to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 22.10.2019

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος για την ψήφο των αποδήμων: Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο

«Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων


Ο τομεάρχης Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία στην πρόταση για την πρόβλεψη θέσεων αρχής που έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. «Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου

Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ:
Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση.
Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας  για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.

Η υπαναχώρηση της ΝΔ

Το θέμα του χρόνου απουσίας από την Ελλάδα παρέμενε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητήθηκε σήμερα το απόγευμα, στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής,  κατά την οποία ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε νέα πρόταση.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, τη Δευτέρα, υπήρξε εμπλοκή στο ζήτημα, το οποίο η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν «τεχνικό», προκαλώντας την αντίδραση του Γ. Κατρούγκαλου ο οποίος δήλωσε:

«Υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τη δική της πρόταση των τεσσάρων σημείων και όχι "τεχνικό" ζήτημα, όπως τεχνηέντως προβάλλεται, είναι η πραγματική αιτία της αδυναμίας συγκλίσεων στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Ψήφου Αποδήμων».

Όπως είχε τονίσει σε προηγούμενη δήλωσή του ο Γ. Κατρούγκαλος, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)