to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 29.03.2016

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Γ. Χουλιαράκης: Αρκετά μέτρα δεν θα υλοποιηθούν λόγω της καλύτερης πορείας των εσόδων

Στην εκτίμηση ότι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα νομοθετηθούν, αλλά δεν θα υλοποιηθούν λόγω της καλύτερης πορείας των φορολογικών εσόδων προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απολογισμό κι Ισολογισμό του Κράτους σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού


Στην εκτίμηση ότι αρκετά από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα νομοθετηθούν, αλλά δεν θα υλοποιηθούν λόγω της καλύτερης πορείας των φορολογικών εσόδων προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απολογισμό κι Ισολογισμό του Κράτους σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι το 2015 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%, ενώ ο στόχος ήταν -0,25% κι αναφέρθηκε στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2016 που δείχνουν σημαντική υπέρβαση των στόχων τον Γενάρη (393 εκατ. ευρώ στα έσοδα, 483 εκατ. ευρώ στις δαπάνες).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην σημαντική αποτελεσματικότητα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη παρθεί και «μας επιτρέπει να πάρουμε λιγότερα μέτρα από όσα περιμέναμε για το 2017 και 2018». Ο Γ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2016 είναι «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» από τους πρώτους δύο μήνες κι ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκτέλεση βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η μεγάλη διαφορά της τρέχουσας διαπραγμάτευσης από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις είναι ότι βάση διαπραγμάτευσης δεν είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ, αλλά η ελληνική εκτίμηση που είναι ίδια με της ΕΚΤ. Ο Γ. Χουλιαράκης επισήμανε τις εκτιμήσεις για την κάλυψη του στόχου του 3% του ΑΕΠ, 1% από το οποίο θα προέλθει από την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.
Φορολογία εισοδήματος: Επιβάρυνση των εισοδημάτων άνω των 65,000 ευρώ, ελάφρυνση της μεσαίας τάξης

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το υπόλοιπο 2% του ΑΕΠ θα καλυφθεί από την μεταρρύθμιση στην φορολογία εισοδήματος, μεταρρύθμιση που θα είχε συμφωνηθεί ήδη αν δεν υπήρχε ένσταση από τον ΔΝΤ, αλλά κι από άλλα έσοδα, όπως η προσδοκία για 500 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια μετά από τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τον ΟΠΑΠ.

Σχετικά με την φορολογία εισοδήματος, ο Γ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι θα υπάρξει επιβάρυνση για τα εισοδήματα πάνω από 65,000 ευρώ, ενώ, σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα, θα υπάρξει ελάφρυνση της μεσαίας τάξης. Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική απλοποίηση της φορολογίας που αποθαρρύνει φοροδιαφυγή.

Κοινή εκτίμηση όλων το θετικό πρόσημο της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το 2016 είναι ένα έτος καμπής για την ελληνική οικονομία» επισημαίνοντας ότι είναι «κοινή εκτίμηση όλων», και της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών, αλλά κι ανεξάρτητων θεσμών, όπως ο ΟΟΣΑ, ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο από το δεύτερο εξάμηνο και συγκεκριμένα από το τρίτο τρίμηνο του 2016. Ο Γ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι από εκεί και πέρα θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δίνοντας έμφαση στην βιωσιμότητά τους, σε αντίθεση με τους θετικούς, πλην όμως «αναιμικούς» ρυθμούς ανάπτυξης του 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι υπάρχει αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τόσο λόγω της συμφωνίας του Αυγούστου, όσο και λόγω του επικείμενου κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης «πριν το τέλος του επόμενου μήνα» και το συνακόλουθο άνοιγμα της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα υπάρξει «σταδιακή, αλλά πλήρης» άρση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)