to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 19.06.2015

πηγή: στο Κόκκινο

Αθλητισμός

Γ. Ιωαννίδης (CAS): «Εξαιρετικά δύσκολο για ΠΑΟ και ΠΑΟΚ να δικαιωθούν στην ΟΥΕΦΑ για τιμωρία του Ολυμπιακού»

Ο κ. Ιωαννίδης μίλησε στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και την επιβολή περιοριστικών όρων στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ξεκαθάρισε πως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να προσφύγουν στην ΟΥΕΦΑ και να έχουν οφέλη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρώντας το δικονομικά ως ανέφικτο.


Της Αλέκας Ζουμή

Ο δικηγόρος Γρηγόρης Ιωαννίδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιου Χάλαμ του Σέφιλντ, με εμπειρία σχεδόν 15 ετών σε υποθέσεις στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), εκπροσωπώντας αθλητές διεθνούς βεληνεκούς. Να σημειωθεί μάλιστα πως πριν από μερικά χρόνια, το Sports Business International τον είχε αναδείξει ως έναν από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο. 

Ο κ.Ιωαννίδης μίλησε στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και την επιβολή περιοριστικών όρων στον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ξεκαθάρισε πως θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να προσφύγουν στην ΟΥΕΦΑ και να έχουν οφέλη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θεωρώντας το δικονομικά ως ανέφικτο.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΠΟ θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει την δική της έρευνα, ενώ υπογράμμισε πως εάν η ΟΥΕΦΑ στέλνει πράγματι άνθρωπό της στην Ελλάδα προκειμένου να συναντηθεί με τον ανακριτή Ανδρεάδη, σημαίνει ότι χρειάζεται ενημέρωση. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του δικηγόρου Γρηγόρη Ιωαννίδη στο Κόκκινο: 

---Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα προσφύγουν στην ΟΥΕΦΑ προκειμένου να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός, μετά τα περιοριστικά μέτρα στον Βαγγέλη Μαρινάκη.  Πόσο εφικτό είναι να συμβεί κάτι τέτοιο;

Στην θεωρία φυσικά όλα γίνονται αλλά δικονομικά ίσως να είναι και ανέφικτο για τις δύο ομάδες, συγκεκριμένα για να εξετάσει η ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να μπορούν να αποδείξουν το έννομο συμφέρον, οπότε η ερώτηση σε αυτή την περίπτωση είναι 'ποιο είναι το έννομο συμφέρον του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Φαντάζομαι πως οι δύο ομάδες εάν καταθέσουν μία αίτηση στην ΟΥΕΦΑ θα ζητούν πιθανότατα την τιμωρία του Ολυμπιακού. Για την τιμωρία του Ολυμπιακού όμως θα πρέπει πρώτα να αποδειχτεί κάποια πειθαρχικά αξιόποινη πράξη ή ποινικά αξιόποινη πράξη και αυτή τη στιγμή απ όσο γνωρίζω κι εγώ η υπόθεση βρίσκεται στο εξεταστικό σημείο της πράγμα που σημαίνει πως ο ειδικός ανακριτής συλλέγει τα αποδεικτικά στοιχεία εάν υπάρχουν αυτά, εξετάζει τους μάρτυρες και προσπαθεί να αξιολογήσει εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να είναι εξαιρετικά δύσκολο και για τον ΠΑΟΚ και για τον Παναθηναϊκό να αποδείξουν αυτό το σημαντικό λεγόμενο έννομο συμφέρον. 

---Κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, εάν ένας πρόεδρος κριθεί ένοχος σε ποιες περιπτώσεις τιμωρείται η ομάδα;

Εξαρτάται βέβαια και με τις πράξεις για τις οποίες ένας πρόεδρος μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας κατηγορείται και φυσικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι όντως έχουν διατελεστεί αξιόποινες πράξεις. Σ αυτή την περίπτωση όμως είναι καθαρά στην διακριτική ευχέρεια κάθε επιτροπής η οποία θα αποφασίσει για την τιμωρία, μιλάω πάντοτε για το πειθαρχικό κομμάτι και όχι το ποινικό, κατά πόσο θα τιμωρήσει και τον πρόεδρο της ΠΑΕ αλλά και την ίδια την ομάδα. Κυρίως θα πρέπει να ξεκινήσει η πειθαρχική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο, πάντοτε βέβαια με την συνδρομή της ΟΥΕΦΑ. Είναι άλλωστε πάγια πολιτική της ΟΥΕΦΑ να δίνει πάντοτε την δυνατότητα στην εθνική ομοσπονδία να αποφασίζει για εθνικά θέματα.και αυτό είναι ένα καθαρά εθνικό θέμα. 

