to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:38 | 08.02.2016

Κοινωνία

Γ. Γαβρίλης: Μαζί με τους δημάρχους στηρίζουμε τη λειτουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό

«Ναι» υπό τρεις προϋποθέσεις λένε οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό. Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των Δημάρχων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γ. Γαβρίλη.


Ο κ. Γαβρίλης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον Σπύρο Γεράρδη, σημείωσε ότι το σύνολο των δημάρχων, αντιλαμβάνεται την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα για την διαχείριση της κατάστασης. 

«Η απόφαση της κυβέρνησης για να δημιουργηθεί ένας χώρος που θα φιλοξενεί τους πρόσφυγες στην περιοχή Σχιστό του Πειραιά ήταν μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε καθώς δεν υπήρχε καμία συνεννόηση, ωστόσο καταλαβαίνοντας την σημασία του προβλήματος πήραμε τις ανάλογες πρωτοβουλίες» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.
 

«Αποφασίσαμε να στηρίξουμε τη λειτουργία του χώρου αυτού, υπό τρεις προϋποθέσεις» σημείωσε ο Γιώργος Γαβρίλης, και συνέχισε: 
 

-«Η πρώτη προϋπόθεση αφορά των αριθμό των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται, έτσι ώστε να καθιστά τον χώρο διαχειρίσιμο, για να έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε τους ανθρώπους που θα βρίσκονται εκεί, για να υπάρξουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Η ενημέρωση του ΥΕΘΑ μιλά για 600 ανθρώπους». 
 

-«Δεύτερη προϋπόθεση είναι η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για την λειτουργία του κέντρου, έτσι ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση, και ορισμένοι να παραπληροφορούν δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας για να δημιουργήσουν ένα πολιτικό κεφάλαιο» 
 

Αναφερόμενος στους κύκλους που τροφοδοτούν τον φασισμό και τον ρατσισμό, και σχολιάζοντας την ένταση που δημιουργήθηκε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Γαβρίλης τόνισε ότι «Παρά την προσπάθεια που κάνανε ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε αλλά γύρισε την πλάτη στην Χρυσή Αυγή». 


-«Τρίτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει σχεδιασμός που μεταξύ των άλλων θα χωροθετεί πολλούς περισσότερους χώρους στο λεκανοπέδιο, έτσι ώστε όταν υπάρξουν έκτακτες συνθήκες να έχουμε την ικανότητα την ίδια στιγμή να πετύχουμε την διασπορά αυτών των ανθρώπων σε πολλά διαφορετικά σημεία, έτσι ώστε να καταστούν ικανά να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους και να μην υπάρχουν επιπτώσεις στις πόλεις».
 

Αναφορικά με την σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 15.00 στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το θέμα με την συμμετοχή του Υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, των Δημάρχων της περιοχής και του ίδιου, ο κ. Γαβρίλης σχολίασε ότι «Ο Πειραιάς και το λιμάνι είναι η μεγαλύτερη πύλη υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα. Όταν προκύπτουν προβλήματα στην πύλη εξόδου από την χώρα, ξαφνικά συγκεντρώνονται καθημερινά 5.000 άτομα. Αν υπάρξει εμπλοκή δυο και τρεις ημέρες μαζεύονται 10-15.000 άνθρωποι». 
 

«Γι’ αυτό ζητάμε να υπάρξει ένας νέος καταμερισμός στο σύνολο της χώρας που να δίνει τη δυνατότητα πλοία να κινούνται και προ άλλα λιμάνια, για να καθίσταται διαχειρίσιμη η αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων αναγκών» ανάφερε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)