to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:27 | 14.05.2019

Κοινωνία

Γ. Δρούγκας (εκπρ. εργαζόμενων «Παπαστράτος»): Ποτέ καλύτερα με περισσότερες ώρες δουλειάς

Σωματεία ισχυρά που ενδιαφέρονται για το καλό των εργαζόμενων και όχι των κομμάτων, πετυχαίνουν, στην «Παπαστράτος» μειώθηκαν οι ώρες εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και με όλα τα επιδόματα, είπε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Δρούγκας μιλώντας Στο Κόκκινο


Σωματεία ισχυρά που ενδιαφέρονται για το καλό των εργαζόμενων και όχι των κομμάτων, πετυχαίνουν, στην «Παπαστράτος» μειώθηκαν οι ώρες εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών και με όλα τα επιδόματα, είπε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Δρούγκας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. «Σε καμία περίπτωση εργαζόμενος δεν αποδίδει περισσότερο και δεν είναι καλύτερα όταν δουλεύει περισσότερες ώρες», ξεκαθάρισε.

Σχολιάζοντας τις θέσεις Μητσοτάκη για «επταήμερο» στην ελληνική πραγματικότητα της ανεργίας, ο κ. Δρούγκας σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε και τις ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος … να δούμε, για ποια ΓΣΕΕ μιλάμε σήμερα; Ποιος είναι ο αντίκτυπος στον εργαζόμενο από δύο συνέδρια-παρωδία; Χωρίς την ευθιξία κανενός να παραιτείται; Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας, σαν συνδικαλιστικό κίνημα. Να επανατοποθετήσουμε το τι συνδικαλιστικό κίνημα θέλουμε, να το αγκαλιάσουμε».

«Παραδείγματα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά για (και) για την περίπτωση της «Παπαστράτος», «όπου υπάρχουν ισχυρά σωματεία που ενδιαφέρονται για το καλό των εργαζόμενων, όχι για κόμματα ή άλλους σκοπούς, βλέπουμε να πετυχαίνουν. Τρανό παράδειγμα είναι αυτό στον εργασιακό μου χώρο, υπάρχει ισχυρό, δυνατό σωματείο. Οι εργαζόμενοι το ακολουθούν, είναι πάντα μαζί με το σωματείο ανεξάρτητα από το ποιοι είναι στο προεδρείο. Γι’ αυτό πετυχαίνουμε αυτά που πετυχαίνουμε».

Τόνισε παράλληλα ότι «σε καμία περίπτωση εργαζόμενος δεν αποδίδει περισσότερο και δεν είναι καλύτερα όταν δουλεύει περισσότερες ώρες. Αλλά ας τα λύσουν τα κόμματα, εμείς από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να κάνουμε το αυτονόητο, την προστασία της νομοθεσίας και τον αγώνα για να διορθωθεί η νομοθεσία όπου είναι εις βάρος του εργαζόμενου».

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Δρούγκας αναφέρθηκε εκτενώς στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπογράφηκε πέρυσι μεταξύ του σωματείου και της διοίκησης της Παπαστράτος, «λόγω των αυξημένων αναγκών από τη νέα επένδυση των 400 εκατ. ευρώ από την Philip Morris για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου και μετάβαση στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού ... με λειτουργία του εργοστασίου Δευτέρα με Κυριακή».

Ωστόσο δεν περιελάμβανε «σε καμία περίπτωση εργασία συναδέλφων μου Δευτέρα με Κυριακή», ξεκαθάρισε ο κ. Δρούγκας, «ίσα-ίσα, οι συνάδελφοί μου στο νέο καθεστώς λειτουργίας του εργοστασίου θα δουλεύουν λιγότερες ώρες από το κλασικό 40ωρο που γνωρίζει ο μέσος Έλληνας. Αυτή ήταν η συμφωνία που έκανε το σωματείο με την εργοδοσία».

Όπως προσέθεσε, «στην πλήρη ανάπτυξη του νέου μοντέλου με την αύξηση των παραγωγών, που προσδοκούμε να φτάσουμε στα 20 δισ. ευρώ (με πάνω από 80% εξαγωγικό προϊόν), ο εργαζόμενος στην «Παπαστράτος» … στην παραγωγή, θα εργάζεται 4 ημέρες συνεχές οκτάωρο με δύο ημέρες ανάπαυλα, δηλαδή μεσοσταθμικά 37,3 ώρες εβδομαδιαίως, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και με όποια επιδόματα απορρέουν, νυχτερινό, βάρδιας, προσαύξηση 75% τις Κυριακές, κτλ».

Μέσα από αυτή την συμφωνία επίσης προέκυψαν 400 νέες προσλήψεις για την αύξηση της παραγωγής του, τόνισε ο κ. Δρούγκας. Για όλα αυτά τα θετικά, το αντάλλαγμα ήταν η μετατροπή της λειτουργίας του εργοστασίου από Δευτέρα-Παρασκευή σε Δευτέρα-Κυριακή. Σε καμία περίπτωση, της εργασίας στο εργοστάσιο, όπως επανέλαβε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)