to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 26.07.2022

Πολιτική

Γ. Καμίνης: «Δεν αποκλείω οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων να γίνονται με outsourcing»

Τη χοντροκομμένη μεθόδευση της κυβέρνησης, μέσω νομοθετικής διάταξης, προκειμένου να μην απαντήσει η ΑΔΑΕ στον Θ. Κουκάκη, υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής ο Γ. Καμίνης


«Χοντροκομμένη μεθόδευση της κυβέρνησης» για να αποκρυβεί η αξιοποίηση του Predator, μέσω νομοθετικής διάταξης που ψήφισε η Βουλή μετά το δημοσίευμα του Inside Story για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καμίνης που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας, πριν από λίγη ώρα.

«Για πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε για το Predator, την άνοιξη του τρέχοντος έτους, όταν μέσα από ένα δημοσίευμα του Inside Story, μάθαμε ότι αυτό το κακόβουλο λογισμικό είχε τοποθετηθεί στο κινητό ενός δημοσιογράφου, του κ. Κουκάκη. Ο κ. Κουκάκης είχε προηγουμένως προσφύγει στην ΑΔΑΕ. Είχε προσφύγει για να μάθει αν παρακολουθείται το κινητό του. Και επειδή, σύμφωνα με το νόμο 2225/94, η ΑΔΑΕ θα ήταν υποχρεωμένη, εφόσον διαπίστωνε παρακολούθηση παράνομη του κινητού του, να τον πληροφορήσει, γι' αυτό είδαμε στις 31 Μαρτίου του 2021, να δημοσιεύεται στο τεύχος Α48 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ως τροπολογία, σε ένα νομοθέτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας εναντίον του Covid, να έχει περάσει μια τροπολογία η οποία αντικαθιστά το άρθρο 5 του Ν.2225/94 και υποχρεώνει την ΑΔΑΕ να μην παρέχει καμία απολύτως πληροφορία στον θιγόμενο, εάν η παρακολούθηση του τηλεφώνου του έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και η διάταξη αυτή ψηφίστηκε αναδρομικά και αυτό ακριβώς είναι ένα από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλη αυτή η μεθόδευση έγινε για να μην πληροφορήσει η ΑΔΑΕ τον κ. Κουκάκη, ότι είχε παρακολουθηθεί το τηλέφωνό του», είπε ο Γιώργος Καμίνης.

Προσέθεσε δε απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Κύριε υπουργέ, είστε πολύ τυχερός που η ΕΥΠ δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές σας. Παρ' όλα αυτά το σκάνδαλο παραμένει γιατί η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Σε αυτό το οποίο συνέβη εμείς θα δώσουμε συνέχεια. Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι στα τηλέφωνα των Ελλήνων πολιτών, και όχι μόνο στα τηλέφωνα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας. Το γεγονός ότι μας διαβεβαιώνει υπεύθυνα η κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ ή άλλη ελληνική δημόσια υπηρεσία δεν έχει προμηθευτεί το Predator, εμάς δεν μας καθησυχάζει. Λαμβάνοντας υπόψη και την τροπολογία που προανέφερε και αναλογιζόμενος τη χοντροκομμένη μεθόδευση στην οποία προέβη η κυβέρνηση, δεν θεωρώ διόλου απίθανο μετά και τις αποκαλύψεις του Inside Story, οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων να γίνονται με outsourcing προκειμένου να καταστρατηγείται το Σύνταγμα. Δεν το θεωρώ διόλου απίθανο».

«Βλέπουμε ότι δυστυχώς στη χώρα μας, για να διαπιστώσουμε παρανομίες ή σκάνδαλα, πολύ συχνά πρέπει να το μάθουμε από το εξωτερικό», είπε επίσης ο κ. Καμίνης και επισήμανε ότι το Predator παρακολουθεί τηλεφωνικές συνομιλίες, ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει πρόσβαση στα passwords, στα κείμενα, στις φωτογραφίες, στο ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, και μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα του κινητού. «Παραβιάζεται με αυτό τον τρόπο το απαραβίαστο των επικοινωνιών και της αλληλογραφίας, η προστασία του ιδιωτικού βίου, η ελεύθερη συμμετοχή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή και παραβιάζεται η ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων», είπε ο κ. Καμίνης αναφερόμενος στις διατάξεις του Συντάγματος που έχουν παραβιαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)