to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 24.05.2018

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Χρειαζόμαστε περιφερειακές στρατηγικές που θα συμβάλλουν σε μια δίκαιη ανάπτυξη

Την ανάγκη διαμόρφωσης περιφερειακών στρατηγικών που θα συμβάλλουν σε μία δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών της ΕΕ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου, που πραγματοποιείται στην ιταλική πόλη της Σικελίας, Κατάνια.


«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι η έκρηξη των ανισοτήτων τόσο στο εσωτερικό των κρατών, όσο και μεταξύ των κρατών, που δεν υπονομεύουν μόνο την οικονομία αλλά και τη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και παρατήρησε πως πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΕΕ για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου, που συνδέουν κράτη-μέλη της Ένωσης με υποψήφια ή εν δυνάμει κράτη προς ένταξη, ενισχύουν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην περιοχή. «Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να μένει πίσω και να οδηγείται στη φτώχεια ή την ανεργία» επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ελλάδα προωθεί παρόμοιες πολιτικές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκάνιων, ενισχύοντας τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του εμπορίου.

Στο διήμερο φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το σήμερα το μεσημέρι στο Μοναστήρι του Βενέδικτου στην Κατάνια, μνημείο ιστορικής κληρονομιάς, θα συζητηθούν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας στη θάλασσα και την ενδοχώρα την περίοδο 2021-2027 και οι προκλήσεις για τις χώρες τις περιοχής, που απορρέουν από τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, καθώς και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας.

Πριν από την έναρξη του φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπουργική συνάντηση στο δημαρχείο της Κατάνιας, απέναντι από τον καθεδρικό ναό Duomo, με τον δήμαρχο της πόλης να καλωσορίζει τους υπουργούς και τους 600 συμμετέχοντες από τις οκτώ χώρες, και να τονίζει πως αυτή η ιταλική πόλη είναι σύμβολο της Μεσογείου, σημειώνοντας ότι την ίδρυσαν οι Έλληνες τον 8ο αιώνα π.Χ.

Πιάνοντας το νήμα από τη Διακήρυξη των Ιωαννίνων, όπου πραγματοποιήθηκε το περυσινό φόρουμ, κατά το διήμερο φόρουμ θα γίνει απολογισμός της προόδου της Στρατηγικής, με έμφαση στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων στη μακρο-περιοχή, αλλά θα τεθούν και οι προτεραιότητες της επόμενης χρονιάς.

Σημειώνεται, πως το σχέδιο δράσης της Στρατηγικής έχει καθορίσει τους τέσσερις θεματικούς πυλώνες της και τις προτεραιότητές τους όπως προέκυψαν από διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους: Γαλάζια Ανάπτυξη, ∆ιασύνδεση της Μακροπεριφέρειας, Ποιότητα του Περιβάλλοντος, Αειφόρος/Βιώσιμος Τουρισμός.

Στη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου συμμετέχουν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Κροατία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Σλοβενία. Για πρώτη φορά συμμετείχε ως παρατηρητής και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε μία προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών της περιοχής. Η πΓΔΜ υπέβαλε αίτημα να γίνει η ένατη χώρα που θα συμμετέχει σε αυτήν τη Στρατηγική της ΕΕ.

Οι εργασίες του Φόρουμ θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρακευή 25 Μαϊου, με τη Διακήρυξη της Κατάνιας και την παράδοση της προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου στο Μουροβούνιο, όπου θα πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος το 4ο φόρουμ.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)