to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 30.09.2019

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η Ν.Δ. εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά τη σχετική πρόκληση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, επισημαίνει στην «Αυγή» ο Γιώργος Κατρούγκαλος


Η άρνηση της Ν.Δ. να συνεργαστεί σε υπερώριμες δημοκρατικές και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί, δήθεν, εκσυγχρονισμού της - Υποστηρίζοντας ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση των προτάσεων της προτείνουσας η Ν.Δ. εργαλειοποιεί το σύνταγμα για λόγους πολιτικού τακτικισμού - Η πρότασή μας για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασής τους, αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος

Η Ν.Δ. εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της για τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά τη σχετική πρόκληση και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, επισημαίνει στην «Αυγή» ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης σημειώνει ότι δεν περιμένει συναίνεση της Ν.Δ. σε θέματα στα οποία «μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές», υπογραμμίζει όμως ότι η άρνηση της Ν.Δ. να συνεργαστεί σε «υπερώριμες δημοκρατικές και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις» δείχνει «πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί, δήθεν, εκσυγχρονισμού της».

Επιπλέον τονίζει ότι η επιμονή της Ν.Δ. να υποστηρίζει, παρά τις αντίθετες αποφάσεις ανώτατων διαστηρίων, ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση των προτάσεων της προτείνουσας «εργαλειοποιεί το σύνταγμα για λόγους πολιτικού τακτικισμού». Αποδίδει την επιλογή της Ν.Δ. για fast track διαδικασίες στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης σε αυτόν τον τακτικισμό «ιδίως ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου».

Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, επισημαίνει ότι «η Ν.Δ. δημαγωγεί, παραπληροφορεί και συκοφαντεί στο συγκεκριμένο θέμα» και σημειώνει ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνει το δικαίωμα ψήφου των απόδημων Ελλήνων «με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία».

Ο Γ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οι ψήφοι των απόδημων Ελλήνων να μην προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας «ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων, αλλά και εξασφαλίζει την μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος», ενώ «είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Συνέντευξη στην ΑΥΓΗ και τον Κώστα Παπαγιάννη

* Με βάση τη μέχρι τώρα στάση της Ν.Δ. εκτιμάτε ότι τελικά θα υπάρξει συναίνεση για σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα; Πώς αξιολογείτε τις πρώτες κινήσεις της;

Το κλίμα στην Επιτροπή Αναθεώρησης μέχρι τώρα είναι καλό και το επίπεδο του διαλόγου υψηλό. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, εξακολουθεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της. Και εμείς και το ΚΚΕ την καλέσαμε να δηλώσει ποιες από τις 49 υπό αναθεώρηση διατάξεις είναι διατεθειμένη να ψηφίσει, ώστε να δούμε αν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα ανταπόκριση.

Είναι προφανές ότι δεν περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία συναίνεση στα θέματα στα οποία μας χωρίζουν βαθιές ιδεολογικές διαφορές, όπως στην ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού ή στην εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας.

Σε υπερώριμες όμως δημοκρατικές και εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. η διακριτότητα ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, η άρνησή της να συνεργαστεί δείχνει πόσο υποκριτική είναι η ρητορική περί, δήθεν, εκσυγχρονισμού της.

* Η Ν.Δ. επιμένει στη θέση της ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται από τις κατευθύνσεις της προτείνουσας Βουλής. Πώς θα μπορούσε η στάση αυτή να επηρεάσει τη συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Η Ν.Δ. πράγματι συνεχίζει να υποστηρίζει, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (11/2003), του ΣτΕ (Ολ. 2512/2016), αλλά και, έμμεσα, της απόφασης της 15ης Ιουνίου 2006 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την κατεύθυνση των προτάσεων της προτείνουσας. Εργαλειοποιεί έτσι το σύνταγμα για λόγους πολιτικού τακτικισμού.

Σε κάθε περίπτωση, αλλαγή της πλειοψηφίας που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του εκλογικού νόμου είναι αδύνατον να γίνει, γιατί αυτό δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων της αναθεώρησης. Να επισημάνω, τέλος, ότι η εμμονή της για εκλογή του Προέδρου με μόνον 151 βουλευτές δεν παραβιάζει μόνον τις διαδικαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 110 του συντάγματος. Ευτελίζει τον ίδιο τον θεσμό του Προέδρου καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την επιλογή της Ν.Δ. για λειτουργία μόνο ενός μήνα της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Κατά τη γνώμη σας, τι είναι αυτό που ωθεί τη Ν.Δ. σε αυτήν τη «fast track» διαδικασία;

Μα, είναι προφανές. Ο μόνος λόγος είναι ο τακτικισμός που περιέγραψα παραπάνω, ιδίως ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου. Και τούτο μολονότι ο Α. Τσίπρας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να προκαλέσει νέες εκλογές για τον λόγο αυτόν, όπως άλλωστε προβλέπει και η πρότασή μας για την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου 32.

Η πρότασή μας για την ψήφο των ομογενών είναι ανάλογη με όσα ισχύουν στην Ευρώπη

* Αισθάνεστε ότι η Ν.Δ. θα στηρίξει τελικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων; Γιατί επιμένετε στην αποσύνδεση της ψήφου των αποδήμων από το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Η Νέα Δημοκρατία δημαγωγεί, παραπληροφορεί και συκοφαντεί στο συγκεκριμένο θέμα. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «αντισυνταγματική και προσβλητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων». Πώς μπορεί να είναι αντισυνταγματική μία πρόταση η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης; Και δεν είναι προσβλητική η θέση της Ν.Δ. όταν βασίζεται στο fake news ότι, τάχα, μόνον 300.000 είναι οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μόνο κόμμα στην κοινοβουλευτική μας ιστορία που κατέθεσε πλήρη πρόταση νόμου, που κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου όλων των συμπατριωτών μας που ζουν έξω από την Ελλάδα, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει προ πολλού χώρες με αντίστοιχο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Γαλλία.

Η πρότασή μας προβλέπει ότι όλοι οι απόδημοι συμπατριώτες μας μπορούν να ψηφίζουν μέχρι και δώδεκα βουλευτές «επικρατείας εξωτερικού». Η συμπληρωματική μας πρόταση οι ψήφοι αυτές να καταταμετρώνται αυτοτελώς, χωρίς να προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα της επικράτειας, είναι σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ικανοποιεί την ανάγκη πολιτικής έκφρασης των αποδήμων, αλλά και εξασφαλίζει τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)