to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 18.03.2021

Οικονομία

Γ. Δραγασάκης: Το ζήτημα της διαγραφής του χρέους που δημιουργήθηκε επί πανδημίας πρέπει να τεθεί στο τραπέζι

«Η Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης που υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του


Το ζήτημα του χρέους που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας έθιξε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον Real FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Αναλυτικά τα σημεία της συνέντευξης:

Το οριζόντιο lockdown υλοποιείται για να κερδίσει μια χώρα χρόνο και να προετοιμαστεί. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπήρξε επαρκής προετοιμασία.

Τα μέτρα στήριξης που λήφθηκαν, αν και ανεπαρκή, αν δεν υπήρχαν θα ήταν εξαιρετικά χειρότερη η κατάσταση. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαρχής μιλούσε για έγκαιρα και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Η Ελλάδα έλαβε μέτρα στήριξης που υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γι’ αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού από τώρα της επόμενης ημέρας, με πολιτικές μόνιμου χαρακτήρα.

 Για την επόμενη ημέρα χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός μόνιμων πολιτικών με κλαδικό και τομεακό χαρακτήρα. Πολιτικές που θα κινητοποιούν:

  • Αναδιάρθρωση​
  • Μετασχηματισμό
  • Συνέργειες,

ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα χρειάζονται στήριξη. Οι αποφάσεις για ειδικά ταμειακά προγράμματα και εργαλεία πρέπει από τώρα να ληφθούν, που ακόμα η Ευρώπη αντιμετωπίζει με εσωτερική συναίνεση την κρίση. Συναίνεση που, αν κάποιες μεγάλες χώρες υπερβούν την κρίση, δεν θα είναι δεδομένη μετά.

Τα μέτρα που η Ευρώπη έλαβε σε αυτήν την κρίση, καταδεικνύει ότι και το 2010 και το 2015 οι επιλογές της Ευρώπης και για την Ελλάδα δεν ήταν «τεχνικές», όπως παρουσιάζονταν, αλλά πολιτικές. Ευτυχώς σήμερα δεν κρατήθηκε η τότε στάση. Βέβαια πρόκειται για μια πικρή δικαίωση, το να λαμβάνονται σήμερα μέτρα που προτείναμε και τότε αντιμετωπίζονταν ως «ανέφικτα», αφού αντιλαμβανόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ως χώρα.

Το ζήτημα του χρέους που δημιουργήθηκε επί πανδημίας, ενός χρέους όχι «αναπτυξιακού» αλλά για την «επιβίωση», πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Και ειδικά η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να το θέσει, μαζί και με άλλες χώρες του Νότου, που ούτως ή άλλως επιβαρύνονται από παλιά χρέη. Και συνολικά η Ευρώπη πρέπει να δει εξαρχής το δημοσιονομικό πλαίσιό της μετά την πανδημία. Μοιάζει αδιανόητο να έχουμε απλά επιστροφή στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που πέρα από τα πολλά αρνητικά του, πλέον είναι και ανεπίκαιρο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)