to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 20.03.2017

Πολιτική

Καμιά εξαίρεση στις συντάξεις των αιρετών: Το υπουργείο απαντάει στα παραπλανητικά δημοσιεύματα

«Καμιά εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει και οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας»: Σαφή απάντηση δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το οποίο κάνει λόγο για «παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αλλά και τις συντάξεις αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387»


Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποσαφηνίζει αναλυτικά τα εξής:

- Οι μόνες κατηγορίες συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του νόμου, είναι αυτές που αναφέρονται ρητά στο άρθρο 4 του ν.4387/2016 (πολεμικές συντάξεις, συντάξεις Εθνικής Αντίστασης, συντάξεις λογοτεχνών-καλλιτεχνών, προσωπικές συντάξεις, συντάξεις λόγω ανικανότητας που προήλθε πρόδηλα και αναμφισβήτητα εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης).

- Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγονται εξαίρεση των βουλευτών και αιρετών α’ και β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Σχετικά με παραπλανητικές αναφορές στον Τύπο (σ.σ.: εδώ το σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου που αναπαράχθηκε σε πολλές ιστοσελίδες), αποδεικνύονται αμέσως ψευδείς. Σε ότι αφορά τους ευρισκόμενους εν θητεία βουλευτές, δεν συντρέχει λόγος έκδοσης των συντάξεων και ως προς τον επανυπολογισμό, πρόκειται για μια διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2018 και έως τότε θα έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος και γι’ αυτή την κατηγορία.

- Για πολλοστή φορά λοιπόν, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκαθαρίζει ότι καμιά τέτοια εξαίρεση δεν πρόκειται να υπάρξει και οι αιρετοί αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους λοιπούς ασφαλισμένους της χώρας.  

Γ. Κατρούγκαλος: «Απόλυτη παραπληροφόρηση»

Νωρίτερα, μέσω twitter, ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, απάντησε στο δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου το οποίο κάνει λόγο για «παράθυρο εξαίρεσης για τις βουλευτικές συντάξεις αλλά και τις συντάξεις αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 4387». Ο Γ. Κατρούγακλος χαρακτηρίζει τον σχετικό ισχυρισμό «απόλυτη παραπληροφόρηση» δεδομένου ότι, όπως τονίζει στο σχετικό του σχόλιο στο twitter, με το άρθρο 4 του προαναφερθέντος νόμου, καταργήθηκε η εξαίρεση βουλευτών και το άρθρο 13 ορίζει ότι οι αναπροσαρμογές στις συντάξεις ισχύουν για όλους. 

(ο Γ. Κατρούγκαλος απαντάει στο newpost.gr που, όπως και άλλες ιστοσελίδες, αναπαρήγαγε το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής)

«Σαφώς και όχι, είναι εσκεμμένη παραπληροφόρηση» ότι εξαιρούνται από τις περικοπές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ομάδες που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως οι βουλευτές, ξεκαθάρισε μιλώντας στο Κόκκινο το πρωί της Δευτέρας ο Γ. Κατρούγκαλος. Οι βουλευτές δεν είναι κάτι το ξεχωριστό, υπήρχε νέφος παραπληροφόρησης, μαύρης και γκρίζας προπαγάνδας για οτιδήποτε κάναμε σε σχέση με το ασφαλιστικό, όπως είπε.

«Η αλήθεια σε σχέση με τους βουλευτές σε σχέση με το ασφαλιστικό είναι ότι -μετά και από ρητή παρέμβαση του πρωθυπουργού πέρυσι την Άνοιξη- ορίστηκε στο άρθρο 4 του νόμου ότι δεν ισχύει καμία εξαίρεση για τους βουλευτές. Απαλείφθηκε η οποιαδήποτε εξαίρεση σχετικά με αυτούς. Στο άρθρο 13 ορίζεται ρητά ότι οι αναπροσαρμογές που προβλέπει ο νόμος εφαρμόζονται σε όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται», ξεκαθάρισε ο κ.Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ήταν μία τομή που εκκρεμούσε επί δεκαετίες και την έκανε η Αριστερά στην Ελλάδα, με την ενοποίηση των ταμείων αλλά κυρίως των κανόνων, υπακούοντας στην βασική, καταστατική αρχή της Αριστεράς, την ισονομία. Η πρόβλεψη για την Εθνική Σύνταξη στο όριο της φτώχειας υπακούει στην άλλη αρχή, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτές οι θεσμικές τομές δεν αμφισβητούνται από κανέναν».

Παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα εφαρμογής ... ειδικά σε μία μεταρρύθμιση που δεν είχε μεταβατική περίοδο, όπως οι ανάλογες στην Ευρώπη, λόγω των απαιτήσεων των δανειστών», φέροντας ως παράδειγμα την αδυναμία της ΕΛΣΤΑΤ να εφαρμόσει έναν δείκτη αύξησης μισθών που ισχύει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, «ακριβώς επειδή δεν είχε η ίδια εφαρμόσει ανάλογη μεθοδολογία».

Παρά τις αμφισβητήσεις, που «οφείλονται στο αναντίρητο γεγονός ότι οι συντάξεις είναι πολύ χαμηλές στην Ελλάδα γιατί αυτή είναι η οικονομική κατάσταση που μας οδήγησαν τα προηγούμενα χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων», η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι θετική και θα την  πιστωθεί η Αριστερά, εκτίμησε ο ίδιος.,

 

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)