to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 18.02.2021

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης από την διαχείριση της πρόσφατης χιονόπτωσης

Σημεία από την τοποθέτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, Τομεάρχη Εξωτερικών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


«Κύριε Υπουργέ ξεκίνησα με την προδιάθεση να σας ευχαριστήσω, όπως ευχαρίστησα και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, για τα αντανακλαστικά που δείξατε να έρθετε στην Επιτροπή. Όταν όμως ξεκινήσατε να μιλάτε ως ταύρος σε υαλοπωλείο, η στάση σας μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.

Τοποθετηθήκατε σαν να ασκείτε εσείς κοινοβουλευτικό έλεγχο σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σαν να ασκείτε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Έχουν περάσει από αυτό το βήμα υπουργοί με πολύ μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ή κυβερνητική εμπειρία από σας. Κανείς δεν υιοθέτησε την προπέτεια του ύφους σας.

Ο λόγος για τον οποίο δεν τοποθετούμαστε με αυτό το ύφος στην επιτροπή είναι γιατί όταν έρχεστε εδώ δεν απευθύνεστε στην αντιπολίτευση, αλλά απευθύνεστε στη Βουλή. Αναρωτιέμαι: από πού αντλείτε αυτή την αλαζονεία; Οπωσδήποτε όχι από το επώνυμό σας. Το επώνυμό σας θα έπρεπε να σας υποχρεώνει σε ακόμα μεγαλύτερη σεμνότητα. Γιατί συγκρίνεστε που συγκρίνεστε στο επίπεδο των ικανοτήτων και της προσφοράς στο τόπο. Γιατί μας αναγκάζετε να σας συγκρίνουμε και στο επίπεδο του ήθους; Τι νομίζετε ότι κερδίζετε από αυτή τη σύγκριση, σε σχέση με αυτούς που έφεραν το επίθετό σας πριν από εσάς;

Και θα περίμενε από εσάς τουλάχιστον κανείς έναν στοιχειώδη έλεγχο του χαρτοφυλακίου σας.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που μας είπατε; Ότι κατά παραχώρηση, με μεγαλοψυχία επιλέξατε η διαδικασία αυτή να είναι υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Μια ματιά να ρίχνατε στο άρθρο 103, παράγραφος 7 του Συντάγματος θα βλέπατε ότι είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας η αναγκαστική υποβολή υπό τον έλεγχο νομιμότητας του ΑΣΕΠ κάθε διαδικασίας η οποία δεν είναι αποκλειστικά διαγωνιστική και υπόκειται ούτως ή άλλως 100% στην αρμοδιότητα της αρχής.

Την συνταγματική υποχρέωσή την μεταμορφώσατε τάχα σε μεγαλοψυχία. Και ο κ. Κεφαλογιάννης βγήκε μετά να μας πει ότι «το ΑΣΕΠ τάχα διόρθωσε τον εαυτό του». Ενώ αυτή η διαδικασία ονομάζεται τεχνικά «διαδικασία επιλογής με ευθύνη των φορέων» και προφανώς δεν ήταν από τις διαδικασίες που διεκπεραιώνει το ίδιο το ΑΣΕΠ.

Φαίνεται ότι αναθέσατε τη διαδικασία αυτή επιλογής σε μια ιδιωτική εταιρεία λες και δεν είχαν την τεχνογνωσία αυτή δύο τόσο σημαντικοί φορείς του δημοσίου. Η ιδιωτική αυτή εταιρεία παραβίασε κατά κράτος τον γενικό κανονισμό προσωπικών δεδομένων. Γι΄ αυτό προβλέπονται κυρώσεις διοικητικές, κυρώσεις αστικής φύσης. Τις επιβάλλατε; Δικαιολογηθήκατε για αυτό; Ή θεωρείτε ότι η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είναι μικρό πταίσμα;

Μετά θελήσατε να μας επιπλήξετε για την κριτική που σας ασκήσαμε για κάτι το αυτονόητο που και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ακούσατε, γιατί επιτρέψατε να είναι πολλαπλασιαστές της πανδημίας τα ΜΜΜ. Τοποθετηθήκατε λες και δεν αποτελούσε μια συνολική και συνεκτική υποχρέωση η αγορά πρόσθετων λεωφορείων, η επισκευή των υφιστάμενων, οι προσλήψεις. Και αυτά όχι σε χρόνο μετά τη λήξη της πανδημίας, έγκυρα, τότε που θα έπρεπε να σωθούν ζωές.

Η προπέτεια αυτή δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες σας.

Να μας πείτε και μερικά πράγματα παραπάνω για το πώς αντιμετωπίσατε την πρόσφατη χιονόπτωση.

Το 2008 η κυβέρνησή σας ήταν που είχε βγάλει γκρέιντερ και εκχιονιστικά στους δρόμους. Το 2017 ήταν η δική μας κυβέρνηση. Τώρα γιατί δεν βγήκαν;

Και είναι πράγματι. όπως σωστά ερωτηθήκατε. αρμοδιότητα και αυτό της αστυνομίας να μείνει η εθνική οδός ανοιχτή; Η αστυνομία θα λύσει το πρόβλημα των πανεπιστημίων; Η αστυνομία θα λύσει το πρόβλημα της εθνικής οδού; Θα έχετε και θεατρική αστυνομία που θα στείλετε στο Εθνικό θέατρο; Αυτή είναι η απάντησή σας στα προβλήματα της χώρας;

Φαίνεται ότι αντιλαμβάνεστε ότι τις δουλειές θα τις κάνουν ιδιωτικές εταιρείες -και θα τις κάνουν και στραβά-στις οποίες αναθέτετε αυτά που δεν μπορείτε εσείς να κάνετε -οι δικοί σας άνθρωποι εννοώ που έχετε τοποθετήσει επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών. Πώς απαντάτε όμως στο ερώτημα; Ποια είναι η ευθύνη της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση ανοιχτής της εθνικής οδού;

Είναι ή δεν είναι η κυβέρνηση σας η πρώτη που επέτρεψε να διακοπεί το δρομολόγιο με το αεροδρόμιο; Είναι δυνατόν να αποκόβεται η Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο για μερικούς πόντους χιόνι;

Και υπάρχει και συγκεκριμένη ευθύνη του ΟΣΥ. Ναι μεν είναι κατ’ αρχήν ευθύνη της πολιτικής προστασίας ο εκχιονισμός, αλλά έχει εκχιονιστικά μηχανήματα και ο ΟΣΥ.

Από τις πληροφορίες μας το ένα εκχιονιστικό μηχάνημα ήταν εκτός λειτουργίας, τα δύο ειδικά μηχανήματα τύπου jcb δεν λειτούργησαν, τα μηχανήματα διασποράς αλατιού έμειναν στα αμαξοστάσια και το αλάτι στερεοποιήθηκε στις αποθήκες. Και βγαίνει τώρα εκ των υστέρων ο δήμαρχος Αθηναίων να αγοράσει 100 τόνους, ενώ είχατε αλάτι και θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε.

Η τελευταία μου φιλική προς εσάς υπενθύμιση είναι ότι όταν φέρει κανείς την ευθύνη που έχετε εσείς και από τη θέση που κατέχετε και από το όνομα σας, πρέπει να σέβεστε τον εαυτό σας, τη Βουλή και με ανάλογο τρόπο να τοποθετήστε.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)