to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:28 | 13.02.2015

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι θα επανέλθουν

«Κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του και όλοι θα επανέλθουν- αυτό είναι το ουσιαστικό» τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των επιτροπών των δημόσιων υπαλλήλων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, βάσει των εφαρμοστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης προκειμένου να διευθετηθούν οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο.


Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το πρώτο που θα φέρει στη Βουλή προς αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως είπε. Η ρύθμιση του νομοσχεδίου θα αφορά αυτούς που έχουν απολυθεί και αυτούς που ήταν σε διαθεσιμότητα και δεν έχουν τοποθετηθεί.

Ο υπουργός διευκρίνισε ως προς το τελευταίο, λέγοντας ότι «προφανώς έχουν γίνει αδικίες και στη φάση της κινητικότητας. Αναγκάστηκαν κάποιοι, υπό την απειλή της απόλυσης, να διαλέξουν μια θέση που δεν θα τη διάλεγαν υπό ομαλές συνθήκες».

Πρόσθεσε δε ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν θα ρυθμίσει αυτό το ζήτημα, γιατί έχουμε σκοπό όλα τα ζητήματα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της συνολικής αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, που δεν θα γίνει σε αυτό τον άμεσο χρόνο, που θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να αποκαταστήσουμε το άμεσο πρόβλημα, που είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στον δρόμο. Σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έχουμε κάνει την καταγραφή των αναγκών, γιατί σας τονίζω αυτό που είπα στην αρχή, ότι, δηλαδή, εμένα με ενδιαφέρει η αποκατάσταση της αδικίας, αλλά με ενδιαφέρει, επίσης, να έχουμε μια ορθολογική δημόσια διοίκηση και με ενδιαφέρει, ακόμα, σε μια εποχή, που λόγω των μνημονιακών περικοπών έχουμε οξυμμένες ανάγκες σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η παιδεία η υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να μπορέσουμε διορθώνοντας την αδικία που έγινε στο προσωπικό που έφυγε, να καλύψουμε ταυτόχρονα και ανάγκες».

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Η μέθοδος που θα ακολουθήσουμε άμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο και ανεξάρτητα από τον συνολικό προγραμματισμό των αναγκών του δημοσίου, που θα κάνουμε σε ένα εξάμηνο, θα έχουμε έναν μίνι μηχανισμό κινητικότητας σε αυτή την περίπτωση αποκλειστικά εθελοντικής. Θα ζητήσουμε από τις υπηρεσίες του Δημοσίου με μια εγκύκλιο που έχουμε ετοιμάσει, να μας απευθύνουν αιτήματα για θέσεις που ταιριάζουν στο προφίλ ανθρώπων, όπως εσείς» είπε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι ο υπουργός Πολιτισμού ζήτησε κάποιοι από τους σχολικούς φύλακες ενδεχομένως, να μετακινηθούν σε θέσεις φυλάκων μουσείου.

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι θα υπάρξει ένας πίνακας αναγκών, με βάση τα στοιχεία που θα στείλουν τα υπουργεία και μία διαδικασία μίνι κινητικότητας στην οποία θα κληθούν να διαλέξουν εφόσον το επιθυμούν οι υπάλληλοι. Όσον αφορά αυτούς που θέλουν να επανέλθουν στην ευθύνη του υπουργείου από το οποίο προέρχονται, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε:

«Από ό,τι γνωρίζω τα περισσότερα συναρμόδια υπουργεία θεωρούν ότι κλάδοι οι οποίοι έχουν καταργηθεί πχ σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί είναι κλάδοι χρήσιμοι και πρόκειται να τους επανασυστήσουν. Αυτή, όμως, η διαδικασία είναι αρμοδιότητα των υπουργείων όπου ανήκουν οι κλάδοι αυτοί. Προσοχή, αυτό είναι ένα λεπτό σημείο. Είπαμε, λοιπόν, εφόσον τα υπουργεία έχουν αποφασίσει την ανασυγκρότηση των αντίστοιχων κλάδων και οργανικών θέσεων, θα επιστρέψετε εκεί» σημείωσε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των απολυμένων υπαλλήλων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι «υπάρχει περίπτωση σε κάποια υπουργεία να εκτιμήσουν ότι κάποιες καταργημένες θέσεις δεν χρειάζονται πια και πως αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί» ενώ υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί καινούργιες, πολύ οξυμένες ανάγκες» και συμπλήρωσε ότι «σε αυτή την περίπτωση, όσοι δεν τακτοποιηθούν σε θέσεις και κλάδους που θα ανασυγκροτηθούν θα τεθούν στη διάθεση του αρμόδιου υπουργείου και θα συσταθούν συγκεκριμένες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο κ. Κατρούγκαλος δέχθηκε και δεκάδες ερωτήσεις από φορείς και απλούς εργαζόμενους και έδωσε διευκρινίσεις για τις λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)