Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς και Άννα Χατζησοφιά, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι,  μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου. Τη συζήτηση διεύθυνε η συντονίστρια της οργάνωσης ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, Χριστίνα Μαχαίρα.

Μετά τη βασική τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση, όπου καταγράφηκαν οι προβληματισμοί για τις πολιτικές εξελίξεις, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και να τεθούν ουσιαστικά ερωτήματα σε πλήθος θεμάτων, οικονομικών κατά κύριο λόγο αλλά και καθημερινών πρακτικών, κουλτούρας, αξιών της Αριστεράς και φυσικά θεσμών και ανατροπών. Κυρίαρχη αναζήτηση, κύριο αίτημα και ζητούμενο, πως θα γίνει πράξη η ανατροπή. Πως θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο «πολιτικής σύγκρουσης» που θέλει να οριοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όπου όλοι θα κληθούν να πάρουν θέση. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ενώ είχαν ήδη συμπληρωθεί τρεις ώρες, οι ερωτήσεις δεν σταματούσαν κάνοντας τον Γ. Δραγασάκη να πει αστειευόμενος «μα καλά, όλα σήμερα θα τα λύσουμε!»

Ο Γ. Δραγασάκης αφού συνεχάρη τη νέα δημοτική αρχή, εξέφρασε την αλληλεγγύη του, στον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο «για τις άδικες επιθέσεις που δέχεται από ορισμένα ΜΜΕ λόγω του ότι έδωσε τη δυνατότητα να ακουστούν μουσικές και μνήμες ταυτισμένες με την ιστορία του λαού μας.»

Το ΕΑΜ είναι η ιστορία ενός λαού που επιτυγχάνει την ανάταση, την ενότητα και το φρόνημα

Αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολική σημασία της αναφοράς στο ΕΑΜ κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη λέγοντας: «Η ιστορία του ΕΑΜ, είναι η ιστορία ενός λαού που καταφέρνει να αποκτήσει ένα φρόνημα, μια ενότητα, μια ανάταση μέσα σε δύσκολους καιρούς και να δώσει ένα νικηφόρο αγώνα, ως ένας Δαυίδ απέναντι σε έναν τεράστιο Γολιάθ και αυτή είναι μια ιστορία του τόπου μας, όχι μόνο της Αριστεράς είναι μια ιστορία όλων των λαών που έχουν περάσει αντίστοιχες συνθήκες».

Εξηγώντας ότι «ο λόγος που κάνω αυτή την αναφορά είναι ότι, όσοι τουλάχιστον έτυχε να γνωριστούν έστω και από τα βιβλία, με την εμπειρία αυτής της ιστορίας, έχουν ένα παράδειγμα πως μπορούν να δημιουργηθούν νέοι θεσμοί, από το μηδέν, με λαϊκή αυτενέργεια, πως μπορούν να λυθούν προβλήματα χωρίς λεφτά, με την αλληλεγγύη, πως μπορούν να πολεμηθούν πολλοί μεγάλοι αντίπαλοι».

«Ζούμε μια ιδιόμορφη κρίση σήμερα, ζούμε προβλήματα πολέμου, εν καιρώ ειρήνης» πρόσθεσε τα στοιχεία της κρίσης 25% ύφεση, 27% ανεργία, 40% παιδική φτώχεια, τονίζοντας ότι αυτά δεν είναι συνηθισμένα» και επεσήμανε ότι τόνισε ότι η κρίση είναι δομική, κρίση κανόνων, μια παγκόσμια διαμάχη για το πώς θα διευθετήσουμε τη ζωή μας. Επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καταρρέει: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν έγινε ποτέ ουσιαστικά διαπραγμάτευση γύρω από αυτό, δεν έχει οικοδομηθεί οποιοσδήποτε αναπτυξιακός ορίζοντας, ζούμε επιδείνωση των συνθηκών, με φυγή κεφαλαίων από την αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ύφεσης Ευρώπη.

Ζούμε ένα θλιβερό επίλογο μιας θλιβερής στρατηγικής

«Ζούμε ένα θλιβερό επίλογο μιας θλιβερής στρατηγικής» εξήγησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι αντί της επιβράβευσης που προσδοκούσε η κυβέρνηση, βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα αδιέξοδο και συζητά για νέα Μνημόνια. Ενώ τόνισε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα που επικαλείται, η κυβέρνηση, μαρτυρά πόσο μακριά είναι, όχι μόνο από την αντιμετώπιση, αλλά και από την κατανόηση της.

