιορισμών, τα θέματα τουρισμού, εκπαίδευσης και ναυτιλίας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως προστίθεται, προετοιμάζεται μάλιστα σχετική ιστοσελίδα για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων.

Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών και Προοδευτικών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα παραπάνω θέματα σε κλίμα γενικής σύγκλισης.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)