to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 01.03.2018

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Η διπλωματική προετοιμασία και οι συμμαχίες της Ελλάδας θα ελέγξουν την τουρκική προκλητικότητα

O συνδυασμός εγρήγορσης και αποφασιστικότητας είναι αναγκαίος, χωρίς να κλιμακώνουμε και εμείς την ένταση, γιατί αυτό πολλές φορές επιδιώκεται για εσωτερικούς λόγους από την άλλη πλευρά.


Η έναρξη των διαδικασιών των Exxon και Total στα οικόπεδα 6 και 12 στην κυπριακή ΑΟΖ θα επιβεβαιώσει ότι η σημαντική διπλωματική προετοιμασία και οι συμμαχίες Ελλάδας και Κύπρου θα ελέγξουν την τουρκική προκλητικότητα, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Η πολιτική συγκυρία στην Ιταλία επηρέασε την εξέλιξη της κατάστασης, όπως σημείωσε.

 
Όπως επε ο κ. Κατρούγκαλος:
 
Πρέπει να επαναλαμβάνεται το αυτονόητο, ότι ο συνδυασμός εγρήγορσης και αποφασιστικότητας είναι αναγκαίος, χωρίς να κλιμακώνουμε και εμείς την ένταση, γιατί αυτό πολλές φορές επιδιώκεται για εσωτερικούς λόγους από την άλλη πλευρά.
 
Η τελευταία δήλωση της ΕΕ υπερακοντίζει πολύ, σε ένταση και βαθμό, την αντίστοιχη των Ιμίων του 1996, αυτό δείχνει πολλά για την απομόνωση της Τουρκίας και την αναβάθμιση του δικού μας διπλωματικού κύρους.
 
Το σημαντικό είναι να έχεις διπλωματικές συμμαχίες που δεν περιορίζονται στο επίπεδο των δηλώσεων ... αλλά είναι παρούσες στο πεδίο. Το άλλο πεδίο που δοκιμάζονται οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και κυρίως Κύπρου - Τουρκίας, στο Κυπριακό και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, έχει φανεί ότι εκεί που ήταν παρούσες και άλλες δυνάμεις, η Γαλλία για παράδειγμα, η προκλητικότητα της Τουρκίας εκδηλώθηκε αλλά ελέγχηκε. Στην περίπτωση του τελευταίου οικοπέδου 3, επειδή η συγκυρία ήταν διαφορετική και οι ιταλικές εκλογές κοντά, δεν υπήρχε ακριβώς η ίδια εξέλιξη.
 
Τις επόμενες ημέρες που πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της Exxon και της Total στα οικόπεδα 6 και 12, νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί πως όταν έχουμε σημαντική διπλωματική προετοιμασία και οι συμμαχίες Ελλάδας και Κύπρου είναι εδραιωμένες με τον καλύτερο τρόπο, ελέγχεται η προκλητικότητα, από όπου και αν προέρχεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)