---Εάν θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα και η ΕΠΟ;

Ναι, συμφωνώ, η ΕΠΟ σε συνεργασία πάντοτε με τις υπόλοιπες διοργανώτριες αρχές θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει την έρευνα, δεν μπορώ όμως να γνωρίζω γιατί δεν το έχει κάνει.

----Εάν υπάρχουν δεδικασμένα και παραδείγματα σε άλλες χώρες:

Υπάρχουν παραδείγματα που θυμίζουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όμως θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως τα πραγματικά περιστατικά και το υλικό των αποδεικτικών στοιχείων είναι πάντοτε διαφορετικά σε κάθε συγκεκριμένη υπόθεση. Δεν θα πρέπει να συγχέουμε διαφορετικές περιπτώσεις. 

----Για τις μέχρι τώρα κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας όσον αφορά την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Οι κινήσεις μιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες από τις κινήσεις μιας αθλητικής ηγεσίας παρόλα αυτά θα έλεγα πως οποιαδήποτε κίνηση κι αν γίνει προς εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να θεωρηθεί θετική εφόσον αυτή η κίνηση δεν γίνεται με τρόπο εκδικητικό και προς ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Βέβαια, η εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να γίνει μόνο με χρήση αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο της νομιμότητας και με διοργανώτριες αρχές οι οποίες - και θέλω να το τονίσω αυτό - θα στελεχώνονται από άτομα που πιστεύουν στην διαφάνεια και την ισονομία. Αυτό βέβαια για να επιτευχθεί χρειάζονται σημαντικές αλλαγές τόσο στην παιδεία και στη νοοτροπία μιας χώρας αλλά και στον πολιτισμό μιας κοινωνίας όπως είναι η ελληνική. 

---Για το που θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα, τι φταίει και δεν έχουμε μια π.χ ποδοσφαιρική ομοσπονδία που να εμπιστεύεται ο φίλαθλος;

Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να λυθεί, θα πρέπει να υπάρχει θέληση από αυτούς που στελεχώνουν συγκεκριμένα σημεία της αθλητικής ηγεσίας είτε αυτή λέγεται ΕΠΟ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκαιο κανόνων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκαιο κανόνων στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα που θα πρέπει να ακολουθηθεί και κυρίως να εφαρμοστεί. Και όπου υπάρχουν αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να υπάρχουν και ανάλογες αποφάσεις οι οποίες να δίνουν όχι μόνο το παράδειγμα αλλά και να πιστοποιούν ότι υπάρχει κράτος νομιμότητας. 

----Για την πιθανή επίσκεψη στην Ελλάδα ανθρώπου της ΟΥΕΦΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον ανακριτή Ανδρεάδη:

Συνηθισμένο είναι κυρίως σε θέματα πολιτικής της ΟΥΕΦΑ διότι η ΟΥΕΦΑ πάντοτε διεξάγει την δική της έρευνα και συλλέγει στοιχεία σε σχέση με παραβάσεις κανόνων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αυτή την στιγμή φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία ίσως να πιστοποιούν τις κατηγορίες εναντίον αυτών των συγκεκριμένων ατόμων αλλά από την στιγμή που η ΟΥΕΦΑ αποφασίζει να στείλει δικό της άνθρωπο στην Ελλάδα, σημαίνει ότι χρειάζεται ενημέρωση και χρειάζεται ενημέρωση γιατί σε περίπτωση που υπάρχει παράβαση κατά κανόνων δικαίου τότε θα πρέπει ουσιαστικά η ΟΥΕΦΑ να αποφασίσει πάντα σε συνεργασία με την ΕΠΟ για το ποιες θα είναι οι ποινές, αν θα είναι ενάντια σε ομάδες ή σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία στελεχώνουν αυτές τις ομάδες. Δεν θα το έλεγα πως είναι πρόωρη, φαντάζομαι πως είναι επίσκεψη που έχει ως στόχο της την ενημέρωση, αυτό τείνει να γίνει όχι μόνο ελληνικό θέμα αλλά και ευρωπαϊκό θέμα". 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)