to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:49 | 03.12.2021

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα και εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη

«Σήμερα, μετά από κρυφτούλι ενάμιση έτους, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε φανερά ότι εγκαταλείπει την πρόταση νόμου, λέγοντας ότι θα φέρει για ψήφιση μόνο μία από τις προβλέψεις της», τόνισε σε δήλωσή του ο Γ. Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (2/12/2021) έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα η Νέα Δημοκρατία, που θέλει να εμφανίζεται ως -δήθεν- μεταρρυθμιστική δύναμη, τορπίλισε μια μεταρρύθμιση, την οποία είχε αρχικά υποστηρίξει, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία όλης της Βουλής. Συγκεκριμένα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νέα Δημοκρατία, ΚΙΝΑΛ και Μέρα 25, στη βάση πρότασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έχουν καταθέσει από κοινού από την 9η Ιουλίου 2020 πρόταση νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με την πρόταση αυτή η χώρα μας θα γλύτωνε εκατομμύρια αποζημιώσεων, μια που θα αρχειοθετούνταν αμέσως το 1/3 από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις και θα έμπαιναν στο αρχείο περίπου 600 υποθέσεις από τις εκκρεμείς. Το σημαντικότερο: θα ευθυγραμμιζόμασταν πλήρως με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Σήμερα, μετά από κρυφτούλι ενάμιση έτους, η Νέα Δημοκρατία δήλωσε φανερά ότι εγκαταλείπει την πρόταση νόμου, λέγοντας ότι θα φέρει για ψήφιση μόνο μία από τις προβλέψεις της. Αυτό αποτελεί, ανάμεσα στα άλλα, κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να ματαιώσει τη συζήτηση μιας πρότασης νόμου, όπου τη νομοθετική πρωτοβουλία είχαν βουλευτές. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει βαρύτατη ευθύνη που συναίνεσε σε αυτούς τους χειρισμούς.

Είναι φανερό ότι η ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας δεν την αφήνει να «αγιάσει», ακόμη και στις περιπτώσεις που, εκούσα-άκουσα είχε αρχικά δώσει τη συναίνεση της».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)