to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 29.10.2020

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Διγλωσσία και έλλειψη στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική

Διγλωσσία και εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης, στο υψηλότερο επίπεδο, που αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά το κενό στρατηγικής


Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις μας με την Τουρκία και την Αλβανία, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

 

«Το πρώτο μέρος της ενημέρωσης αφορούσε την Αλβανία και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμφωνία παραπομπής στη Χάγη. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η οποία είχε ξεκινήσει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, λόγω και προβλημάτων που αφορούν την Αλβανία και όχι εμάς, όπως μου εξήγησε ο ΥΠΕΞ, θεωρούμε θετική την παραπομπή στη Χάγη. Είναι ένας τρόπος αποδεκτός από το διεθνές δίκαιο και εμείς θεωρούμε ότι κάθε παρόμοια διαφορά και η διαφορά μας με την Τουρκία πρέπει να λυθεί βάσει του διαλόγου, των διερευνητικών επαφών και αν αυτές αποτύχουν με παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

 

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω την προφανή αντίφαση, στο δεύτερο μέρος της ενημέρωσης που αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, ανάμεσα στη δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη, κάτι που ο κύριος Δένδιας είχε ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο, στην κύρωση των συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ, και της πλήρους αποσιώπησης από τον πρωθυπουργό πρόσφατα στη Βουλή. Θυμίζω ότι μίλησε μόνο για Ιόνιο. Για να μην αναφερθώ σε δηλώσεις άλλων κορυφαίων υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που είπαν ότι είναι τάχα εθνικιστική κίνηση η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Όλα αυτά δείχνουν τη διγλωσσία και τις εσωτερικές αντιφάσεις της κυβέρνησης,  στο υψηλότερο επίπεδο, που αφορά τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά το κενό στρατηγικής, την έλλειψη πυξίδας, για την οποία όχι απλώς μεμφόμαστε την κυβέρνηση αλλά της ζητούμε να προχωρήσει σε Συμβούλιο αρχηγών ώστε να βρούμε επιτέλους εθνική στρατηγική».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)