to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 08.12.2017

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Ιστορική και απολύτως αναγκαία η επίσκεψη Ερντογάν (βίντεο)

«Ιστορική επίσκεψη και απολύτως αναγκαία» χαρακτήρισε σε μια αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στην χώρα μας, ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο Κανάλι της Βουλής.


Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι «είναι απαραίτητο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μια στιγμή που η σχέση της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα τεταμένες» και πρόσθεσε ότι «προφανώς υπήρχε η αναγκαία διπλωματική προετοιμασία».

Οι συζητήσεις είχαν «ανοιχτό χαρακτήρα» και χαρακτηρίστηκαν από «το αυτονόητο για την δική μας πλευρά ότι το Διεθνές δίκαιο δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά η βάση των σχέσεων των δύο κρατών» τόνισε.

Ως κέρδος της επίσκεψης είναι ακριβώς ότι συζητούν οι δύο χώρες υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Έχοντας αποκλείσει προφανώς τον πόλεμο για την επίλυση των διαφορών από τη στιγμή που υπάρχει ένταση στις σχέσεις η μία είναι η αδράνεια και η άλλη να συζητήσουμε τα προβλήματα καλόπιστα. Η υπεύθυνη στάση είναι η συζήτηση των προβλημάτων. Το κέρδος μας είναι ότι συζητάμε και όποιος συζητά βρίσκει λύσεις» είπε.

Επικριτική ήταν η στάση του κ. Κατρούγκαλου για την αντιπολιτευτική αξιοποίηση τόσων σοβαρών θεμάτων τη στιγμή μάλιστα που όπως είπε: «Επανειλημμένα, ο υπουργός Εξωτερικών έχει καλέσει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναπτύξει τις εθνικές γραμμές».

Ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε περίπτωση στελέχους της Ν.Δ. που τουίταρε ότι «κινδυνεύει η εδαφική μας ακεραιότητα»!

Συζητήθηκαν τα θέματα μετανάστευσης σε καλό κλίμα καθώς και οικονομικά θέματα είπε ο αν. υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι είναι «προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, της Ε.Ε. και της Ελλάδας είναι να έχουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και όχι μια εχθρική Τουρκία στα σύνορά μας. Η Ελλάδα είναι ένας συνομιλητής που η Τουρκία πρέπει να ακούσει».

Σχετικά με την επίσκεψη στη Θράκη. ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «προφανώς είναι Έλληνες πολίτες οι μουσουλμάνοι της Θράκης και η διεθνής αναγνώριση της μειονότητας είναι θρησκευτική και αυτό δεν αμφισβητείται». «Οι επισκέψεις του Προέδρου και των Πρωθυπουργών έχουν χαρακτήρα ιδιωτικό. Συνοδεύονται από μέλη της κυβέρνησης για να αποδοθεί τιμή στο πρόσωπό τους. Δεν έχουν δημόσιο χαρακτήρα» πρόσθεσε. 

Κατ. Μπρέγιαννη - ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)