«Δεν ζούμε μια κρίση διαχείρισης,  αλλά μια κρίση δομική, μια κρίση του ίδιου του υποδείγματος. Ζούμε μια παγκόσμια διαμάχη όχι για το πώς θα τηρηθούν οι κανόνες, αλλά ποιοι θα είναι οι νέοι κανόνες που θα ορίζουν τη συλλογική ζωή, ποιες θα είναι οι νέες αρχές που θα λειτουργήσει η οικονομία». «Το πρόβλημα που ζούμε σήμερα, δεν είναι πως θα επιστρέψουμε σε μια χαμένη κανονικότητα, αλλά το πώς θα δημιουργήσουμε μια νέα κανονικότητα. Το δίλημμα που έχουμε είναι να επιλέξουμε ανάμεσα στους νόμους των αγορών και στη δημοκρατία».

«Όταν έχεις μια οικονομία στην ύφεση, πως θα γίνουν επενδύσεις;» είπε, ενώ έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα στήριξης και δράσης από τα κάτω για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του. Ανέλυσε τους στόχους του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πρώτη δέσμη άμεσων μέτρων για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ο στόχος είναι η αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, του πολιτικού συστήματος, αλλά και η μετάβαση προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Με μνημόνια και χρέος δεν γίνεται να προχωρήσουμε σε ένα νέο παραγωγικό σύστημα, πράγμα που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να ξαναδώσει στο λαό την ελπίδα να αγωνίζεται

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται «από τα αριστερά» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι είναι «ψίχουλα» αυτά που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι η κρίση έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του λαού και της νεολαίας η οποία μεταφράζεται σε τρία επίπεδα οικονομική, κοινωνική, θεσμική υποβάθμιση. Κατά προτεραιότητα, λοιπόν, κύρια επιδίωξη μιας αριστερής κυβέρνησης, πέρα από την αύξηση του μισθού και την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι να αποκαταστήσει τα δικαιώματα του λαού, τους θεσμούς που έχουν πληγεί.  «Να ξαναδώσει στο λαό την ελπίδα να αγωνίζεται». Χαρακτήρισε τέλος «ισοπεδωτική» την αντίληψη περί "ψίχουλων" που οδηγεί τον λαό στην αδρανοποίηση, περιμένοντας "ότι θα τα δώσει όλα πίσω" από μία κυβέρνηση, χωρίς ο ίδιος να κάνει το παραμικρό.

«Τίποτα το θετικό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός από αυτή την κυβέρνηση» γιατί η στρατηγική τους ηττήθηκε ακόμα και με τα δικά τους μέτρα. Δεν έχουν πρόγραμμα, ούτε πολιτική νομιμοποίηση, αλλά κυρίως δεν έχουν κύρος και αξιοπιστία. Σε αυτό το πλαίσιο είναι άμεση η ανάγκη ύπαρξης μιας νέας κυβέρνησης που θα ενώσει το λαό για να αρχίσει το μέλλον της ανοικοδόμησης. Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε το λαό, να στηρίξει το ΣΥΡΙΖΑ με «τη συνείδηση ότι πράττει ένα καθήκον πατριωτικό γιατί έχει να κάνει όχι μόνο με το συνολικό συμφέρον του τόπου».

Σε ερώτηση για τις τράπεζες ο Γ. Δραγασάκης απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει τα δικαιώματα που έχει το κράτος ως μέτοχος των τραπεζών και θα λειτουργήσει με βάση το δημόσιο συμφέρον». Επιπρόσθετα εξήγηση τους λόγους που θεωρεί «απαράδεκτο να μην έχουμε αναπτυξιακή τράπεζα» καθώς αποτελεί εργαλείο υλοποίησης έργων ανάπτυξης.

Απαντώντας αναφορικά με το θέμα της διαφθοράς, ο βουλευτής τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί με βάση την περιπτωσιολογία, αλλά σκοπός του είναι να αλλάξει τους κανόνες, να επιφέρει μια θεσμική αλλαγή, ώστε, όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα υφίσταται τις συνέπειες.» Η αλλαγή που πρέπει να κάνουμε πρέπει να είναι συστημικού χαρακτήρα όχι ατομικού με βάση πάντα την ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου.